Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

“ΚΑΡΚΙΝΟΣ- Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ” Συνέντευξη με τον Προεδρο της αντικαρκινικης εταιρειας στην Φθιωτιδα

Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να το συζητάμε ή να το σκεφτόμαστε, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο καρκίνος είναι από τις πλέον «σιωπηλές» ασθένειες…Για το λόγο αυτό, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όσοι προσβάλλονται από καρκίνο, το αντιλαμβάνονται δυστυχως σε προχωρημένο στάδιο, όταν πλέον είναι πολύ αργά και η αντιμετώπιση δύσκολη.Η προωρη ομως διαγνωση του ναι μεν είναι δυνατόν να  προκαλέσει μια σειρά από έντονα συναισθήματα όπως φόβο για πιθανό θάνατο, οργή, ελπίδα, ενοχή, άρνηση, θλίψη, μοναξιά ή προσμονή. Αυτά όλα είναι φυσιολογικές αντιδράσεις σε μια τόσο σημαντική αλλαγή.

Όταν προσβληθεί κάποιος από καρκίνο δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσει κάθε ελπίδα. Οι προοπτικές θεραπείας για πολλές μορφές καρκίνου βελτιώνονται συνεχώς. Κάποιες μορφές είναι δυνατόν να θεραπευτούν, ενώ άλλες μπορούν να ελεγχθούν. Αν ο καρκίνος δεν μπορεί να ελεγχθεί, τα συμπτώματα είναι δυνατόν να γίνουν ηπιότερα για να κάνουν τη ζωή πιο άνετη.

Συχνά το πρώτο πράγμα που ρωτούν οι ασθενείς τους γιατρους όταν μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο είναι, “Θα πεθάνω;”.Ειναι σημαντικο ο γιατρος να μιλησει με τον ασθενη γιατι αναλαμβανει και αθελα του χρεη ψυχολογου για τη σημασία της διάγνωσης και τί επιφυλάσσει το μέλλον. Γνωρίζοντας περισσότερα για την ασθένειά είναι περιοριζεται ο φοβος τον φόβο. Ό,τι ελπίζετε σχετικά με την ασθένεια ίσως αλλάξει επίσης, καθώς συνεχίζεται η θεραπεία.

Η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή: υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Έχει παρατηρηθεί ότι διάφοροι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν διαφορετικά επίπεδα των τύπων καρκίνου, και αυτά μεταβάλλονται με προβλέψιμο τρόπο. Οι ομάδες των μεταναστών αφήνουν γρήγορα πίσω τους τα επίπεδα καρκίνου της πατρίδας τους και μέσα σε μία γενιά εμφανίζουν τα μοντέλα καρκίνου της χώρας που τους φιλοξενεί.
Ο καρκίνος έχει μια γενετική συνιστώσα, η οποία δεν μπορεί να προληφθεί. Όμως, δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση και, αντίστροφα, ο καρκίνος μπορεί να πλήξει ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Σε αυτο το σημειο θα ηθελα να ευχαριστησω θερμα τον Προεδρο της αντικαρκινικης εταιρειας στην Φθιωτιδα Κο Γεωργιο Νερολη για την συνεντευξη που μου παραχωρησε τοσο σε μενα οσο και στο mirmidones.gr.

Aκουστε με μεγαλη προσοχη τα οσα λεει γιατι η προληψη σωζει ζωες.

 

https://mirmidones.gr/wp-content/uploads/2017/03/Record001-1.mp3?_=1

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:ΝΤΕΒΕΝΕ ΛΙΛΗ

Exit mobile version