Για την πίστωση στους λογαριασμούς των περίπου 46.500 δικαιούχων παραγωγών της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, συνολικού ποσού περίπου 180 εκατ. ευρώ, ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Πληρωμών. Στο εν λόγω πακέτο πίστωσης δεν περιλαμβάνονται λόγω τεχνικών προβλημάτων οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε σπαράγγια και βιομηχανική ντομάτα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Για το θέμα το agronews ανέφερε νωρίτερα ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης ύψους 175 εκατ. ευρώ στο βαμβάκι και θεωρείται πολύ πιθανό μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαρτίου να γίνει η πίστωση των λογαριασμών με τα ποσά των δικαιούχων ενίσχυσης καλλιεργητών.
Δείτε εδώ αναλυτικά τις πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ ανά καθεστώς περιόδου.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Βεβαίως, η υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω κορωνοϊού και η πάγια δυσκολία του μηχανογραφικού να «τρέξει» με βάση τα χρονοδιαγράμματα, αφήνει κάποια περιθώρια καθυστέρησης της όλης διαδικασίας.
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τις περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού να βλέπουν τις λίστες με τα ποσά των δικαιούχων και αν η τελική διασταύρωση των στοιχείων δεν βγάλει κάποιο πρόβλημα, η πληρωμή θα γίνει κανονικά σήμερα.
Σημειωτέον ότι αυτές τις μέρες μεγάλη γίνεται τεράστια προσπάθεια καλυψης των αναγκών και από τις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, τα αρμόδια τμήματα της οποίας έχουν υποστεί κάποια «ρήγματα» λόγω του κορωνοϊού. Πριν λίγο αρμόδιος παράγων διαβεβαίωνε πάντως ότι εκτός απροόπτου, μέχρι το απόγευμα, θα γίνει η καταβολή της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι.
Εν τω μεταξύ, αγώνας γίνεται από τις υπηρεσίες της τράπεζας για την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην ανανέωση της Κάρτας Αγρότη 2020, τουλάχιστον για τους αγρότες που πρόλαβαν κα υποβάλουν τη νέα δήλωση ΟΣΔΕ. Αντίθετα, χωρίς κάρτα θα πορευθούν, οι αγρότες που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ μετά την απόφαση για 15ημερη διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, κι αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα στα πολλά που καλούνται να επιλύσουν αυτό τον καιρό οι καλλιεργητές.
«Πήγαμε την Παρασκευή και μας είπαν πως είναι σε αναμονή της ενεργοποίησης, λένε δεν δίνει το σύστημα» αναφέρει στο agronews ο Χρήστος Μπεκίρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αχαΐας.
εξηγώντας πως το πρόβλημα αυτό αφορά παραγωγούς σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. «Ο κόσμος θέλει να καλλιεργήσει, να πληρώσει σπόρους και εφόδια και ο,τι άλλο έχει προγραμματίσει, αλλά ακόμα περιμένουμε να γίνει η έγκριση» συμπληρώνει ο ίδιος.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Για την Τρίτη 17 Μαρτίου δροµολογούν οι αρµόδιοι του Οργανισµού Πληρωµών την πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων παραγωγών µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος.
Μια πληρωµή, ύψους περί τα 175 εκατ. ευρώ, που «δουλεύτηκε» από τους διοικητικούς του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να έρθει νωρίτερα από πέρυσι και µάλιστα µαζί µε τη συνδεδεµένη στο σπαράγγι -ως είθισται- αλλά και αυτή της βιοµηχανικής ντοµάτας. Από την αρχή ανέφεραν ότι η πληρωµή θα γίνει το δεύτερο δεκαήµερο του µήνα, ενώ από τις κατά τόπους διευθύνσεις του φορέα µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές άφηναν ανοιχτό και το ενδεχόµενο µιας πίστωσης την επόµενη εβδοµάδα από Τρίτη 10 µέχρι και Πέµπτη 12 Μαρτίου. Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες από υψηλόβαθµα στελέχη του φορέα τοποθετούν την εν λόγω πίστωση το νωρίτερο στις 17 του µήνα. Να σηµειωθεί ότι στην ίδια παρτίδα περιλαµβάνονται και οι ειδικές ενισχύσεις για τα νησιά του Αιγαίου συνολικού ποσού 1 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τώρα τα ποσά των παραπάνω ενισχύσεων να σηµειωθεί ότι το πριµ στους βαµβακοπαραγωγούς για το 2019 θα ανέλθει στα 64,6 ευρώ ανά στρέµµα, λόγω της αύξησης των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν στη χώρα το προηγούµενο έτος. Μάλιστα, σε πρόσφατη γραπτή του απάντηση στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχεται «µείωση του καθαρού κέρδους των βαµβακοπαραγωγών για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αποδίδοντας το γεγονός στην αύξηση της καλλιεργούµενης έκτασης και της χαµηλής τιµής για το προϊόν σε διεθνές επίπεδο». Για το σπαράγγι, µε προϋπολογισµό του έτους κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ, η συνδεδεµένη εκτιµάται ότι θα ανέλθει περί τα 53 ευρώ το στρέµµα και στη βιοµηχανική ντοµάτα περί τα 65 µε 66 ευρώ το στρέµµα και συνολικό µπάτζετ περίπου 3 εκατ. ευρώ. Και οι δύο αυτές συνδεδεµένες αναµένεται να είναι µειωµένες από τα αντίστοιχα περσινά ποσά.
Το άλλο µεγάλο κοµµάτι τόσο για τους παραγωγούς που αφορά όσο και για το ποσό που θα διατεθεί έχει να κάνει µε τις συνδεδεµένες στα ζωικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίστωση θα γίνει την εβδοµάδα πριν το Πάσχα, γεγονός για το οποίο ενηµερώθηκαν πρόσφατα και οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι από στελέχη του οργανισµού, σύµφωνα µε τα οποία «η εν λόγω πίστωση δεν πρόκειται να γίνει πριν τα τέλη Μαρτίου, δεδοµένου ότι δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί οι διασταυρωτικοί έλεγχοι». Μάλιστα επ’ αυτού τα µέλη της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ζητούν από την πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη η πληρωµή της συνδεδεµένης αιγοπρόβειου, να γίνει γρηγορότερα από πέρυσι και να είναι και αυξηµένη.

