Συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την παραγωγή μπύρας με ελληνικό λυκίσκο κάνει τα πρώτα της βήματα με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση . Μέσα από το δελτίο ειδήσεων του ΛΑΜΙΑ FM-1 96.2 ο βιολόγος της περιφέρειας Παναγιώτης Περγαντάς εξήγησε ότι ελληνικός λυκίσκος υπάρχει σε πολλά σημεία ενώ ο ίδιος πριν από 20χρόνια ανακάλυψε ότι οι ελληνικές μπύρες δεν περιέχουν ελληνικό λυκίσκο.
Στις όχθες του Σπερχειού αλλά και στην Λιβαδειά στην Ερκύνα όπως επίσης στον Βοιωτικό Κηφισσό και το Μαυρίλο ο ελληνικός λυκίσκος είναι διακριτός ως προς τα χαρακτηριστικά του.
«Είναι δύσκολη η καλλιέργεια λυκίσκου αλλά εδώ έγκειται και το επιστημονικό ενδιαφέρον.Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά σε σχέση με την βιομηχανία μπύρας.Το πρώτο βήμα κάναμε εμείς ,ανοίγοντας δρόμο στην εμπορική εκμετάλευση.Θα ξεκινησουμε πειραματικές καλλιέργειες» κατέληξε ο Παναγιώτης Περγαντάς.
Η σχετική ημερίδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία,όπου έγινε παρουσίαση του ερευνητικού έργου με τίτλο «Μοριακή ταυτοποίηση και αξιοποίηση αυτόχθονων ποικιλιών λυκίσκου για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ζύθων με ονομασία προέλευσης», έργου που υλοποιείται με την χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ» 2014 – 2021, ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στο πλαίσιο της δράσης: «Χρηματοδοτική Ενίσχυση Σχεδίων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στους τομείς της RIS3» (Κωδικός πράξης: ΣΤΕΡ1-0026139). Η ημερίδα διεξήχθη την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο και να δοκιμάσουν την μπύρα που παράχθηκε από το έργο.
Σημαντικό σημείο της εκδήλωσης ήταν και η βράβευση του κ. Χαράλαμπου Χονδραλήγια την σημαντική συμβολή του στην εύρεση και τον εντοπισμό συστάδων λυκίσκου στην Στερεά Ελλάδα.
Έπειτα από τις ομιλίες ακολουθήσε γευστική δοκιμή της μπύρας ΠΑΖΛ, συνοδευόμενη από ελαφρύ γεύμα, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την μπύρα που παράχθηκε από το έργο και να ανταλλάξουν απόψεις για τις γεύσεις και το άρωμα Ελλάδας που προσέφερε το νέο προϊόν .
H ημερίδα έδωσε τη δυνατότητα στους φορείς του έργου να αλληλεπιδράσουν με αναγνωρισμένους επιστήμονες και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, με φορείς και επιχειρηματίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και απλά με καταναλωτές μπύρας και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα σχετικά το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο.
ΠΗΓΗ: lamiafm1.gr