Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Live: Kυριάκος Μητσοτάκης – Να σπάσουμε τη σιωπή για το bullying – Επανέρχεται η πενθήμερη και η οριστική αποβολή

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την εθνική καμπάνια που αφορά την αντιμετώπιση της σχολικής βίας

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του, όπου αυτή την ώρα πραγματοποιεί ομιλία στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης σε εκδήλωση για την εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την εθνική καμπάνια που αφορά την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, την οποία παρουσιάζει μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Δείτε live την εκστρατεία για τον σχολικό εκφοβισμό

 


Την καμπάνια για τον σχολικό εκφοβισμό παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κυριακός Πιερρακάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η βία στα σχολεία πρέπει να ενοχοποιηθεί, ενώ ενημέρωσε για τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας κατά της σχολικής βίας.

Στη νέα πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας οι γονείς των παιδιών Δημοτικού μπορούν να καταγγέλουν επώνυμα τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους σε καταγγελία.

Ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι θα υπάρχει και ενημέρωση για τα χρονικά στάδια που θα βρίσκονται οι καταγγελίες.

Παράλληλα, σημείωσε το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι ο διπλασιασμός των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, ο οποίος γίνεται για να υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη στις ανάγκες των μαθητών, πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω με πρόγραμμα επιμόρφωσης.

«Πρέπει να καλλιεργήσουμε κουλτούρα σεβασμού και αποδοχής», υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο εντάσσονται οι «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» στα σχολεία

Από τον Σεπτέμβριο εντάσσονται οι «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» από το Δημοτικό έως και το Λύκειο, είναι μία οριζόντια μαθητική παρέμβαση και θα υλοποιείται κατά τη διάρκεια όλου του σχολικού έτους.

Οι δράσεις αυτές θα έχουν πολλές πτυχές, επισήμανε ο υπουργός Παιδείας, ενώ στο πλαίσιο αυτό θα εντάσσονται και οι σχολικές εκδρομές.

Αναφορικά με τους νέες κανονισμούς λειτουργίας στις σχολικές μονάδες πρόκειται να δημιουργηθεί νέος κανονισμός το καλοκαίρι, όπου οι γονείς από τον Σεπτέμβριο θα υπογράψουν για τις αλλαγές που αφορούν το νέο νομικό πλαίσιο.

Ακόμη, δημιουργείται η πλατφόρμα e-parents, όπου θα παρέχεται ενημέρωση προς τους γονείς για τις απουσίες και την απόδοση των μαθητών.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Πιερρακάης δήλωσε ότι επανέρχεται το σύστημα διάκρισης των απουσιών σε δικαιοληγμένες και αδικαιολόγητες.

Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή των μαθητών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας, το οποίο ήταν ένα διαρκές αίτημα από την εκπαιδευτική κοινότητα. Σε περίπτωση ηθελημένου βανδαλισμού από μαθητή σε σχολική μονάδα θα βεβαιώνεται το κόστος της φθοράς στην οικογένεια.

Σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων επισημάνθηκε ότι τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται με τα μεγάλα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Η άμεση αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα εφαρμόζεται στην περίπτωση που αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα παιδιών.

Μητσοτάκης: Πίσω από το bullying κρύβεται η μη ανοχή στη διαφορετικότητα

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, συνομίλησε με μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης, η οποία περιέγραψε ένα περιστατικό εκφοβισμού που υπέστη, αλλά και σε περιστατικά που έτυχε να είναι θεατής.

Στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, πήρε τον λόγο ένας άλλος μαθητής, ο οποίος προέτρεψε όλους όσοι γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού να αναφέρουν τα περιστατικά bullying, ώστε να μην υπάρχει κανένας φόβος.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού βρίσκονται σε μεγαλύτερη έξαρση σε σχέση με το παρελθόν, ενώ επισήμανε ότι η βία βρίσκεται σε διάφορα επίπεδα.

«Υπάρχουν όρια, τα οποία όταν ξεπερνιώνται πρέπει να υπάρχουν συνέπειες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «βλέπουμε να αυξάνονται τα περιστατικά να αυξάνονται, επειδή πλέον δηλώνονται και αυτή είναι η καλή όψη».

Έπειτα, ο πρωθυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών, όπου μία μαθήτρια τον ρώτησε αν έχει υποστεί ποτέ bullying. Ο πρωθυπουργός αποκρίθηκε ότι δεν ένιωσε θύμα εκφοβισμού, όμως υπήρχαν κάποια περιστατικά τότε που τα χαρακτήρισε περισσότερο ως «χαβαλές» και όχι ως bullying.

Αναφορικά με την ψυχική υγεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στη δική του γενιά δεν υπήρχε καν σαν έννοια, όμως «τώρα πια τα γνωρίζουμε και είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε σε όποιον άνθρωπο εμπιστευόμαστε».

Ερωτηθείς για το αν τα παιδιά του πρωθυπουργού έχουν υποστεί σχολικό εκφοβισμό, απάντησε ότι «τα παιδιά μου είχαν το προνόμιο ή και μειονέκτημα, να μεγλαλώσουν σε ένα περιβαλλον με έναν πατέρα ο οποίος ήταν γνωστός σε αυτό και είχαν την ανέση να συζητήσουν τα περιστατικά αυτά και μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός σχολίασε το θέμα των κινητών τηλεφώνων που έθιξε προηγουμένως ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέροντας ότι «το κινητό είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν μπορεί να κυριαρχήσει ποτέ τη ζωή μας, ούτε την επαφή, ούτε την αίσθηση συμμετοχής σε μία δράση, ούτε τον αθλητισμό, ούτε στα πράγματα που μας δίνουν πραγματική ικανοποίηση. Είναι βέβαιο όμως ότι πρέπει να βάλουμε περιορισμούς στον τρόπο που χρησιμοποιείται το κινητό μέσα στο σχολείο».

Exit mobile version