Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Μήπως το ελαιόλαδο σας είναι νοθευμένο;

Η αναγνώριση της νοθείας σε ελαιόλαδα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς σήμερα είναι ένα συχνό φαινόμενο που απαντιέται ανάμεσα στους ελαιοπαραγωγούς ή τους διακινητές ελαιολάδου. Η χημειομετρία μέσω της Ανάλυσης Κύριων Συνιστωσών και της Ανάλυσης σε Ομάδες μπορεί να δώσει ακριβή και επαναλήψιμα αποτελέσματα όταν βέβαια συνδυαστεί με τις αντίστοιχες αναλυτικές τεχνικές.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το ελαιόλαδο είναι ανάμεσα στα πιο γνωστά έλαια στον κόσμο και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Κανονισμού 2568/91 έχει θέσπισε κριτήρια για την κατάταξη του ελαιολάδου σε διάφορες κατηγορίες. Το προφίλ λιπαρών οξέων συνήθως αποτελείται από: (1) Ολεϊκό οξύ (C18:1), 55 έως 83%, (2) Λινολεϊκό οξύ (C18:2), 3.5 έως 21%, (3) Παλμιτικό οξύ (C16:0), 7.5 έως 20%, (4) Στεατικό οξύ(C18:0), 0.5 έως 5%, (5) Λινολενικό οξύ (C18:3), 1.0%. Το προφίλ λιπαρών οξέων αποτελεί κρίσιμη παράμετρος για την αναγνώριση της νοθείας σε ελαιόλαδα από άλλα είδη ελαίων. Η χημειομετρία αποδείχτηκε ικανή και ακριβής μέθοδος για τη διαφοροποίηση των νοθευμένων δειγμάτων από τα μη νοθευμένα.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Στατιστική ανάλυση

Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS έκδοση 20.0. Χρησιμοποιήθηκε η Ανάλυση Κύριων Συνιστωσών και η Ανάλυση σε Ομάδες για την εύρεση της νοθείας σε ελαιόλαδα. Το προφίλ των λιπαρών οξέων προσδιορίστηκε με χρήση του αεριοχρωματογράφου Shimadzu GC-FID 2010 PLUS, με χρήση της στήλης Agilent DB-23 60 m x 0.25 mm x 0.15 μm.

Αποτελέσματα και συζήτηση

Στη συγκεκριμένη εργασία διαφορετικές ποσότητες καλαμποκέλαιου, ηλιέλαιου και σογιέλαιου προστέθηκαν σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσδιορίστηκε το προφίλ λιπαρών οξέων και τα αποτελέσματα επεξεργάστηκαν με τη χρήση στατιστικού προγράμματος SPSS. Η Ανάλυση Κυρίων Συνιστωσών και η Ανάλυση σε Ομάδες αποδείχτηκαν αποτελεσματικές μέθοδοι για τον προσδιορισμό της νοθείας. Η Ανάλυση Κυρίων συνιστωσών αναγνώρισε διαφορετικές κύριες συνιστώσες με τιμές eigen > 1, χρησιμοποιώντας την περιεκτικότητα των λιπαρών οξέων ως μεταβλητές. Κατάταξη επιχειρήθηκε και με την τεχνική της Ανάλυσης σε ομάδες και το δενδρόγραμμα απέδειξε ότι και η συγκεκριμένη τεχνική είναι κατάλληλη για την αναγνώριση της νοθείας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑTΑ

Η χημειομετρία είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την αναγνώριση της νοθείας σε ελαιόλαδο. Στο Χημείο Λαμίας καταφέραμε να αποδείξουμε τη συσχέτιση ανάμεσα στη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και πιθανής νοθείας με άλλα φυτικά έλαια και η μέθοδος είναι πλέον έτοιμη για ανάλυση ρουτίνας.

Επιμέλεια: Δρ. I.N. Πασιάς, Χημείο Λαμίας
Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης και Αναλύσεων – www.yperaksia.gr

Exit mobile version