Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Hackathon διαγωνισμός, “Το Μητροπολιτικό πάρκο ΔΕΘ για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της πόλης”

Περιορισμοί στις μετακινήσεις…

Κοινωνικές αποστάσεις…

Εξ αποστάσεως επικοινωνία, εργασία, εκπαίδευση κλπ.

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης και η χώρα μας θα περίμενε κανείς όλα να βρίσκονται σε μια κατάσταση στασιμότητας…

Κάποιοι όμως αντιστέκονται, εργάζονται αθόρυβα και μεθοδικά, προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα στη μετά covid εποχή…

Εκτιμάται ότι με τη σταδιακή άρση των περιορισμών όλοι μας θα επιδιώξουμε μια “απόδραση”, μια βόλτα σε αγαπημένους προορισμούς και πρόσωπα.

Ο Τουρισμός θα είναι ο κλάδος, που θα επωφεληθεί περισσότερο και θα ανακάμψει γρηγορότερα, με πολύ πιο έντονο ρυθμό από το καλοκαίρι του 2020.

Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι τίποτα δε θα είναι ίδιο όπως πριν…

Πολλές μορφές τουρισμού θα αργήσουν ή μπορεί και να μην ανακάμψουν ποτέ και θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη μορφή, το λόγο ύπαρξής τους και την προοπτική τους…

Πολλοί προορισμοί θα πρέπει να κάνουν ένα ριζικό re-branding, να επανακαθορίσουν την τουριστική τους ταυτότητα με σκοπό τη βιωσιμότητά τους…

Η συζήτηση για το αύριο του Τουρισμού έχει ήδη ξεκινήσει και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης προχώρησε τη συζήτηση ένα ακόμη, καθοριστικό βήμα πιο μπροστά διοργανώνοντας την Παρασκευή 22/01 και το Σάββατο 23/01/2021 Διαγωνισμό HACKATHON μεταξύ των μεταπτυχιακών φοιτητών του στα πλαίσια σχετικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus, Έρευνας και Καινοτομίας.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν: Το Μητροπολιτικό πάρκο ΔΕΘ για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της πόλης”. Οι 50 φοιτητές του προγράμματος χωρίστηκαν σε ομάδες και αφού τους ανατέθηκε το θέμα είχαν στη διάθεσή τους 4 ώρες να προετοιμάσουν τη δική τους πρόταση για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια την παρουσίασαν στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία απαρτίζονταν από τους:

Τσάρτας Πάρις Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου,

Σταυρινούδης Θεόδωρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου,

Μεταξάς Θοδωρής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

Θάνος Αλέξανδρος, Τομεάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

Παπαδημητρίου Βίκυ, Γενική Γραμματέας TCB.

Η καλύτερη πρόταση από άποψη καινοτομίας, βιωσιμότητας, αειφορίας, πολυχρηστικότητας και κόστους με τίτλο: Future Park of Thessaloniki – Το Πάρκο του Μέλλοντος” παρουσιάστηκε από την ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών:

Γεωργιάδου Σωτηρία – Θεσσαλονίκη, Απόφοιτος Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

Ζοίτζε Αικατερίνα – Θεσσαλονίκη, Απόφοιτος Θεολογικής Σχολής

Καμήλα Μαρία – Θεσσαλονίκη, Απόφοιτος Νομικής Σχολής

Κασσάρου Ζωή – Μέτσοβο, Απόφοιτος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων

Λουκανοπούλου Σταυρούλα – Βέροια, Απόφοιτος Οργάνωσης & Διοίκησης Τουρισμού

Πασιάτα Γεωργία – Θεσσαλονίκη, Απόφοιτος Ιστορικού & Αρχαιολογικού, και

Ταξιάρχης Ρέλλιας – Λαμία, MSc Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ

Ο διαχωρισμός των ομάδων έγινε από τη Διευθύντρια του ΔΠΜΣ Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη Καθηγήτρια ΑΠΘ κα Κωστοπούλου Στέλλα. Η διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος και οι προτάσεις, στις οποίες κατέληξε η νικήτρια ομάδα ήταν το κλειδί της επιτυχίας εντυπωσιάζοντας την κριτική επιτροπή.

Το βραβείο στην 1η ομάδα απένειμε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Στυλιανίδης Στράτος.

Η πρόταση της ήπιας ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ-Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί σε σχετικό συνέδριο και ευχή όλων των συμμετεχόντων στο Hackathon είναι να ωριμάσει και να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ Τουρισμός και Ανάπτυξη:

https://www.facebook.com/msc.tourism.econ.auth.gr

Exit mobile version