Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Απελπισία και απόγνωση στις λάσπες, χωρίς νερό και ρεύμα για ένατη ημέρα στο Βόλο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Θεσσαλίας που βλέπουν τα σπίτια τους να βρίσκονται θαμμένα στα λασπόνερα για ακόμα μια μέρα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας. Τα νερά υποχωρούν πολύ αργά, ενώ μεγάλες περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και πόσιμο νερό.

Στις περιοχές της Θεσσαλίας που τα λασπόνερα έχουν υποχωρήσει οι κάτοικοι δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που αντικρίζουν. Τα σπίτια – στις περισσότερες περιπτώσεις – δεν είναι κατοικήσιμα ακόμα και αν καθαριστούν, καθώς έχουν καταρρεύσει στέγες και τοίχοι μετά την ορμή των νερών που έφερε η κακοκαιρία. Τα νεκρά ζώα που στοιβάζονται σε στάβλους και δρόμους έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται.

Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στα Τέμπη συνεχίζεται η αγωνία των κατοίκων για την αντοχή των αναχωμάτων του Πηνειού.

Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας, καθώς οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι μεγάλες.

Στον Παλαμά, την κωμόπολη των 6.000 χιλιάδων κατοίκων, αφού οι άνθρωποι πήγαν να σώσουν και να καθαρίσουν τα σπίτια τους, έσπευσαν να δουν τι γίνεται με τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες φυσικά καταστράφηκαν κι αυτές. Η δυσοσμία είναι διάχυτη παντού, ενώ το ζήτημα του νερού προβληματίζει. Υπάρχουν μάλιστα πολίτες που έχουν αναφέρει ότι έχουν βγάλει εξανθήματα.

Στη Θεσσαλία, από τα 21 χωριά που πλημμύρισαν, τα 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) δεν έχουν οδική πρόσβαση, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος που συνδέει τα Τρίκαλα με τη Λάρισα μέσω Φαρκαδόνας.

 

Καλύτερη η κατάσταση στον Άγιο Θωμά Λάρισας

Καλύτερη είναι η κατάσταση στον Άγιο Θωμά Λάρισας όπου γίνονται συνεχώς αντλήσεις. Εξακολουθούν βέβαια πολλοί κάτοικοι να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Σήμερα θα ξεκινήσουν τις αυτοψίες τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών. Θα ξεκινήσουν να καταγράφουν τις ζημιές για να μπορεί ο κόσμος να παίρνει το τεχνικό δελτίο και να υποβάλει στη συνέχεια το αίτημά του στην πλατφόρμα, προκειμένου να πάρει τις αποζημιώσεις και τις επιχορηγήσεις που δικαιούται.

Στη Νέα Σμύρνη επίσης τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά. Αντλήσεις κάνουν και οι άνθρωποι του Δήμου και η Πυροσβεστική. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει το πρόβλημα στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης που οδηγεί από τη Λάρισα προς τον Τύρναβο, προς τη Γιάννουλη, προς την Κοζάνη και την Ελασσόνα.

Πολλές ζημιές έχει και η σιδηροδρομική γραμμή από τη Λάρισα προς το Βόλο, καθώς έχουν ξηλωθεί οι γραμμές.

Χωρίς ρεύμα και νερό

Χωρίς ηλεκτροδότηση, έχουν μείνει τμήματα του Βόλου, μεγάλα κεντρικά τμήματα της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων, ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν και πόσιμο νερό που παρέχεται κατά διαστήματα σε κεντρικούς τομείς.

Απελπιστική είναι και η κατάσταση με τα σκουπίδια. Δεν υπάρχει πρόσβαση οδική στο ΧΥΤΑ Λάρισας, καθώς οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι και η Λάρισα και η Γιάννουλη και η Αγιά πιέζονται, γιατί εκεί καταλήγουν τα απορρίμματα αυτών των περιοχών, ενώ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και οι βιολογικοί καθαρισμοί.

Τους 2235 έφτασαν οι πολίτες που απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλία. Αναλυτικότερα, συνδράμουν με 445 άτομα, 29 άτομα από τον Ειδικό Διακλαδικό Λόχο Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας σε 5 ομάδες, 80 πτυχιούχους πολιτικούς μηχανικούς και 5 αξιωματικούς Υγειονομικού.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Exit mobile version