Σήμερα θα κάνουμε την Αρμένικη εκδοχή. Τα μαντί τα συναντάμε και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής όπως η Τουρκία και ο Πόντος.
Τα Μαντί (manti) είναι μία ζύμη που μέσα της κλείνει μία μικρή ποσότητα κιμά. Ο κιμάς είναι μοσχαρίσιος αλλά μπορούμε να τα φτιάξουμε το ίδιο καλά και με αρνίσιο κιμά.
Συστατικά
- Για τη ζύμη μαντί
- ◉ 1 κιλό αλεύρι
- ◉ 1 αυγό
- ◉ 1 κ.γλ. αλάτι
- ◉ 360ml νερό
- ◉ 30γρ. λίγο σιμιγδάλι
- Για τον κιμά
- ◉ 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- ◉ 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ◉ αλάτι
- ◉ πάπρικα γλυκιά
- Για το ψήσιμο στο φούρνο
- ◉ 30γρ. φυτικό βούτυρο
Οδηγίες
- Για τη ζύμη. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι κάνοντας μία λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε προσθέτοντας παράλληλα λίγο-λίγο το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη που δεν κολλάει.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Για τον κιμά. Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και πάπρικα. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Με έναν πλάστη ή με τη μηχανή των ζυμαρικών ανοίγουμε φύλλο με πάχος 2 χιλιοστών. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες φάρδους 4 εκατοστών. Στη συνέχεια κάθε λωρίδα την κόβουμε σε τετραγωνάκια. Κάθε τετράγωνο θα πρέπει να έχει διαστάσεις 4Χ4 εκατοστά.
- Για το γέμισμα της ζύμης. Παίρνουμε μικρές μπαλίτσες από τον ζυμωμένο κιμά και τις τοποθετούμε στο κέντρο του κάθε τετράγωνου ζύμης.
- Με τα δάχτυλα των δύο χεριών μας πιάνουμε τις γωνίες και κλείνουμε ενώνοντάς τες. Το σχήμα του μοιάζει σαν μικρή βαρκούλα.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα ένα-ένα τα μαντί χωρίς να αφήνουμε κενά. Προσθέτουμε επιπλέον βούτυρο από πάνω.
- Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Τα αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
- Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε από το φούρνο και προσθέτουμε στο ταψί, ζωμό μόσχου, μέχρι τα 2/3 των μαντί. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και τα αφήνουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.
- Τα σερβίρουμε συνοδεύοντάς τα με σκέτο γιαούρτι ή αρωματισμένο με σκόρδο.
ΠΗΓΗ: cookfood.gr