Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές του

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent έπεσε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, αφού αυξήθηκε κατά σχεδόν 3% την Παρασκευή, καθώς το Ισραήλ ενίσχυσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate έπεσε κοντά στα 84 δολάρια.

«Το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι η ένοπλη σύγκρουση παραμένει περιορισμένη στο Ισραήλ και τη Γάζα – υπό αυτό το πρίσμα, το αργό φαινόταν υπεραγορασμένο», τόνισε η ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights στη Σιγκαπούρη Βαντάνα Χάρι. Οι τιμές του αργού, είπε, «πιθανότατα θα συνεχίσουν να διολισθαίνουν μέχρι το επόμενο σημαντικό γεγονός».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών αργού και υπάρχουν φόβοι ότι μια κλιμάκωση του πολέμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα και μείωση των εξαγωγών από την Τεχεράνη.

Τα συμβόλαια

Πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης των προθεσμιακών συμβολαίων αργού τη Δευτέρα στην Ασία, τόσο η Τεχεράνη όσο και η Ουάσινγκτον είχαν προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί. Το Ιράν δήλωσε ότι ο πόλεμος μπορεί να «αναγκάσει κι άλλες πλευρές να αναλάβουν δράση».

Το Ιράν είναι ο κύριος υποστηρικτής της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τεχεράνη υποστηρίζει επίσης τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, η οποία έχει δυνάμεις τοποθετημένες κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ και έχει τη δυνατότητα να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στημ περιοχή.

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα πετρελαίου που διατηρούνται στον βασικό κόμβο αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα παραμένουν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, αλλά μια πρωτοφανής πληθώρα αποθεμάτων βενζίνης έχει συσσωρευτεί κατά μήκος της ακτής του Κόλπου.

ΠΗΓΗ: ot.gr

Exit mobile version