Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Πόνος, κλάμα και οδυρμός η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων ενίσχυσης

 

αρχείο λήψης (1)

 

 

Δεν βγήκε σε καλό το πολύ μαγείρεμα των νέων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, με βάση την πρώτη εικόνα που αποκομίζουν από την εξέταση των στοιχείων οι τεχνικοί σύμβουλοι αγροτών και αγροτικών οργανώσεων.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δραματική μείωση των δικαιωμάτων και για απόκλιση μέχρι και 50% απ’ αυτό που περίμεναν οι παλιοί δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων. Ειδικά όμως στην περίπτωση των νεοεισερχόμενων η εικόνα δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό για το οποίο διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι.

Αρκεί να αναφερθεί ότι νεοεισερχόμενος στο σύστημα των επιδοτήσεων με 100 στρέμματα καλλιέργεια έχει να λαβαίνει σαν δικαίωμα κάπου 3,5 ευρώ το στρέμμα για τις εκτατικές καλλιέργειες και 17 ευρώ το στέμμα για τις δενδρώδεις.

Η εικόνα δείχνει ότι ακόμα και η αναγωγή των δικαιωμάτων σε βάθος 5ετίας, οδηγεί σε στην περίπτωση των δενδρωδών καλλιεργειών σε δικαίωμα που δεν υπερβαίνει τα 28 ευρώ το στρέμμα (στους νεοεισερχόμενους) όταν είναι γνωστό ότι η βασική ενίσχυση υπολογίζονταν σε 52 ευρώ το στρέμμα (43 για τα αροτραία και 25 για τα χορτολιβαδικά).

Ειδικοί προβλέπουν ότι η δημοσιοποίηση των δικαιωμάτων θα φέρει τρικυμία χωρίς προηγούμενο στους υπεύθυνους για τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, γιατί, όπως λένε, αν δεν το ήξεραν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό, τότε είναι ανεύθυνοι, αν όμως το ήξεραν όφειλαν είτε να το επανεξετάσουν από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς είτε τουλάχιστον να προϊδεάσουν τον κόσμο για την κατάσταση.

Οι δικαιολογίες ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ και ότι οι 90.000 δηλώσεις νεοεισερχόμενων στο σύστημα περιπλέκουν την κατάσταση δεν ευσταθεί για μια Πολιτεία που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και να μην σέρνεται πίσω από τις διαβεβαιώσεις αμφιβόλου τάξεως τεχνοκρατών που ενδιαφέρονται μόνο να απομυζούν το κράτος.

Εξ ίσου αφελής φαντάζει και η δικαιολογία ότι υπάρχει η ενδιάμεση αναθεώρηση το 2017, που δίνει τη δυνατότητα στους πολιτικά υπεύθυνους να αλλάξουν την κατάσταση. Ένα βαρύ «χαστούκι» σαν κι αυτό που εισπράττουν σήμερα νεοεισερχόμενοι αλλά και παλιοί αγρότες σε συνδυασμό με τα πολλά προηγούμενο που έχουν πέσει στον τομέα της φορολογίας, του ασφαλιστικού και των λοιπών παρεμβάσεων δεν αφήνει περιθώρια αναμονής μέχρι το 2017. Αν υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει εξ αρχής την όλη κατάσταση και να φροντίσει να επαναφέρει τον αγροτικό χώρο σε παραγωγική τροχιά πριν να είναι πάρα πολύ αργά.

Αναρτήθηκε τελικά το απόγευμα της Πέμπτης μια πρώτη δέσμη δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι οι «τρύπες» στο μηχανογραφικό σύστημα παραμένουν ακάλυπτες και το «κούμπωμα» των στοιχείων, εξελίσσεται σε ταξίδι σαν κι αυτό του «Τιτανικού».

Οι τελευταίες πληροφορίες από την πλευρά των διαχειριστών του συστήματος δίνουν την εντύπωση ότι μετά από ολονύκτιες προσπάθειες διαμόρφωσης των δεδομένων, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ώστε να βγει στο φως μια αξιόλογη δέσμη με ονόματα δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζονται και οι δέουσες προϋποθέσεις για την αξιοπιστία της.

Κι αυτό γιατί, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία:

α) Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι τις πραγματικές περικοπές των ενισχύσεων βάσει των κανόνων της νέας ΚΑΠ

β) Η βάση δεδομένων δεν είναι σε θέση να «κουμπώσει» τις δηλώσεις των παραγωγών με τα χαρτογραφικά δεδομένα και να βγάλει δικαιώματα για όλους

γ) Οι έξωθεν παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει με ευνοϊκές προσεγγίσεις για την μια ή την άλλη πλευρά, αφαιρούν από το σύστημα διαθέσιμες εκτάσεις και αντίστοιχα ποσά, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός πραγματικές απαιτήσεις χιλιάδων δικαιούχων αγροτών.

Σε κάθε περίπτωση μια καλύτερη εικόνα για τη ζημιά που αναμφίβολα έχει γίνει στους παραγωγούς θα μπορεί να βγει μετά την πλήρη ανάρτηση των σχετικών καταλόγων κι ακόμη καλύτερα μετά τηνπίστωση των λογαριασμών των αγροτών με την προκαταβολή του τσεκ, που όπως όλα δείχνουν μετατίθεται εκ νέου για την ερχόμενη Δευτέρα. Κι αυτό, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τη βούληση των διαχειριστών του συστήματος γιατί διαφορετικά θα μιλάμε για ολοκληρωτικό φιάσκο, χειρότερο απ’ αυτό που έγινε με τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

Exit mobile version