Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Κ. Μητσοτάκης: Μόνιμες οι μειώσεις φόρων – Δεν αργεί η συνάντηση με Ερντογάν

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Νέο κάλεσμα στους πολίτες να σπεύσουν, προκειμένου να εμβολιαστούν, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Άλφα”. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά, προσθέτοντας ότι αυτό που αναμένεται είναι μία ισχυρή ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας. “Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά και όχι από τη μία ημέρα στην άλλη. Για αυτό και εισηγηθήκαμε το πρόγραμμα για την εστίαση. Το ίδιο θα κάνουμε και για άλλες επιχειρήσεις. Θα το κάνουμε για τον τουρισμό. Θα το κάνουμε για τα γυμναστήρια. Για τους παιδότοπους. Και η διαδικασία μείωσης της στήριξης από το κράτος δε θα είναι κλείνω ένα διακόπτη. Η αγορά ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε την επιχειρηματικότητα”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως κεντρική επιλογή τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Με το βλέμμα στα εθνικά, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον χειρισμό του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα ως άψογο. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν δεν θα αργήσει, χωρίς να τοποθετεί χρονικά αυτό το τετ α τετ των δύο ηγετών.

“Ο κ. Τσαβούσογλου επέλεξε να απαντήσει στον κ. Δένδια και ο κ. Δένδιας, με πολύ μεγάλη ευπρέπεια και ευγένεια, έθιξε όλο το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, βάζοντας ακριβώς τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την επίλυση των ζητημάτων. Είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, έχουν όμως και τη χρησιμότητά τους. Γιατί καταδεικνύουν ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί και η εντολή που είχα δώσει στον υπουργό Εξωτερικών ήταν ότι “δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη”. Από τη συνάντηση κρατώ ότι τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. “Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά με την ίδια αυτοπεποίθηση θα τείνει και χείρα φιλίας στο επίπεδο που μπορεί να συνεννοηθεί με τη γείτονα χώρα…Η επιθυμία μου είναι να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία. Είχαμε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων, αλλά θεωρώ ότι τα πράγματα για τα εθνικά συμφέροντα είναι καλύτερα. Πάντα έχει νόημα μία συνάντηση και θα γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να σας πω το πότε, αλλά η συνάντηση θα γίνει γιατί πάντα πρέπει να μιλάμε κι αν πρέπει να διαφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε ξεκάθαρα, για να γνωρίζει ο καθένας που είναι τα όρια του άλλου…Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Και δεν θα έπρεπε να είναι είδηση μία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά της διεθνούς νομιμότητας”, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την πανδημία και τα εμβόλια:

– Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε της διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο που έπρεπε να πάρουμε σε αυτήν τη συγκυρία, για να προστατέψουμε περιοχές που έχουν λιγότερη επιβάρυνση. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Αυτό το Πάσχα δεν θα είναι σαν το προηγούμενο γιατί το 2021 δεν θα είναι 2020. Το σημαντικότερο είναι ότι τώρα γνωρίζουμε πράγματα τα οποία πριν ένα χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα της πανδημίας.

– Το άνοιγμα που κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότερο επιρρεπείς σε συμπεριφορές, τις οποίες το κράτος δε μπορεί να εντοπίσει, πλην όμως όλοι γνωρίζουμε ότι είναι παραβατικές. Προτιμώ να πάει κάποιος έξω και να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφαλείας παρά να μαζευτεί σε ένα σπίτι, όπου κανείς δεν τον επιτηρεί.

– Πάμε στο ελεγχόμενο άνοιγμα, γιατί αυτό είναι το επιδημιολογικά ορθό. Η εμπειρία λέει ότι όταν ανοίγουμε ελεγχόμενα ο κόσμος συμμορφώνεται καλύτερα με τα μέτρα…

– Έχουμε το μεγάλο βήμα που είναι τα εμβόλια και κάθε εβδομάδα χτίζουμε λιθαράκι-λιθαράκι το τείχος ανοσίας…Θέλω να κάνω μία έκκληση. Να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και ειδικά στους νέους να τους πω να διοχετεύσουν την ορμή τους και τον ενθουσιασμό τους στο να χτίσουν ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού. Ανοίγει η πλατφόρμα για τους τριαντάρηδες. Ας διοχετεύσουμε εκεί την ενέργειά μας…

– Έχουμε περάσει 14 μήνες σε αυτό το καθεστώς των περιορισμών που έρχονται και φεύγουν και η αστυνομία έχει γίνει πιο αποτελεσματική στο πώς κάνει τους ελέγχους. Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις. Ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο.

– Ένα ποσοστό ηλικιωμένων, κοντά στο 30%, δεν έχει προσέλθει για να εμβολιαστεί. Επαναλαμβάνω την έκκληση μου στους συμπολίτες μας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Να πάνε να εμβολιαστούν κι αν δεν θέλουν να το ακούσουν από εμένα να το ακούσουν από τους γιατρούς των εντατικών που σήμερα λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που μπαίνει στις εντατικές είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι ένα δράμα. Είναι μία τραγωδία να μπορείς να αποφύγεις μία αρρώστια που μπορεί και να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους.

– Ο μόνος τρόπος για να τελειώσουμε με την Πανδημία είναι το εμβόλιο… Πιστεύω ότι με όλη την προσπάθεια που καταβάλλουμε αυτά τα υψηλά ποσοστά του εμβολιασμού θα γίνουν ακόμα υψηλότερα ειδικά στις κατηγορίες εκείνες που οι άνθρωποι κινδυνεύουν οι ίδιοι να αρρωστήσουν βαριά…

– Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων κατηγοριών εργαζομένων, ειδικά των υγειονομικών πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να κάνω τη συζήτηση αυτή τώρα, αλλά πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όταν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον εμβολιαστικό κύκλο του επόμενου έτους, θα πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά και με τα άλλα κόμματα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ειδικά των υγειονομικών. Η συζήτηση θα ξεκινήσει και θα παρθεί απόφαση, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή η απόφαση, το φθινόπωρο.

– Το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι αυστηρά προδιαγεγραμμένο. Κάνεις εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει έναν εργαζόμενο σε ιδιωτική επιχείρηση, επειδή ο εργαζόμενος θα επιλέξει να μην κάνει το εμβόλιο.

– Πιστεύω ότι και οι νέοι θα ανταποκριθούν και θα εμβολιαστούν και αυτοί. Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο. Αυτό που μπορείς να κάνεις πιο γρήγορα. Αυτό είναι το καλύτερο εμβόλιο… Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από οποιοδήποτε εμβόλιο είναι πολύ μικρότερη από το να τρακάρεις, πηγαίνοντας προς το εμβολιαστικό κέντρο. Είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσεις κορονοϊό και να πεθάνεις από το να έχεις μία άσχημη παρενέργεια από το εμβόλιο…

– Εννέα στις δέκα φορές έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις προτάσεις των ειδικών τις οποίες και συζητάμε, γιατί πρέπει να εκθέσουμε στην επιτροπή όλα τα δεδομένα. Όταν κάναμε τον Ιανουάριο το αυστηρό lockdown ήταν δική μας απόφαση αυτή και δεν ήταν της επιτροπής. Η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός. Μιλάμε για επιστήμονες που πρέπει να εκθέτουν τις απόψεις τους και να μην κρεμιούνται στα μανταλάκια. Δυστυχώς το επίπεδο και αναφέρομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι κάτι παραπάνω από θλιβερό. Ό,τι και να γίνει θα πουν το αντίθετο. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να λέει το ανάποδο από αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Ο ρόλος της θα ήταν να βοηθήσει στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλουμε να πείσουμε συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Είναι εντυπωσιακό πως καταφέρνουν κάθε φορά να λένε το ακριβώς ανάποδο από αυτό που γίνεται. Και αυτό που γίνεται, γίνεται με πολύ κόπο, προσπάθεια, σκέψη και συζήτηση. Κανείς δεν έχει το αλάθητο και όπου έγιναν λάθη τα αναγνωρίσαμε.

Για την οικονομία:

– Η μείωση της φορολογίας αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τον αυτοαπασχολούμενο. Η μείωση της προκαταβολής αφορά κυρίως την πιο μικρή επιχείρηση. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά όλους. Όλα αυτά είναι μόνιμα μέτρα. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα να μπορεί να πει ότι μειώνουμε για τις επιχειρήσεις τη φορολογία. Αυτό που μας ενδιέφερε στη διάρκεια της πανδημίας ήταν να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό. Να προστατεύσουμε την εργασία και αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να χτίσουμε τις βάσεις για μία ανάκαμψη, από την οποία θα ωφεληθούν όλοι. Το επίκεντρο της δικής μου λογικής είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

– Όσα κάνουμε είναι συνεπή με το προεκλογικό μας πρόγραμμα και βάζουν τις βάσεις για μία ανάκαμψη που θα είναι ρωμαλέα, πολύ ισχυρή και η οποία θα έρθει με το τέλος της πανδημίας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Θα είναι ανάπτυξη που θα συνδέεται με επενδύσεις. Με καινοτομία.

– Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε…Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά και όχι από τη μία ημέρα στην άλλη. Για αυτό και εισηγηθήκαμε το πρόγραμμα για την εστίαση. Το ίδιο θα κάνουμε και για άλλες επιχειρήσεις. Θα το κάνουμε για τον τουρισμό. Θα το κάνουμε για τα γυμναστήρια. Για τους παιδότοπους. Και η διαδικασία μείωσης της στήριξης από το κράτος Δεν θα είναι κλείνω ένα διακόπτη. Η αγορά ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε την επιχειρηματικότητα.

-Είναι πάρα πολύ εύκολο να υπόσχεται κανείς διαγραφή χρεών. Πρέπει να μας πει αυτός που την υπόσχεται πώς θα πληρώσει το λογαριασμό. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη χρεών. Για παράδειγμα ένα κομμάτι της μη επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι μη επιστρεπτέα. Υπάρχει ένα γενναιόδωρο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών σε βάθος χρόνου. Ως προς τις οφειλές, το πρόγραμμα “Γέφυρα” είναι ένα πρόγραμμα που αφορά ενήμερους δανειολήπτες, έτσι ώστε τα δάνεια να φροντίσουμε να μην κοκκινίσουν…

-Όπως είχαμε το σχέδιο Μάρσαλ, τώρα έχουμε το Ταμείο ανάκαμψης. Μιλάμε για 32 δισεκατομμύρια. Είναι ένα σχέδιο που αφορά όλους. Τα πρώτα χρήματα θα έρθουν εντός του 2021 και θα είναι παραπάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια…Είμαι αισιόδοξος ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει δράσεις που θα έχουν αποτύπωμα. Θα επενδύσουμε τα χρήματα σε υποδομές, αλλά και σε ανθρώπινο κεφάλαιο.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr
Exit mobile version