Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Πώς θα δοθεί η επιδότηση θέσεων εργασίας το επόμενο τρίμηνο – Παραδείγματα

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Συνεχίζεται για άλλους τρεις μήνες ο μηχανισμός ”Συν-Εργασία”, ο οποίος προβλέπει επιδότηση εισφορών και μισθών.

Αυτό σημαίνει πως θα ισχύει για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021. Προκειμένου να ενταχθεί μία επιχείρηση στον μηχανισμό αυτό, είτε για όλο το παραπάνω τρίμηνο ή για επιμέρους διάστημα (π.χ. μόνο τον Ιούλιο, ή μόνο τον Ιούλιο-Αύγουστο ή τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο), θα πρέπει να έχει μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα μεταξύ Απριλίου 2020-Μαρτίου 2021 σε σχέση με το διάστημα Απριλίου 2019-Μαρτίου 2020.

Το “καθεστώς” επιδότησης των μισθών είναι το ίδιο για όλες τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στον μηχανισμό. Δηλαδή προβλέπεται ενίσχυση 60% επί της μείωσης του καθαρού μισθού.

Ωστόσο το “καθεστώς” της επιδότησης εισφορών διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο ανήκει κάθε επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, για μία επιχείρηση, η οποία ανήκει σε κλάδο εκτός από τον τουρισμό και τις μεταφορές (ακτοπλοϊκές, αεροπορικές) προβλέπεται επιδότηση του 100% των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών επί του μισθού που έχει “κοπεί”.

Για μία επιχείρηση, όμως, η οποία ανήκει στον κλάδο του τουρισμού (σ.σ. αφορά εποχικούς εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης) ή στον κλάδο των ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών μεταφορών προβλέπεται κάλυψη του 100% του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών (τόσο για τον χρόνο που εργάζεται, όσο για τον χρόνο που δεν εργάζεται ένας μισθωτός) και του 100% των εργατικών εισφορών μόνο για τον χρόνο που δεν εργάζεται ένας μισθωτός.

Παράδειγμα 1-Για επιχειρήσεις πλην τουρισμού και μεταφορών

Έστω επιχείρηση η οποία δεν ανήκει στον κλάδο του τουρισμού ή των μεταφορών, εντάσσει εργαζόμενό της με αρχικό μικτό μισθό 2.000 ευρώ στο νμηχανισμό “Συν-Εργασία” για τον Ιούλιο, μετά από μείωση 50% στον καθαρό μισθό του (μετά από αντίστοιχη μείωση του ωραρίου).

Έτσι, η μείωση επί του καθαρού μισθού του ανέρχεται σε 859 ευρώ. Το κράτος θα καλύψει το 60% της μείωσης αυτής, δηλαδή το ποσό των 515,28 ευρώ.

Κατά συνέπεια ο νέος καθαρός μισθός του εργαζομένου θα ανέλθει σε 1.374 ευρώ (έναντι 1.717,6 ευρώ προ μείωσης και ένταξης στη ”Συν-Εργασία”.

Το κράτος επίσης θα καλύψει το 100% των εργατικών-εργοδοτικών εισφορών επί του μειωμένου μισθού. Δηλαδή, θα επιχορηγήσει το ποσό των 366 ευρώ (141 ευρώ εργατικές εισφορές και 225 ευρώ εργοδοτικές εισφορές).

Πριν την ένταξη στη “Συν-Εργασία” Μετά την μείωση 50% στο μισθό και την ένταξη στη “Συν-Εργασία”
Αρχικός μικτός μισθός : 2.000 ευρώ Νέος μικτός μισθός : 1000 ευρώ
Αρχικός καθαρός μισθός:

1717 ευρώ

Νέος καθαρός μισθός :

1.374 ευρώ (859 ευρώ από τον εργοδότη και 515 ευρώ από το κράτος)

Αρχικές Εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη,πληρωτέες από την επιχείρηση:

733 ευρώ (288 ευρώ εισφορές ασφαλισμένου και  451 ευρώ εργοδοτικές εισφορές )

Νέες Εισφορές ασφαλισμένου πληρωτέες από την επιχείρηση:

141 ευρώ

Νέες Εισφορές ασφαλισμένου πληρωτέες από το κράτος :

141 ευρώ

Νέες Εισφορές εργοδότη πληρωτέες από την επιχείρηση :225 ευρώ
Εισφορές εργοδότη πληρωτέες από το κράτος: 225 ευρώ
Αρχικό Συνολικό μισθολογικό -μισθολογικό κόστος για την επιχείρηση : 2.733 ευρώ Νέο Συνολικό μισθολογικό -μη μισθολογικό κόστος για την επιχείρηση : 1.225 ευρώ

Μισθολογικό -μη μισθολογικό κόστος καλυμμένο από το κράτος : 881 ευρώ

Σύνολο κόστους (για επιχείρηση και κράτος): 2.106 ευρώ

 

Παράδειγμα 2 – Για επιχειρήσεις τουρισμού και μεταφορών

Έστω επιχείρηση στον κλάδο της ακτοπλοΐας εντάσσει εργαζόμενό της με μικτό μισθό 3.000 ευρώ στη ”Συν-Εργασία” μετά από μείωση 50% στο μισθό του (μετά από αντίστοιχη μείωση του ωραρίου).

Aκολουθήστε το mirmidones.gr σε facebook  instagram και YouTube

Το κράτος θα καλύψει το 60% της μείωσης του μειωμένου μισθού, δηλαδή το ποσό των 773 ευρώ.

Έτσι ο νέος καθαρός μισθός του θα ανέλθει στα 2.061 ευρώ (έναντι 2.576 ευρώ προ ”Συν-Εργασίας”).

Επίσης το κράτος θα καλύψει το 100% των εργοδοτικών εισφορών τόσο για τον χρόνο της απασχόλησης, όσο και για τον χρόνο της μη απασχόλησης του “συν-εργαζόμενου”. Έτσι θα καλύψει το ποσό των 676 ευρώ. Επίσης, θα καλύψει το ποσό των εργατικών εισφορών για τον χρόνο της μη απασχόλησης, δηλαδή το ποσό των 211 ευρώ.

Πριν την ένταξη στη “Συν-Εργασία” Μετά τη μείωση 50% στο μισθό και την  ένταξη στη “Συν-Εργασία”
Αρχικός μικτός μισθός : 3.000 ευρώ Νέος μικτός μισθός : 1.500 ευρώ
Αρχικός καθαρός μισθός: 2.576 ευρώ Νέος καθαρός μισθός :

2.061 ευρώ ( 1.288 ευρώ από τον εργοδότη και 773 ευρώ από το κράτος)

Εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη,πληρωτέες από την επιχείρηση:

1.100 ευρώ

Νέες Εισφορές ασφαλισμένου πληρωτέες από την επιχείρηση:

211 ευρώ

Νέες Εισφορές ασφαλισμένου πληρωτέες από το κράτος :

211 ευρώ

Νέες Εισφορές εργοδότη πληρωτέες από το κράτος: 676 ευρώ
Αρχικό μισθολογικό -μη μισθολογικό κόστος για την επιχείρηση : 3.736 ευρώ Νέο συνολικό μισθολογικό -μη μισθολογικό κόστος για την επιχείρηση: 1.499 ευρώ

Συνολικό μισθολογικό -μη μισθολογικό κόστος καλυμμένο από το κράτος: 1.660 ευρώ

Σύνολο κόστους για επιχείρηση και κράτους: 3.159 ευρώ

 

Αναλυτικά, αναφορικά με την περίοδο αναφοράς τζίρου, αλλά και το κατά περίπτωση ”καθεστώς” κάλυψης των εισφορών ισχύουν -βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης- τα ακόλουθα:

Τι ισχύει για τη ”ρήτρα” του μειωμένου τζίρου

Σε σχέση με την περίοδο αναφοράς του τζίρου η υπουργική απόφαση κάνει διάκριση μεταξύ των επιχειρήσεων που υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ και των επιχειρήσεων που δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση. Αναλυτικά:

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ 

Δικαίωμα συμμετοχής στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία” έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία” και το είδος των φορολογικών βιβλίων, ως εξής:

Μήνας ένταξης στον Μηχανισμό Κύκλος εργασιών σε σχέση με τον οποίο υπολογίζεται η μείωση κατά τουλάχιστον 20%
Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2021 Άθροισμα κύκλου εργασιών από Απρίλιο 2020 έως Μάρτιο 2021

– Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία:

Μήνας ένταξης στον Μηχανισμό Κύκλος εργασιών αναφοράς
Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2021 Άθροισμα κύκλου εργασιών από Απρίλιο 2019 έως Μάρτιο 2020. Σε περίπτωση μη θετικού κύκλου εργασιών κατά το έτος 2019 ή σε περίπτωση επιχείρησης που έκανε έναρξη εργασιών μετά την 1η Απριλίου 2019, η επιχείρηση έχει δικαίωμα συμμετοχής.

– Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία:

Μήνας ένταξης στον Μηχανισμό Κύκλος εργασιών αναφοράς
Ιούλιος- Αύγουστος- Σεπτέμβριος 2021 Άθροισμα κύκλου εργασιών από Απρίλιο 2019 έως Μάρτιο 2020. Σε περίπτωση μη θετικού κύκλου εργασιών κατά το έτος 2019 ή σε περίπτωση επιχείρησης που έκανε έναρξη εργασιών μετά την 1η Απριλίου 2019, η επιχείρηση έχει δικαίωμα συμμετοχής.

 

Για τους μήνες ένταξης Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2021 οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία καθώς και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία έχουν δικαίωμα συμμετοχής εφόσον έχουν μη θετικό κύκλο εργασιών κατά το έτος 2019 ή έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Απριλίου 2019.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξης, ως εξής:

Μήνας ένταξης στον Μηχανισμό Ακαθάριστα έσοδα σε σχέση με τα οποία υπολογίζεται η μείωση κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%
Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2021 Άθροισμα ακαθάριστων εσόδων από Απρίλιο 2020 έως Μάρτιο 2021

Ο κύκλος εργασιών αναφοράς, για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε περιοδική δήλωση ΦΠΑ, ορίζεται ως ακολούθως:

Μήνας ένταξης στον Μηχανισμό Ακαθάριστα έσοδα αναφοράς
Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2021 Σύνολο ακαθάριστων εσόδων 2019. Σε περίπτωση μη θετικών ακαθάριστων εσόδων κατά το έτος 2019 ή σε περίπτωση επιχείρησης που έκανε έναρξη εργασιών μετά την 1η Απριλίου 2019, η επιχείρηση έχει δικαίωμα συμμετοχής.

 

Το ”καθεστώς” της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών

Σε σχέση με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, προβλέπονται τα τρία ”καθεστώτα” κάλυψής τους ανάλογα με τον κλάδο που ανήκει κάθε επιχείρηση.

1. Κάλυψη εισφορών σε κλάδους πλην τουρισμού και μεταφορών 

Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία”, οι ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη/ή ασφαλισμένου, προς τον e-ΕΦΚΑ, τον ΕΔΟΕΑΠ, τα ταμεία επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης και τα Ν.Π.Ι.Δ. εκ μετατροπής καταβάλλονται ως εξής:

Για το χρονικό διάστημα από 1/7/2021 έως 30/9/2021, για τις παραπάνω επιχειρήσεις εργοδότες, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλισμένου και εργοδότη/ή ασφαλισμένου) που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίον οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον παραπάνω Μηχανισμό και δεν απασχολούνται, υπολογιζομενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα παραπάνω εφαρμόζονται και επί των δώρων.

2. Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών στον τουριστικό κλάδο 

Για τις επιχειρήσεις εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και για τις επιχειρήσεις εργοδότες τουριστικών λεωφορείων για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία” εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρόσληψης, οι ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη/ή ασφαλισμένου, προς τον e-ΕΦΚΑ για τους ανωτέρω εργαζόμενους που εντάσσονται στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία, για το χρονικό διάστημα από 1/7/2021 έως 30/9/2021, καταβάλλονται ως εξής:

– Το ποσό της εισφοράς ασφαλισμένου που αντιστοιχεί στον χρόνο κατά τον οποίον οι εργαζόμενοι εντάσσονται στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία” και δεν απασχολούνται καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό της εισφοράς ασφαλισμένου που αντιστοιχεί στον χρόνο απασχόλησης βαρύνει τον ασφαλισμένο και καταβάλλεται από τον εργοδότη σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

– Το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στον συνολικό χρόνο της μισθολογικής περιόδου (χρόνο απασχόλησης στην επιχείρηση εργοδότη και χρόνο ένταξης στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία”) καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το μέρος των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στον χρόνο ένταξης στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία” προβλέπεται κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα παραπάνω εφαρμόζονται και για τις εργοδοτικές εισφορές επί των δώρων εορτών και επιδόματος αδείας που καταβάλλονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από 1/7/2021 έως 30/9/2021.

Τα προβλεπόμενα εφαρμόζονται αντίστοιχα και στις παρακάτω επιχειρήσεις εργοδότες του τουριστικού κλάδου που εντάσσουν εργαζόμενους οι οποίοι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31/3/2021, στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία”, για το χρονικό διάστημα από 1/7/2021 έως 30/9/2021:

-Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα
-Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής,
-Χώροι κατασκήνωσης για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα
– Υπηρεσίες παροχής καταλύματος σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου.
– Άλλες υπηρεσίες καταλύματος π.δ.κ.α.
– Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων
– Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών
– Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες.

3. Κάλυψη εισφορών στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών

Για τις επιχειρήσεις εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, η προβλεπόμενη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31/3/2021 οι οποίοι εντάσσονται στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία”, παρατείνεται για το χρονικό διάστημα από 1/7/2021 έως 30/9/2021.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών η παραπάνω παράταση αφορά σε εργαζόμενους που ασφαλίζονται σε άλλους πρώην φορείς ασφάλισης, πλην ΝΑΤ.

Για τις επιχειρήσεις εργοδότες, οι ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη/ή ασφαλισμένου, προς τον e-ΕΦΚΑ για τους ανωτέρω εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31/3 2021, που εντάσσονται στον Μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, για το χρονικό διάστημα από 1/7/2021 έως 30/9/2021, καταβάλλονται ως εξής:

-Το ποσό της εισφοράς ασφαλισμένου που αντιστοιχεί στον χρόνο κατά τον οποίον οι εργαζόμενοι εντάσσονται στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία ” και δεν απασχολούνται καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό της εισφοράς ασφαλισμένου που αντιστοιχεί στο χρόνο απασχόλησης βαρύνει τον ασφαλισμένο και καταβάλλεται από τον εργοδότη σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

-Το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στον συνολικό χρόνο της μισθολογικής περιόδου (χρόνο απασχόλησης στην επιχείρηση εργοδότη και χρόνο ένταξης στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία”) καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το μέρος των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στον χρόνο ένταξης στον Μηχανισμό “Συν-Εργασία”προβλέπεται κάλυψη από τον προϋπολογισμό. Τα παραπάνω εφαρμόζονται και για τις εργοδοτικές εισφορές επί των δώρων εορτών και επιδόματος αδείας που καταβάλλονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από 1/7/2021 έως 30/9/2021.

Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης περιλαμβάνονται οι κάτωθι επιχειρήσεις εργοδότες, που βάσει ΚΑΔ, δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών:

– Οι επιχειρήσεις εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών με Κύριο Κωδικό Δραστηριότητας (ΚΑΔ):
-Αεροπορικές μεταφορές επιβατών
-Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων
-Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές
-Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημοπλοίων
-Υπηρεσίες εφοδιασμού αεροσκαφών με έτοιμα φαγητά.
-Οι επιχειρήσεις εργοδότες που ασκούν δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης αποκλειστικά προς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αεροπορικών μεταφορών, όπως προκύπτει από τον κύριο ΚΑΔ.
-Οι επιχειρήσεις εργοδότες που λειτουργούν εντός των αερολιμένων της επικράτειας και μόνο για τους εκεί εργαζόμενούς τους.
-Οι επιχειρήσεις εργοδότες με Κύριο Κωδικό Δραστηριότητας (ΚΑΔ):
– Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών,
– Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών
-Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Exit mobile version