Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) υποχώρησαν σήμερα έως και 9% με τις τιμές να φτάνουν στα 96 ευρώ/Mhw.

ΕΕ: Μείωση 20,1% στην κατανάλωση κατά το γ΄ τρίμηνο

Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης φυσικού αερίου, γνωστοποίησε η Eurostat την Τρίτη (20/12), σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει πτωτική τάση ποσοστού 20,1% στο διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου.

Σημειώνεται δε, ότι το προαναφερόμενο ποσοστό υπερβαίνει τον στόχο του 15% που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες (για την περίοδο Αυγούστου 2022-Μαρτίου 2023) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου των πέντε τελευταίων ετών.

Οι επιπτώσεις στα ενεργειακά αποθέματα, που επέφερε ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία, με τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου να μειώνονται δραστικά, ώθησαν τα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουλίου σε συμφωνία περιορισμού της κατανάλωσης από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Πώς θα λειτουργεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με την απόφαση των ΥΠΕΝ, η ενεργοποίηση του πλαφόν θα γίνεται αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τρεις ημέρες τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ημερομηνία ισχύς από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά, ενώ δεν θα ισχύει αρχικά για τις συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου ενέργειας.

Παράλληλα, προβλέπεται η εφαρμογή του από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMAκαι του ACER.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα έχει διάρκεια ισχύος ενός έτους θα ενεργοποιείται υπό δύο προϋποθέσεις:

  • όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες.
  • εάν η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ. Οι τιμές στο συμβόλαιο TTF επόμενου μήνα θα πρέπει να παραμείνουν πάνω από τα δύο ανώτατα όρια (180 ευρώ και 35 ευρώ) για τρεις ημέρες ώστε να ενεργοποιηθεί.

Αμέσως μετά την ενεργοποίηση του, ο μηχανισμός θα βρίσκεται σε εφαρμογή για 20 εργάσιμες ημέρες, τουλάχιστον, ενώ αν τις τελευταίες τρεις συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες οι τιμές κυμαίνονται κάτω από τα 180ευρώ / MWh, τότε ο μηχανισμός θα απενεργοποιείται αυτόματα.

Όπως αναφέρεται σχετικά στη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας, ο μηχανισμός διόρθωσης θα μπορεί να παύσει ανά πάσα στιγμή εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κηρύξει «έκτακτη ανάγκη» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Όσον αφορά την αναστολή του, αποφασίστηκε πως θα επιτρέπεται:

  • σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου. Τότε η Κομισιόν μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού με τον ACER να παρακολουθεί συνεχώς τις αγορές.
  • εάν η ζήτηση αυξηθεί κατά 15% σε ένα μήνα ή 10% σε δύο μήνες,
  • έαν οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή
  • εάν ο όγκος συναλλαγών στο TTF υποχωρήσει αισθητά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

ΠΗΓΗ: cnn.gr