Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω κατασκευών με τουβλάκια

Το κέντρο μας για πρώτη φορά στην περιοχή μας παρέχει ομαδικά προγράμματα κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά με αυτισμό ή δυσκολίες κοινωνικών δεξιοτήτων και επικοινωνίας με ενδιαφέρον για τις κατασκευές με τουβλάκια.

Η θεραπευτική προσέγγιση με βάση τα τουβλάκια LEGO®(LEGO®-based Therapy) είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω της ομάδας και της αγάπης για κατασκευές που θα πρέπει να έχουν τα παιδιά που θα συμμετάσχουν. Βασίζεται στη δόμηση που παρέχουν οι κατασκευές με τουβλάκια καθώς και οτι είναι δελεαστικά για τα παιδιά έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην ομαδα ευχάριστα.

Δεν είναι απλά ένα παιχνίδι κατασκευών με τουβλάκια , παρά μια ολοκληρωμένη μέθοδος που συμπεριλαμβάνει ένα εξειδικευμένο θεραπευτή και 3 παιδιά ανά ομάδα. Ο θεραπευτής είναι αυτός που καθοδηγεί και ενθαρρύνει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τις διάφορες καταστάσεις που προκύπτουν.

Μέσω της τεχνικής αυτής τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν με τους άλλους, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να τροποποιούν τη συμπεριφορά τους, όπου χρειάζεται, να αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να αναπτύσουν φιλικές σχέσεις με τους γύρω τους.

 

Το παιχνίδι με τα LEGO® αποτελεί μια πολυαισθητηριακή τεχνική, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα και με πολλές προσαρμογές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Στην αρχική αξιολόγηση κοινωνικών δεξιοτήτων χορηγούνται κατάλληλες δοκιμασίες και τεστ και τίθενται οι στόχοι για κάθε παιδί ξεχωριστά που κατα την διάρκεια των ομαδικών συναντήσεων δουλεύονται και καταγράφονται τα αποτελέσματα, στο τέλος του τριμήνου γίνεται ενημέρωση των γονέων για τα αποτελέσματα.

Η μέγιστη διάρκεια συμμετοχής στο πρόγραμμα καθορίζεται απο τους ατομικούς και ομαδικούς στόχους όμως η ελάχιστη παραμονή στο προγραμμα είναι 3 μήνες (12 ωριαίες συναντήσεις)

Παρόλο οτι κάθε ομάδα έχει προσαρμοσμένους στις δυνατότητες των παιδιών στόχους,, τα περισσότερα προγράμματα LEGO® συνήθως ακολουθούν τα παρακάτω βήματα.

– Το κάθε παιδί μαθαίνει ένα σύνολο κανόνων και συγκεκριμένες δεξιότητες δημιουργίας LEGO®.

– Τα παιδιά γνωρίζουν τα άλλα μέλη της ομάδας LEGO®.

– Όλα τα μέλη της ομάδας συμφωνούν σχετικά με το τι θα φτιάξουν. Το εγχείρημα πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες όλων των μελών της ομάδας.

– Σε κάθε παιδί της ομάδας ανατίθεται ένας ρόλος. Οι ρόλοι διαφοροποιούνται στη διάρκεια των συναντήσεων.

– Τα μέλη της ομάδας εργάζονται, όλα μαζί, με σκοπό να κατασκευάσουν αυτό που τους ανατέθηκε, ακολουθώντας τις αρχές της θεραπείας Lego.

 

 

Η παρέμβαση με βάση τα LEGO® (LEGO®-based Therapy) έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερες δεξιότητες επικοινωνίας σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και άλλες δυσκολίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Αυτού του τύπου η θεραπεία, που γίνεται μέσω παιχνιδιού, βελτιώνει την ικανότητα των παιδιών να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, να αντιλαμβάνονται και να μιλούν για τα συναισθήματά τους, να επιλύουν προβλήματα και να μαθαίνουν καλύτερα το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και κινούνται, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία παιχνιδιού.

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που έχουν συμμετάσχει σε ομάδες Lego® έχουν βελτιώσει τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Σε άλλο ερευνητικό εγχείρημα φάνηκε ότι τα παιδιά ήταν περισσότερο ευέλικτα σε κοινωνικές συνθήκες και με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, ύστερα από τη συμμετοχή τους σε ομάδα LEGO®.

– Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας, παιδιά με δυσκολίες στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση, ηλικίας 4-15 ετών που έχουν κάποιο ενδιαφέρον για παιχνίδι κατασκευών με τουβλάκια.

– Η διάρκεια του προγράμματος καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών που συμμμετέχουν και τους αρχικούς στόχους που έχουν τεθεί.

– Πραγματοποιείται μια ωριαία εβδομαδιαία συνάντηση.

– Η ένταξη του παιδιού στην κατάλληλη για αυτό ομάδα, πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τις έρευνες πάνω στη μέθοδο  επισκεφτείτε το σαιτ του οργανισμού που δημιούργησε τη συγκεκριμένη μέθοδο:    bricks-for-autism.co.uk

Η κ. Κατερίνα Αρ. Τσούμα, Λογοθεραπεύτρια είναι εκπαιδευμένη στη μέθοδο (LEGO®-based Therapy).

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και μια δωρεάν συνάντηση για να συζητήσουμε εαν ταιριάζει στο παιδί σας αυτή η μέθοδος και τις ανάγκες της δικής σας οικογένειας.

Exit mobile version