Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Τελευταία ζαριά για επιλαχόντες των Σχεδίων, συνάντηση στη Βάθη

Να κρατήσουν ζεστό το ενδεχόμενο ένταξής τους στα Σχέδια Βελτίωσης θα επιχειρήσουν 3.500 περίπου επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης σε συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Απριλίου.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να χωρέσουν στο πρόγραμμα που προκηρύχθηκε το 2017, αναμένεται ότι θα ασκήσουν πίεση στην ηγεσία της Βάθη, ώστε «να μην χαθεί» -όπως λένε « η έννοια της λέξης επιλαχών».

Όλα αυτά τη στιγμή που το υπουργείο επιχειρεί να τους κατευθύνει στο νέο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης που αναμένεται να προκηρυχθεί και όπως έγινε γνωστό θα έχει προϋπολογισμό πέριξ των 250 εκατ. ευρώ.

Κάτι τέτοιο ωστόσο φαίνεται ότι δεν διευκολύνει καθόλου την υπόθεση των επιλαχόντων, αφού εκτός της νέας οικονομικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται η επανασύνταξη του φακέλου τους, είναι τέτοια η εικόνα των εκμεταλλεύσεών τους και τα δεδομένα τους, που θα βρεθούν στο ίδιο έργο θεατές, δηλαδή ξανά στη θέση του επιλαχόντα.

Η στάση του υπουργείου παραμένει μέχρι στιγμής με μια πρώτη ανάγνωση αρνητική, με τους ιθύνοντες να επικαλούνται το τέλος της προγραμματικής περιόδου ως ανυπέρβλητο εμπόδιο, δίπλα στο ποσό των 230 εκατ. που εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να συμπληρώσει τα 600 εκατ. που προϋπολογίζονται για τους  10.000 περίπου εγκεκριμένους φακέλους. Από την πλευρά τους, οι οργανωμένοι σε Πανελλαδική Επιτροπή πλέον Επιλαχόντες υπολογίζουν στα 150 εκατ. ευρώ το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος. Όπως εξηγεί στην Agrenda  η Μαρία Μπότη, αγρότισσα και εκπρόσωπος της επιτροπής θα προσπαθήσει να μεταφέρει στον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, ότι είναι παράλογο το υπουργείο να «ξεγράφει» το ζήτημά τους, τη στιγμή που το πρόγραμμα ακόμα τρέχει, ενώ επισημαίνει ότι είναι αντιφατικό να στέλνει τους επιλαχόντες σε ένα νέο πρόγραμμα. «Πώς θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ότι θα χωρέσουν αυτήν τη φορά στον προϋπολογισμό των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, που αναμένεται να υπερβούν τα 250 εκατ. ευρώ, όταν έμειναν εκτός στα προηγούμενα, τα οποία με την υπερδέσμευση που ανακοινώθηκε το 2019 διαμόρφωσαν ένα ταμείο της τάξης των 600 εκατ. ευρώ;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, λάδι στη φωτιά φαίνεται ότι έριξε η απόφαση παράτασης στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης κατά έξι μήνες, κάτι που οι επιλαχόντες αξιολογούν ως πρόκληση την στιγμή που οι δεσμεύσεις έχουν ήδη μειωθεί και αρκεί μια μικρή αγορά προκειμένου να εκδώσει κανείς αίτημα πληρωμής. Άρα φαίνεται ότι αρκετοί από όσους έχουν εγκριθεί δεν αποκλείεται να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους, ενώ στο μεταξύ οι επιλαχόντες θα έχουν υποχρεωθεί σε απένταξη. Υπενθυµίζεται ότι στα προηγούµενα Σχέδια Βελτίωσης, του 2011 εγκρίθηκαν όλοι όσοι έκαναν αίτηση ωστόσο 1 στους 3 ολοκλήρωσαν την επένδυσή τους, λόγω κυρίως της οικονοµικής κρίσης που είχε ξεσπάσει.

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν το ζήτημα να έγκειται κατά κύριο λόγο σε πολιτική βούληση, ενώ το επιχείρημα ότι η περίοδος ΚΑΠ έληξε δεν ευσταθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 15.000 ενδιαφερόμενοι είχαν καταθέσει φακέλους, εκ των οποίων εγκρίθηκαν περίπου 10.000, 3.500 χιλιάδες είναι οι επιλαχόντες και οι υπόλοιποι απορρίφθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα δραστηριοποιείται ακόμα μια ομάδα επιλαχόντων από την Κεντρική Ελλάδα, η οποία μάλιστα ζητά να αποσυρθούν οι προκηρύξεις τριών προγραμμάτων του απερχόμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, των αρδευτικών, των Συμβούλων και το Μέτρο 16 Συνεργασία. «Δεν σχετιζόμαστε με την ομάδα αυτήν και διαφωνούμε με την πρόταση. Δεν είναι σωστό να φεύγουν χρήματα από άλλους παραγωγούς και προγράμματα για να κλείνουν τρύπες» ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Μαρία Μπότη, καταλήγοντας «ο αγρότης δεν θα υποδείξει από πού θα προστεθούν κονδύλια στο 4.1.1.. Η δουλειά αυτή ανήκει στην ομάδα του υπουργείου».

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr
Exit mobile version