Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Πανελλήνια Εδαφολογική Έρευνα

Πανελλήνια Εδαφολογική Έρευνα (Χημείο Λαμίας)

 

Με στόχο την αξιολόγηση των εδαφών και προοπτικών της αγροτικής καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα, το Χημείο Λαμίας, πραγματοποιεί μια μεγάλη πανελλαδική έρευνα, με θέμα: «Πανελλήνια Εδαφολογική Έρευνα»,

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Οι εξελίξεις των δεικτών συμμετοχής του για το 2006 είναι 5,2% στο εθνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, 12% στον ενεργό πληθυσμό και 17,2% στις συνολικές εξαγωγές, επιβεβαιώνοντας το ρόλο και τη σημασία του ως τομέα οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης.

Στόχοι της έρευνας.

 

Στόχος είναι η εξακρίβωση της ποιότητας της καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα και η άντληση σημαντικών στοιχείων που θα βοηθήσουν στην καλλιέργεια και αξιοποίηση της γης. Η περιορισμένη έκταση της ελληνικής γης και η προσπάθεια αύξησης της γεωργικής παραγωγής, ως και η μακροχρόνια εντατική καλλιέργεια, εξαντλούν τα εδάφη και τα κάνουν συνεχώς φτωχότερα. Ακόμα πολλά άλλοτε ημικατάλληλα εδάφη, επειδή δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα για τη συντήρησή τους και τη διατήρηση της ευφορίας τους, γίνονται φτωχά, εξαντλημένα και αποπλυμένα και η απόδοσή τους μειώνεται. Εκτός από την έλλειψη οργανικών ουσιών (το χούμο) συμβαίνει να λείπει συχνά από τα χωράφια τελείως, το άζωτο και το φωσφορικό οξύ από τα ανόργανα στοιχεία. Οι ελλείψεις αυτές επιβάλλουν, συστηματική χημική λίπανση των αγρών ακόμα και εφαρμογή συστημάτων αμειψισποράς, για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η απόδοσή τους. Ακόμα, το επικλινές πολλών εδαφών και η δημιουργία χαραδρών και χειμάρρων έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών, με τη μορφή διάβρωσης, απόπλυσης και παράσυρσης των εδαφών. Στις περιπτώσεις αυτές ο εκσυγχρονισμός εκδηλώνεται με τη χρήση των κατάλληλων λιπασμάτων και την κατασκευή διαφόρων υδραυλικών έργων. Οι χημικές ουσίες εμπλουτίζουν το έδαφος, βελτιώνουν την ποιότητά του και συντελούν στην αύξηση της παραγωγής. Η ελληνική γεωργία απορροφά κυρίως αζωτούχα και φωσφορικά λιπάσματα. Οι ανάγκες της γεωργίας μας σε τέτοια λιπάσματα καλύπτονται από τέσσερις εγχώριες βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Μεθοδολογία

 

Η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί είναι η εξής. Οι ερωτούμενοι καλούνται να μας δώσουν την τοποθεσία του χωραφιού όπου έγινε η ανάλυση του δείγματος από το Χημείο Λαμίας. Στην συνέχεια οι απαντήσεις θα μεταφερθούν στο στατιστικό πρόγραμμα SPSS για την εξαγωγή συμπερασμάτων και αποτελεσμάτων.

Η συμμετοχή κάθε ατόμου που επιλέγεται στο πλαίσιο αυτής της έρευνας αποτελεί μια κοινωνική προσφορά, καθώς θα συμβάλει, μέσω των ερευνητικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, στην εξακρίβωση επιστημονικών συμπερασμάτων για το καλλιεργήσιμο έδαφος στην Ελλάδα και κατά συνέπεια την βελτίωση του αγροτικού τομέα.

Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων θα χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένες μέθοδοι και τεχνικές και τα συμπεράσματα θα δημοσιευτούν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όταν ολοκληρωθεί η επιστημονική μελέτη.

 

Για να λάβετε μέρος στην έρευνα πατήστε εδώ!

Exit mobile version