Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Ό,τι μπήκε – μπήκε ως τώρα στους λογαριασμούς για τα υπόλοιπα καλό Σεπτέμβρη

Επιβεβλημένη η επιστροφή της γραμμικής μείωσης 2,5% της αξίας των δικαιωμάτων όλων των παραγωγών του περασμένου Δεκέμβρη

Μικροπιστώσεις, υπόλοιπα παλαιών ετών και κατά βάση ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού που ακόµα εκκρεµούν προς τους αγρότες περιλαµβάνει το πλάνο πληρωµών για το επόµενο δίµηνο, αφού οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να έχουν όλα τα «σοβαρά» τακτοποιηµένα. Μεγάλη εκκρεµότητα το αν και πότε θα αποφασισθεί να επιστραφεί στους παραγωγούς η γραµµική µείωση 2,5% της αξίας των δικαιωµάτων τους υπέρ Εθνικού Αποθέµατος του περασµένου ∆εκεµβρίου. Πρόκειται για πολιτική απόφαση που ακόµα δεν έχει παρθεί.

Εν τω µεταξύ, µετά την πρώτη εκκαθάριση του Μέτρου 11 των Βιολογικών της περασµένης εβδοµάδας να έχει δώσει περίπου 25 εκατ. ευρώ, η επόµενη δεύτερη εκκαθάριση δροµολογείται για το φθινόπωρο, από… Σεπτέµβρη και µετά. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, από τις εγκεκριµένες πιστώσεις για τα Βιολογικά (όλες τις δράσεις και όλα τα µέτρα), υπάρχει ένα υπόλοιπο της τάξης των 25 περίπου εκατ. ευρώ, το οποίο υπολογίζεται να «καλύψει» τόσο τις ενστάσεις που τρέχουν µέχρι την ερχόµενη ∆ευτέρα 12 Ιουλίου όσο και τα όποια προβλήµατα υπήρχαν µε τους φορείς πιστοποίησης, αλλά και όλους όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν πληρώθηκαν αυτό το διάστηµα. 

Όσον αφορά τώρα την πληρωµή των ειδικών ενισχύσεων στους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερµοκηπιακών καλλιεργειών σε ντοµάτες και αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης και βουβαλοτροφίας, αυτή δροµολογείται µέχρι το τέλος του µήνα, δεδεµένου ότι το σύστηµα των αιτήσεων έκλεισε στις 2 Ιουλίου. Υπενθυµίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι παραγωγοί που πληρούν τους εξής όρους επιλεξιµότητας:

  1. Έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣ∆Ε για το 2020,
  2. Οι εκτροφείς ελληνικού βούβαλου είναι εγγεγραµµένοι στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής
  3. ∆εν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνοµη και ασυµβίβαστη µε βάση προηγούµενη απόφαση της ΕΕ ή του ∆.Ε.Ε του ν. 4152/2013.

Πιο πίσω και η ενίσχυση 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιροµητέρες, αφού πρώτα υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις των κτηνοτρόφων. Εν τω µεταξύ, εγκρίθηκε επίσηµα και από την Κοµισιόν η ενίσχυση µε 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιροµητέρες, συνολικού ποσού περί τα 15,5 εκατ. ευρώ, στα πλαίσια ενός προγράµµατος ύψους 20 εκατ. ευρώ, για ενίσχυση της χοιροτροφίας και των εκτροφών γηγενών µαύρων χοίρων, καθώς και των παραγωγών µελιού, στο πλαίσιο της πανδηµίας του κορωνοϊού.

Aκολουθήστε το mirmidones.gr σε facebook  instagram και YouTube

Το αφιέρωμα βρίσκεται διαθέσιμο στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Ιουλίου



Το µέτρο θα αντιµετωπίσει εν µέρει την απώλεια εισοδήµατος που υπέστησαν οι δικαιούχοι εξαιτίας του κορωνοϊού και τα περιοριστικά µέτρα που έπρεπε να εφαρµόσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισµό της εξάπλωσης του ιού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό σύστηµα είναι σύµφωνο µε τους όρους του νοµοθετικού πλαισίου. Ειδικότερα, η ενίσχυση:

(i) δεν θα υπερβαίνει τα 225.000 ευρώ ανά δικαιούχο και

(ii) θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 ∆εκεµβρίου 2021.

De minimis σε 30 αιγοπροβατοτρόφους Λέσβου και 125 παραγωγούς σταφυλιών

Μέσα στην εβδοµάδα, εν τω µεταξύ πιστώθηκαν 410.000 ευρώ για ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας σε 30 αιγοπροβατοτρόφους της Λέσβου λόγω επιζωοτίας ευλογιάς, σε 119 παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας Crimson σε Ηµαθία και Πέλλα και σε 6 παραγωγούς σταφίδας ποικιλίας «σουλτανίνα» στο Ηράκλειο Κρήτης.

 Τέλος Ιουλίου προκαταβολή 40% στα παγετόπληκτα

Διαβεβαιώσεις ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων 40% σε δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς, μετέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεοδώρας Τζάκρη.

Χρονοδιάγραμμα για το οποίο εξέφρασε τις αμφιβολίες της η βουλευτής, τονίζοντας ότι πρόκειται για «αισιοδοξία, την οποία βέβαια ουδόλως συμμερίζονται οι αγρότες, καθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν πως στο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να χορηγηθούν οι προκαταβολές στους παραγωγούς, όταν το ίδιο το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας εκτιμά ότι τα πορίσματα για τους παγετούς θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου και για τα χαλάζια στις αρχές του 2022».

Μάλιστα ο υφυπουργός επανέλαβε την προτεραιότητα του υπουργείου «οι παραγωγοί να πάρουν χρήματα στα χέρια τους περίπου την ίδια χρονική στιγμή που θα έπαιρναν χρήματα στα χέρια τους και από τη διάθεσή της σοδειάς τους». Όπως ανέφερε, «η δουλειά που γίνεται τώρα είναι να έχουμε τα πορίσματα στην ώρα ώστε να αρχίσουμε να δίνουμε στους αγρότες τις προκαταβολές μέσα στο θέρος
και τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, θα προχωρήσουμε στην εξόφληση των αποζημιώσεων με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένος
και ουσιαστικά δίκαιο». 

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Exit mobile version