Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Τα “παράπλευρα οφέλη” της χαμηλότερης περσινής ύφεσης

Του Τάσου Δασόπουλου 

“Παράπλευρο κέρδος” σε ελλείμματα,  χρέος αλλά και στο δημοσιονομικό κόστος της παράτασης του lockdown,  φέρνει μαζί της η μικρότερη κατά 2,3% ύφεση που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ για το 2020.

Η οικονομική συρρίκνωση κατά 8,2% του ΑΕΠ έναντι του 10,5% του ΑΕΠ που είχε ενσωματώσει στις προβλέψεις του ο προϋπολογισμός είχε κατ’ αρχάς ένα ψυχολογικό κέρδος για την Ελλάδα.  Τούτο διότι,  παρά την τεράστια απώλεια που υπέστη από την κάθετη πτώση του τζίρου του τουρισμού κατά 73%,  δεν είχε πέρσι την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Η Ισπανία είχε ύφεση 11% του ΑΕΠ, η Μάλτα είχε ύφεση 9% του ΑΕΠ,  η Ιταλία 8,8% του ΑΕΠ και η Γαλλία 8,3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Eurostat. Παρά το πολύ υψηλό ποσοστό ύφεσης,  η συγκράτησή του κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, αποτελεί ένα δείγμα ανθεκτικότητας της οικονομίας,  παρά τη μεγάλη εξάρτησή της από τον τομέα των υπηρεσιών o οποίος όπως αποδείχθηκε ήταν ο πιο ευάλωτος στην κρίση του κορονοϊού.

Σε αριθμητικούς όρους, το ΑΕΠ, παρά τη βαθιά ύφεση, είχε “κέρδος” 2,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ το οποίο έφτασε σε τρέχουσες τιμές στα 165,5 δισ. ευρώ,  από 162,7 δισ. ευρώ,  που υπολόγιζε ο προϋπολογισμός του 2021.  Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου ένα μήνα παράτασης του αναγκαστικού lockdown της οικονομίας. κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε μια περίοδο αβεβαιότητας όπως αυτή που διανύουμε.

Η μικρότερη ύφεση έφερε περίπου 2,8 – 3 δισ. περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία,  κάτι που αποτυπωνόταν και στην πορεία των εσόδων του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου χρόνου.  Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 2% του ΑΕΠ μικρότερο δημοσιονομικό αλλά και πρωτογενές έλλειμμα από το 6,8% του ΑΕΠ και το 7,2% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το 2020.  Σε ό,τι αφορά την εκ μεταφορά αρνητική επίδραση (carry over) του τελευταίου τριμήνου του 2020 στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι επίσης ανάλογα μικρότερα και σχετικά πιο εύκολα να “αντιμετωπίσει” ο προϋπολογισμός του 2021,  ο οποίος όμως συντάχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με άλλες παραδοχές και δεδομένα.

Η εκτίμηση για το κατά πόσο μπορεί η χαμηλότερη ύφεση του 2020 να επηρεάσει θετικά και τον ρυθμό ανάπτυξης και για το 2021, είναι μάλλον πρόωρη.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι μια τέτοια εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια από τώρα.  Τούτο διότι, θα πρέπει η πανδημία του κορονοϊού να μπει πρώτα σε οριστική ύφεση με την αύξηση των εμβολιασμών του πληθυσμού και φυσικά πριν η οικονομία μπει σε φάση οριστικής επανεκκίνησης.

Κέρδος και για το χρέος

Το βέβαιο είναι ότι το κέρδος αυτό επεκτείνεται και στο χρέος, το οποίο για το 2020 είναι κατά 2% του ΑΕΠ μικρότερο, στο 207% του ΑΕΠ έναντι της πρόβλεψης για χρέος στο 209% του ΑΕΠ. Παράλληλα όμως η χαμηλότερη ύφεση τον προηγούμενο χρόνο βελτιώνει τη βάση για το ΑΕΠ το 2021 αφού ακόμη και αν επαληθευτεί η -απαισιόδοξη- πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις χειμερινές εκτιμήσεις για ανάπτυξη φέτος 3,5% είναι βέβαιο ότι στο τέλος του χρόνου θα είναι σίγουρα κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200 % του ΑΕΠ.

Aκολουθήστε το mirmidones.gr σε facebook  instagram και YouTube

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Exit mobile version