Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Η ταραχώδης σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ & η αλληλεξάρτηση Τσίπρα-Καμμένου που κρατά «ζωντανό» τον κυβερνητικό συνασπισμό

Από σαράντα κύματα έχει περάσει η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα τρία πλέον χρόνια που βρίσκονται μαζί στην εξουσία, αλλά η συγκολλητική ουσία φαίνεται πως είναι η προσωπική σχέση Τσίπρα-Καμμένου. Μια σχέση που εκφράστηκε με τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός στήριξε τον συγκυβερνήτη του στις δύσκολες στιγμές που ο ίδιος πέρασε το τελευταίο χρονικό διάστημα με την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, ο Πάνος Καμμένος απειλεί ακόμη και τη συνοχή της κυβέρνησης για το όνομα της πΓΔΜ και συγκεκριμένα εάν εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία». Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και εάν έτσι η κυβέρνηση απειλείται με απώλεια της δεδηλωμένης, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων την έντονη αντίδραση του Μαξίμου.

Το παρελθόν έχει αποδείξει επανειλημμένα πως δεν υπήρξε τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμη κι αν οι ΑΝΕΛ επέλεξαν να κρατήσουν διακριτή στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συνέβη π.χ. σε μια σειρά από νομοσχέδια με ευαίσθητο χαρακτήρα, όπως το σύμφωνο συμβίωσης ατόμων του ίδιου φύλου. Παράλληλα, σε ενδοκυβερνητικές κρίσεις όπως αυτή με τον Γιάννη Μουζάλα, όταν είχε αποκαλέσει εκ παραδρομής – όπως είπε ο ίδιος – τα Σκόπια με το… απαγορευμένο για τον υπουργό Άμυνας όνομα και εκείνος απείλησε με διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εάν δεν έφευγε από την κυβέρνηση ο υπουργός Μετανάστευσης, το φινάλε έδειξε και πάλι ότι η παραμονή στην εξουσία ήταν πολύ πιο ισχυρό κριτήριο για τις τελικές αποφάσεις.

Με γνώμονα έτσι τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τους ΑΝΕΛ στο μεταίχμιο και πιθανότατα εκτός Βουλής, αλλά και τις παρασκηνιακές συζητήσεις που φαίνεται ότι έχουν γίνει με πρωτοβουλία Καμμένου να αποτελέσουν οι ΑΝΕΛ ακόμη και τη… δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όλα δείχνουν πως δύσκολα η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα σπάσει και θα τους οδηγήσει μακριά από τη διακυβέρνηση. Τουλάχιστον για όσο αυτό είναι εφικτό και πάντοτε μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019, εάν αυτές γίνουν στην ώρα τους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η σχέση τους δεν θα περάσει από δοκιμασίες και το επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτός του μείζονος σημασίας ζητήματος της ονομασίας των πΓΔΜ, υπάρχει μια σειρά από νομοσχέδια που θα θελήσει να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση το επόμενο διάστημα για να καταδείξει την προσήλωσή της στην «αριστερή ατζέντα» και να ικανοποιήσει το παραδοσιακό ακροατήριό της, ενώ ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο συνεργασίας ή «ενσωμάτωσης» των ΑΝΕΛ στην Κουμουνδούρου.

Γι’ αυτό και το Μαξίμου ήδη λοξοκοιτάζει προς «ορφανούς» βουλευτές για να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και η θετική ψήφος της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στον προϋπολογισμό δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία. Κατά πληροφορίες, υπάρχουν έντονες ζυμώσεις και συζητήσεις και με άλλους, ανεξάρτητους και μη, βουλευτές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκδηλώνουν τάσεις φυγής βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως ο Δημήτρης Καμμένος.

πηγη:thecaller.gr

Exit mobile version