Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Η συντριβή του C-130 στο όρος Όθρυς με τους 63 νεκρούς- Η αεροπορική τραγωδία που συντάραξε το πανελλήνιο

Στις 5 Φεβρουαρίου 1991 συνετρίβη το πολεμικό αεροσκάφος C-130 στο όρος Όθρυς με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο και οι 63 επιβάτες, 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και 44 στρατεύσιμοι.  Το αεροσκάφος με αριθμό 748 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και θα πετούσε προς το Ηράκλειο της Κρήτης. Συνολικά επέβαιναν 58 σμηνίτες και 5 μέλη του πληρώματος. Θα έκανε μια στάση στη Νέα Αχγίαλο για να πάρει και άλλους επιβάτες και θα συνέχιζε την πτήση του. Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση ο πύργος ελέγχου έχασε το σήμα του αεροσκάφους από τα ραντάρ. Προηγουμένως, ο πιλότος είχε πάρει άδεια προσγείωσης στον Αλμυρό.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και σωστικά συνεργεία άρχισαν να αναζητούν το αεροσκάφος. Επί τρεις ημέρες είχε στηθεί τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό του. Συνολικά, οκτώ αεροσκάφη F-16, δύο C-130, δυο πυροσβεστικά CL-215, δύο ελικόπτερα Σινούκ, ελικόπτερα του Ναυτικού και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ερευνούσαν την περιοχή. Οι Έλληνες παρακολουθούσαν από τους δέκτες τους με αγωνία την πορεία των ερευνών. Τελικά, στις 8 Φεβρουαρίου ένας πιλότος στρατιωτικού ελικοπτέρου εντόπισε τα συντρίμμια του C-130 στην κορυφή Τσατάλι του όρους Όθρυς. Είχε προσκρούσει στην πλαγιά του βουνού σε υψόμετρο 1.520 μέτρων και όλοι οι επιβάτες είχαν σκοτωθεί.

Έπεσε ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία προσγείωσης.  Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνετρίβη δεν έγιναν ποτέ γνωστές. Κατά μια εκδοχή οι αρχές γνώριζαν από την πρώτη στιγμή που βρίσκονταν τα συντρίμμια όμως καθυστέρησαν να φτάσουν στο σημείο εσκεμμένα προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η αιτία της τραγωδίας. Υπήρξαν αναφορές για εχθρικά αεροσκάφη που το οδήγησαν στην πτώση, ακόμη και για έκρηξη που σημειώθηκε στον αέρα, καθώς λέγεται ότι μετέφερε εκρηκτικά. Βέβαια κανένα από τα παραπάνω σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το πόρισμα του δυστυχήματος δεν ήρθε ποτέ στο φως, ενώ στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκε ο χειριστής του πύργου ελέγχου του Αλμυρού σε φυλάκιση 2 ετών.

 

Exit mobile version