Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Κίνδυνος να χαθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ

tsakalotos1
Γιατί πρέπει να εκταμιευθεί έως τα τέλη του 2015 – Περίπλοκη υπόθεση η μεταφορά της στο 2016 – Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση – Ξεκινά νέος μαραθώνιος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων – Όλο το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων της Αθήνας μέχρι τον μεγάλο στόχο, της ελάφρυνσης του χρέους

Μπροστά σε νέα δεδομένα, τα οποία καλείται να αποκωδικοποιήσει για να επανακαθορίσει τη στάση της, βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες διαρροές που θέλουν να είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Όπως αποκαλύπτουν κορυφαίες πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, εάν η δόση του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ δεν εκταμιευθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου είναι πιθανό ακόμη και να χαθεί, γιατί η “μεταφορά” της στο νέο έτος και δη κατά την αξιολόγηση του προγράμματος συνιστά μια περίπλοκη διαδικασία, που συνοδεύεται με αλλαγές στις αποφάσεις του ESM και νέες εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ακόμη κι αν η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα έχει κλειδώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο σε ό,τι αφορά τη δόση, εάν τα νέα μέτρα δεν ψηφιστούν εγκαίρως από τη Βουλή.

Το δεύτερο πακέτο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο το διάστημα 11-15 Δεκεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να εκταμιευθεί η δόση έως τις 18 του μήνα, καθώς η Αθήνα χρειάζεται τα κεφάλαια για την πληρωμή των καθιερωμένων δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για τον Δεκέμβριο οι δόσεις προς το Ταμείο είναι τρεις και συνολικά ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Υπό το πρίσμα αυτό, ένας νέος αγώνας δρόμου ξεκινά για την κυβέρνηση, προκειμένου όλα να υλοποιηθούν βάσει χρονοδιαγράμματος, γιατί και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως κοστοβόρα.

Το εάν είναι εφικτή η επίτευξη προόδου προς όλα τα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης θα διαφανεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα, με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου και την επιστροφή των δανειστών τις ημέρες εκείνες.

Κατά τις πληροφορίες, η έλευση των εκπροσώπων των θεσμών αναμένεται την επομένη του Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, με τα τεχνικά κλιμάκια να κάνουν την εμφάνισή τους ένα με δύο 24ωρα νωρίτερα.

Όλα για όλα για το χρέος

Η δόση του 1 δισ. ευρώ αποτελεί τον επόμενο μεγάλο σκόπελο της διαπραγμάτευσης, αλλά σίγουρα όχι και τον τελευταίο. Με ενδιάμεσο σταθμό την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στις αρχές του 2016, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη που δεν είναι άλλη από τη διεκδίκηση για σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Ήδη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, “έκλεισε” θετικά το μάτι στη ρύθμιση του χρέους τη Δευτέρα, καθιστώντας σαφές ότι για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν και νέοι γύροι προαπαιτούμενων και πρόσθετα μέτρα. Ο μαραθώνιος των προαπαιτούμενων ακόμη δεν έχει καλά καλά αρχίσει…

Από την πλευρά της ωστόσο η Αθήνα έσπευσε ήδη να προαναγγείλει τη συγκρότηση ειδικής συντονιστικής επιτροπής για το χρέος, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, η οποία θα αναλάβει το έργο της τεχνικής προετοιμασίας, της υποδοχής και της αξιολόγησης τυχόν προτάσεων από ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκούς, ειδικούς επιστήμονες και άλλους φορείς. Η επιτροπή θα εισηγείται σχετικά προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) το οποίο και θα διαμορφώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το χρέος.

ΠΗΓΗ news247.gr

Exit mobile version