Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Κόκκινος συναγερμός στην Ισπανία: Η κακοκαιρία «Nτάνα» έφερε χάος και πλημμύρες

Κόκκινο συναγερμό εξέδωσαν οι αρχές στην Ισπανία καθώς η κακοκαιρία «Ντάνα» προκάλεσε σαρωτικές πλημμύρες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Μαδρίτης έστειλαν μηνύματα στους κατοίκους προειδοποιώντας τους να μείνουν σπίτι και να μην χρησιμοποιούν οχήματα. Το μετρό της ισπανικής πρωτεύουσας πλημμύρισε, αγώνες διεκόπησαν και δρομολόγια σταμάτησαν

Η Ισπανία έκλεισε τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες, ακύρωσε έναν αγώνα ποδοσφαίρου του ισπανικού πρωταθλήματος και συμβούλεψε χιλιάδες κατοίκους να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθώς οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες μέσα και γύρω από την πόλη της Μαδρίτης.

Ο δήμαρχος της Μαδρίτης συνέστησε χθες (3/9) σε όλους τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους καθώς η πρωτεύουσα προετοιμάζεται για καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες που επηρεάζουν πολλές περιοχές της Ισπανίας.Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET εξέδωσε μέγιστο κόκκινο συναγερμό, που σημαίνει πιθανό ακραίο κίνδυνο, για την Κυριακή στην περιοχή της Μαδρίτης, στην επαρχία Τολέδο και στην πόλη του Κάντιθ.

Είπε ότι έως και 120 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο βροχής θα μπορούσαν να πέσουν σε διάστημα 12 ωρών στη Μαδρίτη.«Λόγω της εξαιρετικής και ασυνήθιστης κατάστασης, στην οποία θα καταρριφθούν τα ρεκόρ βροχοπτώσεων, ζητώ από τους ανθρώπους της Μαδρίτης να μείνουν στο σπίτι σήμερα», έγραψε ο δήμαρχος της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα στο X, πρώην Twitter.

Οι καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν το μετρό της Μαδρίτης, με τις εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου.Μαύρα σύννεφα καταιγίδας μαζεύονταν πάνω από τη Μαδρίτη νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, αλλά πολλοί άνθρωποι ήταν έξω ως συνήθως. «Νομίζω ότι ο κόκκινος συναγερμός είναι καλή ιδέα», είπε ο 42χρονος κάτοικος της Μαδρίτης, Mανουέλ Λόρο. «Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας σήμερα. Θα είναι πιο δύσκολα στις έξι η ώρα, οπότε να πάτε σπίτι νωρίτερα».

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Μαδρίτης έστειλαν μηνύματα στους κατοίκους προειδοποιώντας τους για κινδύνους πλημμύρας και συμβουλεύοντάς τους να μην χρησιμοποιούν οχήματα.

Η LaLiga διέκοψε τον βραδινό αγώνα μεταξύ της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Σεβίλλης στο στάδιο Wanda Metropolitano στη Μαδρίτη λόγω του συναγερμού. Στο Aλκανάρ της Tαραγόνα, στην ανατολική ακτή της Ισπανίας, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν επίσης περιορίσει τους κατοίκους στα σπίτια τους λόγω πλημμύρας μετά από 215 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο βροχής τις τελευταίες 24 ώρες.

Διακοπή ποδοσφαιρικού αγώνα

Ακόμη και ο αγώνας της LaLiga της Κυριακής μεταξύ της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Σεβίλλης διεκόπη λόγω της καταρρακτώδους βροχής. Οι παράκτιες περιοχές των πόλεων Κάντιθ, Tαραγόνα και Καστεγιό έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις βροχές λόγω της καταιγίδας Dana.

Στην ανατολική επαρχία Καστεγιό, οι πλημμύρες οδήγησαν τους πυροσβέστες να διασώσουν έναν άνδρα που είχε παγιδευτεί στο αυτοκίνητό του, το οποίο είχε πλημμυρίσει από νερά μέχρι τη μέση.

Οι άνθρωποι έχουν επίσης συμβουλευτεί να αποφεύγουν τα περιττά ταξίδια στη βορειοανατολική πόλη Αλκανάρ, στην Ταραγόνα —όπου έπεσαν 215 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο βροχής τις τελευταίες 24 ώρες, αναφέρει το BBC. Η εφημερίδα El Pais ανέφερε ότι ορισμένα δρομολόγια τρένων έχουν διακοπεί σε ολόκληρη την Ισπανία και οι οδηγοί έχουν κληθεί να αποφεύγουν ορισμένους πλημμυρισμένους δρόμους σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει έντονα.

Η πρόβλεψη της Κυριακής για έντονες βροχοπτώσεις έρχεται αφότου η Ισπανία υπέστη ένα έντονο κύμα καύσωνα και επίμονες υψηλές θερμοκρασίες τον Αύγουστο, όπως συνέβη και με μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης. Το Σάββατο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία διερευνά εάν δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ενώ έκαναν πεζοπορία σε φαράγγι στη βόρεια Ισπανία πνίγηκαν.

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Exit mobile version