Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Λαμία: Αυτή ήταν η Αγορά της αρχαίας πόλης (ΦΩΤΟ)

Στο κέντρο της σύγχρονης Λαμίας σε οικόπεδο της οδού Αινιάνων μετά από ανασκαφική έρευνα αποκαλύφθηκε , πριν κάποιες δεκαετίες, τμήμα της αγορά της αρχαίας Λαμίας.

Πιο συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε ισχυρός αναλημματικός τοίχος ανδήρου με μνημειώδη κλίμακα, ενώ κατά μήκος της δυτικής πλευράς τοίχος τετράγωνου περιβόλου. Εμπρός (ανατολικά) από τον αναλημματικό τοίχο και βόρεια της κλίμακας είχε στηθεί μαρμάρινη βάση (ένα τιμητικό ψήφισμα των μέσων του 3ου αι. π.Χ. σε β’ χρήση) και ένας πωρολιθικός βωμός συνοδευόμενος από βόθρο .

Η περιοχή ταυτίζεται με το θρησκευτικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο της αρχαίας πόλης. Ο πολεοδομικός ιστός της περιελάμβανε συμμετρικά οικοδομικά «τετράγωνα» (στην πραγματικότητα ορθογώνιας κάτοψης), αναπτυσσόμενα σε τεχνητά άνδηρα με ισχυρούς αναλημματικούς τοίχους λόγω της έντονης προς Α. κατωφέρειας. Κρίνοντας από την κλίμακα η πρόσβαση σε αυτά θα επιτυγχανόταν είτε από την ανατολική είτε και από τη δυτική μακρά πλευρά τους. Το τμήμα της στενής οδού, ορατό και επισκέψιμο σήμερα στο υπόγειο του κτιρίου της Πινακοθήκης της πόλης, πρέπει να ταυτιστεί με την αρχαία «στενωπό», την οδό δηλαδή μεταξύ στενών-τυφλών πλευρών δύο οικοδομικών τετραγώνων.

Aκολουθήστε το mirmidones.gr σε facebook  instagram και YouTube

Στα τέλη του 3ου – α’ μισό του 2ου αι. π.Χ. στο χώρο λειτουργεί κεραμικό-κοροπλαστικό εργαστήρι και κατάστημα πώλησης των προϊόντων αυτών στα δωμάτια της νότιας πλευράς της αγοράς, το οποίο καταστράφηκε το ά μισό του 2ου αι. π.Χ., όπως μαρτυρούν οι σπασμένες κεραμίδες στέγης και ίχνη πυρκαγιάς στην επίχωση αυτής της οδού, καθώς και μεγάλες ποσότητες αχρησιμοποίητων κεραμικών αγγείων και ειδωλίων. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους παρήχθησαν στην ίδια περιοχή κεραμικά σκεύη, θραύσματα των οποίων βρέθηκαν διάσπαρτα στο χώρο. Μια γωνία μάλιστα ρωμαϊκού κτιρίου περιείχε τμήματα πήλινων μητρών ζωόμορφων ειδωλίων και λύχνων του 2ου αι. μ.Χ., ενώ σε άλλο, γειτονικό χώρο είχε διαμορφωθεί εργαστήριο, πιθανότατα κεραμικό. Είναι πιθανόν ότι κάποια από τα αγγεία (πινάκια, μεγαρικοί σκύφοι, άωτα σκυφίδια, κύπελλα, πυξίδες) προορίζονταν για τους επισκέπτες παρακείμενου ιερού. Ο βωμός με το βόθρο στην πρόσβαση του ανδήρου συνιστούν σοβαρή ένδειξη για τη λατρευτική χρήση του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος.

ΠΗΓΗ: www.mag24.gr

Exit mobile version