Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Η συνταγή της ημέρας: Γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι, κιμά και δαμάσκηνα

Υλικά

  • Γαλοπουλα 1 ολόκληρη των 3,5 κιλών
  • Βουτυρο 3 με 4 κουταλιές της σούπας
  • Αλατι Κατά βούληση
  • Πιπέρι Κατά βούληση
  • Θυμάρι Κατά βούληση
  • Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι Από 1 πορτοκάλι
  • Μελι 1 κουταλιά της σούπας

Για την γέμιση

  • Κιμάς Ανάμεικτος 1/2 κιλό
  • Κρεμμυδι 1 μεγάλο
  • Κονιάκ 1 φλιτζάνι
  • Ρυζι 1 μεγάλη κούπα
  • Δαμάσκηνα 10
  • Βερικοκα 10
  • Ξινόμηλα 1 μεγάλο
  • Ζωμό Λίγος κότας
  • Αλατι Κατά βούληση
  • Πιπέρι Κατά βούληση

Για το ταψί

  • Νερό 1 ποτήρι
  • Κρασι 1 ποτήρι λευκό
  • Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι Ό,τι περίσσεψε από την γαλοπούλα

Τα Χριστούγεννα υπάρχει το έθιμο να τρώμε γεμιστή γαλοπούλα. Η γέμιση για την γαλοπούλα έχει πολλές παραλλαγές και ο γενικός κανόνας είναι να υπάρχουν χειμωνιάτικες και Χριστουγεννιάτικες γεύσεις όπως κουκουνάρια, δαμάσκηνα, πορτοκάλι και άλλα.

Σήμερα λοιπόν θα δοκιμάσουμε μία απολαυστική Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με μία ακόμη πιο απολαυστική γιορτινή γέμιση. Θα επικαλύψουμε την γαλοπούλα με βούτυρο και ένα ονειρεμένο μείγμα από μέλι και χυμό πορτοκαλιού. Στην γέμιση θα βάλουμε ανάμεικτο κιμά, κρεμμύδι, βερίκοκα, δαμάσκηνα και μερικά ακόμη απλά υλικά.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι, κιμά και δαμάσκηνα

Εκτέλεση για την γαλοπούλα

Στην αρχή πλένουμε την γαλοπούλα και την στεγνώνουμε καλά από τα πολλά νερά. Έπειτα την αλείφουμε εξωτερικά με το βούτυρο και προσθέτουμε αλάτι, θυμάρι και πιπέρι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι και τον χυμό πορτοκαλιού και αφού το μείγμα ομογενοποιηθεί, αλείφουμε με το μείγμα την γαλοπούλα εξωτερικά και εσωτερικά.

Εκτέλεση για την γέμιση

Στην αρχή σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και αφού ο κιμάς σοταριστεί μαζί με το κρεμμύδι και ασπρίσει, σβήνουμε το φαγητό μας με το κονιάκ. Περιμένουμε λίγο για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ρύζι και τον ζωμό κότας.

Επίσης προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, το ξινόμηλο κομμένο σε μικρά κυβάκια, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε την γέμιση να βράσει σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά. Αφού βράσει η γέμιση την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Όταν η γέμιση κρυώσει γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας και τον λαιμό της με την γέμιση και την ράβουμε. Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα στο ταψί 1 ποτήρι νερό και 1 ποτήρι λευκό κρασί. Επίσης συμπληρώνουμε τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού που μας περίσσεψε.

Ψήνουμε την γαλοπούλα σε μέτρια φωτιά για περίπου 3μιση ώρες. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλείφουμε την γαλοπούλα με τα ζουμιά της γαλοπούλας που υπάρχουν στο ταψί μέχρι να ψηθεί η γαλοπούλα.

Tips για την γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι, κιμά και δαμάσκηνα

Κάθε κιλό γαλοπούλα ισοδυναμεί με μία ώρα ψησίματος.

 

ΠΗΓΗ: daddy-cool.gr

Exit mobile version