Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Πράσινη Οικονομία: Η επένδυση σε 18 εκατ. θέσεις εργασίας και το ρίσκο

Ο τομέας της πράσινης οικονομίας από μόνος του θα μπορούσε με τις κατάλληλες πολιτικές να δημιουργήσει μελλοντικά 18 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Όπως σημειώνει σε ανάλυση της η Adecco, επιπλέον 1,47 δισ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως εξαρτώνται από την κλιματική αλλαγή, ενώ έως και το 85% των θέσεων εργασίας το 2030 θα είναι σε αντικείμενα που ακόμα δεν υπάρχουν. Οδεύοντας προς την κυκλική οικονομία, χωρίς την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων εκτιμάται ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να χάσει έως και 71 εκατ. θέσεις εργασίας

Ο Όμιλος Adecco δημοσίευσε whitepaper με τίτλο, “Skills for the Green Economy” στο οποίο αναδεικνύονται οι πολιτικές που εφόσον υιοθετηθούν τόσο από την πολιτεία όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο, μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην αγορά εργασίας.

Ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την παγκόσμια κοινότητα να δραστηριοποιείται σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα, με τη συμφωνία του Παρισιού (παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα), μένει να γίνουν πολλά ακόμη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Για να διασφαλίσουμε την επιτυχία της “Πράσινης Μετάβασης”, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στον ρόλο που διαδραματίζει ο άνθρωπος και στις δεξιότητες που απαιτούνται για την επίτευξη μιας βιώσιμης αλλαγής. Οι δεξιότητες και η σημασία τους συχνά παραβλέπονται όταν χαράσσονται οι εθνικές στρατηγικές, και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις αλλά και στους εργαζομένους.

Οι προκλήσεις της Πράσινης Μετάβασης

Μεταξύ άλλων, το Whitepaper του Ομίλου Adecco επισημαίνει ότι οι “έξυπνες” πολιτικές των κυβερνήσεων θα είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενώ κατά τη θέσπιση αυτών των πολιτικών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

Οι ευκαιρίες της Πράσινης Μετάβασης

Οι προκλήσεις δεν είναι λίγες και πολλές από αυτές δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπιστούν. Εάν όμως αντιμετωπιστούν σωστά, μπορούν να οδηγήσουν σε πολλές ευκαιρίες για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και μεμονωμένα για τους εργαζόμενους. Γενικότερα, οι έξυπνες πράσινες πολιτικές μπορούν, μεταξύ άλλων, να οδηγήσουν σε καλύτερα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες που θα αυξήσουν την απασχολησιμότητά του τώρα και στο μέλλον. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λειτουργικότερη αγορά εργασίας με εκλεπτυσμένα εκπαιδευτικά συστήματα και σε συστήματα κοινωνικής προστασίας χωρίς αποκλεισμούς. Οι εργοδότες, μπορούν να επωφεληθούν από τις πράσινες πολιτικές των κυβερνήσεων, αλλά και οι ίδιοι θα πρέπει να ξεκινήσουν τη χαρτογράφηση απαιτήσεων της αγοράς και του οργανισμού τους σε νέες δεξιότητες και να προηγηθούν των εξελίξεων θεσπίζοντας πολιτικές επαναπροσδιορισμού και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Οι εργοδότες θα πρέπει επίσης να κάνουν την αειφόρο απασχόληση και την επένδυση σε δεξιότητες το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα αλλά και να αξιοποιήσουν τα προγράμματα πρακτικής άσκησης και μαθητείας για να χτίσουν τη δική τους “δεξαμενή” ταλέντων. Χρήσιμες είναι επίσης οι ευέλικτες πρακτικές αλλά και η εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν πρέπει να παραβλέπεται η σημασία της προσωπικής ευθύνης. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να διατηρεί επίκαιρες τις δεξιότητές του επιδιώκοντας διαρκώς την αναβάθμισή τους, να διευρύνει τις επαγγελματικές του προοπτικές και να συνειδητοποιήεί πως οι δεξιότητες έχουν ημερομηνία λήξης και πως η δια βίου μάθηση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας.

Η πράσινη οικονομία και η μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον θα επηρεάσουν αναμφίβολα την αγορά εργασίας. Χωρίς να υπάρξει η απαραίτητη ανάπτυξη δεξιοτήτων οποιαδήποτε πρόοδος προς την πράσινη μετάβαση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Σχολιάζοντας το whitepaper του Ομίλου Adecco για την μετάβαση προς την Πράσινη Οικονομία, ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Cluster Head Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, δηλώνει σχετικά: «Αγκαλιάζοντας την επένδυση στον άνθρωπο και στις δεξιότητές του, μπορεί να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση προς την Πράσινη Οικονομία θα γίνει ομαλά και ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, να συνεργαστούμε για να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίσουν ότι θα προχωρήσουμε μαζί προς ένα καλύτερο μέλλον εργασίας με ευκαιρίες για όλους».

Aκολουθήστε το mirmidones.gr σε facebook  instagram και YouTube

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

Exit mobile version