Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Η διαβούλευση για την IDD, σαν ευκαιρία μεγέθυνσης της ασφαλιστικής αγοράς

Όσοι εμπλέκονται στην λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και τους πελάτες, μέχρι τις ασφαλιστικές εταιρίες, τα στελέχη τους και όσοι παρέχουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες σε αυτούς, έχουν  σοβαρούς λόγους ισχυροποίησης και ανάπτυξής της. 

Το κακό είναι ότι ο κάθε ένας από τους εμπλεκόμενους βλέπει από διαφορετική σκοπιά αυτή την ανάπτυξη και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ισχυροποιήσει τα θεμελιωμένα, όπως νομίζει, «δικαιώματά» και συμφέροντά του, τα οποία έχουν οδηγήσει συνολικά την αγορά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Η διαβούλευση στο σχέδιο νόμου για την IDD και ο νόμος που τελικά θα προκύψει από αυτήν (ο οποίος σε αρκετά σημεία διαφοροποιεί τον ν.4364/2016), είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να βελτιώσουμε και να μεγεθύνουμε  την αγορά. Εφόσον μελετήσουμε αυτό το σχέδιο νόμου, μπορούμε σχετικά εύκολα να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και να κατανοήσουμε ποιους εξυπηρετούν και πως, σε ποιες σημαντικές αλλαγές οδηγούν και κατά πόσο και με πιο τρόπο αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβάλουν στη μεγέθυνση της αγοράς.

Ιδιαίτερη προσοχή, κατά τη γνώμη μου, θέλουν στο πρώτο μέρος το άρθρα 3 (παράγραφοι 3, 4, 5, 6 και 13 που στην ουσία καταργούν τους ασφαλιστές και τους αντικαθιστούν με πράκτορες), στο δεύτερο μέρος  τα άρθρα 19, 26, 29, 39, 46 και 47, καθώς και το Παράρτημα Ι (Ελάχιστες απαιτήσεις για επαγγελματικές γνώσεις και ικανότητες), επειδή επιφέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις και στις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες.

Επιμένω ότι η IDD είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ανάπτυξης της αγοράς και επίλυσης προβλημάτων που επί χρόνια ταλανίζουν την ασφαλιστική αγορά, τους ασφαλιστές, τους πελάτες και τις εταιρίες, αρκεί να μην αδιαφορήσουμε στη διαβούλευση και να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της νομοθεσίας, η οποία στο κάτω-κάτω γίνεται για να μας προστατεύσει.

Τυχαία πιστεύετε ότι αυτή η σημαντικότατη διαβούλευση γίνεται μεσούντος του θέρους και των καλοκαιριών διακοπών;


Ποιός είναι ο Κώστας Παπαϊωάννου

Ο Κώστας Παπαϊωάννου είναι εξειδικευμένος εκπαιδευτής ασφαλιστικών και τραπεζικών θεμάτων, με πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία και προσανατολισμό στη διαχείριση τεχνικών, χρηματοοικονομικών και διοικητικών αντικειμένων, καθώς και θεμάτων που αφορούν την προσαρμογή των επιχειρήσεων και των στελεχών τους  στις νομοθετικές υποχρεώσεις.

Έχει κάνει σπουδές οικονομικής κατεύθυνσης και μεταπτυχιακές σπουδές στα ασφαλιστικά.  Έχει εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις εκπαίδευσης, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες και τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά (Interamerican, Ελληνοβρετανική (νυν ΑΧΑ), ING (N-N), Allianz, Αγροτική, Τράπεζα Πειραιώς).

Συνεργάζεται για ερευνητικούς σκοπούς και διδάσκει αντικείμενα όπως Risk Management, Financial Planning, χρηματοοικονομικά, ασφαλιστικά και τραπεζικά προϊόντα, σε φορείς όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο (ΕΤΙ-ΕΕΤ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ). Ακόμα για τους ίδιους σκοπούς έχει συνεργαστεί με φορείς όπως η KPMG και το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Σπουδών (ΙΧΟΣ), του οποίου είναι και ιδρυτικό μέλος.

Έχει συγγραφικό έργο σε εκδόσεις του ΕΙΑΣ και του ΕΤΙ και αρθρογραφεί τακτικά στον κλαδικό τύπο.

Στοιχεία επικοινωνίας
t. (+30) 694 912 4851
m.  papaioannou.constantinos@gmail.com

 

Exit mobile version