Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Ποιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις προωθεί το ΥΠΕΝ στην αγορά ενέργειας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας αποτελούν μια από τις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές του προγραμματισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάσει του ετήσιου σχεδίου δράσης για το 2021 που δημοσιοποιήθηκε από το ΥΠΕΝ.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα αυτός περιλαμβάνει τρεις επιμέρους στόχους που αφορούν:

– Στην ολοκλήρωση ή υλοποίηση 7 εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2021: ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΛΑΡΚΟ, ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας και ΕΛΠΕ.
– Την υλοποίηση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής και των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 1 δις. ευρώ μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2021. Με τις υπό υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ και την είσοδο στρατηγικών επενδυτών θα γίνει εφικτή η κινητοποίηση κεφαλαίων για επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και τη βελτίωση των παρεχομένων προς τους πολίτες υπηρεσιών.
– Παράλληλα προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, επίσης μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2021.

Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων στον τομέα ενέργειας προβλέπονται οι εξής θεσμικές πρωτοβουλίες:

Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας 2019/44 για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θεσμοθέτηση του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος, ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων συμμόρφωσης με την αντι- μονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, σύζευξη της εγχώριας αγοράς με την Ιταλική και τη Βουλγαρική.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές ηλεκτρισμού προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου διανομής και η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών (προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών) ενώ για τις υποδομές φυσικού αερίου θα κατασκευαστούν 600 χλμ δικτύου διανομής και θα αναπτυχθούν 14000 νέες συνδέσεις. Τέλος προβλέπεται η κατασκευή προβλήτα small scale LNG στη Ρεβυθούσα από το ΔΕΣΦΑ.

Συνολικά το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνει 9 στόχους οι οποίοι συνδέονται με τις στρατηγικές επιλογές του κυβερνητικού προγραμματισμού και συγκεκριμένα:

1.   Ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας
2. Βελτίωση του πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την περιβαλλοντική πολιτική
3.   Βελτίωση του πλαισίου για τον χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό
4.  Ενίσχυση της προστασίας και της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας
5. Ενίσχυση της ανακύκλωσης και υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας
6. Προώθηση της απολιγνιτοποίησης με μέριμνα για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών
7.  Βελτίωση της ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας
8. Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και μετάβαση στην πράσινη ενέργεια
9. Άσκηση πολυδιάστατης διεθνούς ενεργειακής πολιτικής και προώθηση διεθνών ενεργειακών έργων

Aκολουθήστε το mirmidones.gr σε facebook  instagram και YouTube

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Exit mobile version