Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Ρωσία: Πρώτη εμφάνιση Γκερασίμοφ μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner

Ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσιάστηκε από το υπουργείο Άμυνας να ακούει μια αναφορά σχετικά με τις ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ανταρσία Wagner την 24η Ιουνίου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα πλάνα δείχνουν τον Γκερασίμοφ σε μια σύσκεψη την Κυριακή. Χρησιμοποιήθηκε ο σημερινός του τίτλος, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ίδιος ακούγεται να λέει ότι η Ρωσία απέτρεψε μια ουκρανική πυραυλική επίθεση στην Κριμαία και στις περιοχές Ροστόφ και Καλούγκα την Κυριακή.

Ο 67χρονος σήμερα Γερασίμοφ είναι ο τρίτος ισχυρότερος άνδρας στον ρωσικό στρατό μετά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Μαζί με αυτούς, θεωρείται ότι κατέχει έναν από τους τρεις χαρτοφύλακες που μπορούν να δώσουν εντολή για πυρηνικό χτύπημα.

Ο Γκερασίμοφ διορίστηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας από τον Πούτιν στις 9 Νοεμβρίου 2012, τρεις ημέρες μετά την τοποθέτηση του Σόιγκου στη θέση του υπουργού Άμυνας.

Ο Γκερασίμοφ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και στη στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η Ρωσία στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Τον Ιανουάριο, ο Πούτιν διόρισε τον Γκερασίμοφ ως επικεφαλής της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία υποβαθμίζοντας τον μέχρι τότε επικεφαλής Σεργκέι Σουροβίκιν.

Ο Γκερασίμοφ έχει κατηγορηθεί για το γεγονός ότι ο στρατός μιας υπερδύναμης -που υποτίθεται ότι εκσυγχρονίστηκε με υψηλό κόστος τα τελευταία 15 χρόνια- απέτυχε να υποτάξει τον πολύ μικρότερο γείτονά της, την Ουκρανία.

Οι επικριτές στη Δύση ή και στο εσωτερικό της Ρωσίας λένε ότι ο στρατός ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένος, αργός στην αντίδραση και σε σύγχυση λόγω των δομών διοίκησής του.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Exit mobile version