ΥΛΙΚΑ για ταψί με 30 εκ. διάμετρο
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 200 γρ (1 κεσεδάκι) στραγγιστό γιαούρτι
- 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 350 γρ. ζάχαρη
- Χυμό από 2 λεμόνια
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 4-5 αυγά μεγάλα
- 1 φακελάκι βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 30 γρ. βούτυρο + λίγο βούτυρο για να αλείψουμε το ταψί
- 5 κ.σ. αμυγδαλάκια φιλέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Βουτυρώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα και το βούτυρο να βράσουν.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή το σύρμα μέχρι να αφρίσουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε και το χυμό από τα λεμόνια.
- Μόλις βράσει το γάλα ρίχνουμε και το γιαούρτι ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
- Σταδιακά ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα των αυγών ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να έχουμε και πάλι ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Βάζουμε και πάλι την κατσαρόλα με την κρέμα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, ανακατεύοντας πάντα για να μην μας καεί.
- Η κρέμα πρέπει να έχει πήξει ελαφρώς.
- Ρίχνουμε την κρέμα στο βουτυρωμένο ταψί και τη βάζουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
- Η κρέμα έχει πια πήξει και βγάζουμε και πάλι το ταψί από το φούρνο.
- Πασπαλίζουμε με τα αμυγδαλάκια και ξαναβάζουμε στο φούρνο για 25-30 ακόμα λεπτά ή (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο, χρυσόξανθο χρώμα στην επιφάνειά της.
- Όταν δούμε ότι το γλυκό ψήθηκε, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν κόψουμε σε κομμάτια.
ΠΗΓΗ:tantekiki.blogspot.com