Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Η Αθήνα καλείται να αφουγκραστεί τη φωνή της Θεσσαλίας για τη μετά Daniel εποχή


Μετά τη διαβούλευση που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη διημερίδα για την επόμενη ημέρα στην περιοχή, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, μια νέα πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα στον κάμπο, αυτήν τη φορά από τα Επιμελητήρια της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας διοργανώνουν εκδήλωση το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης σε ξενοδοχείο της Λάρισας, στην οποία καλούν βουλευτές, αυτοδιοικητικούς, γεωτεχνικούς και εκπροσώπους του συνεταιριστικού κινήματος να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το ολλανδικό σχέδιο. Η διαβούλευση που πραγματοποίησε διαδικτυακά η κυβέρνηση ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των τοπικών φορέων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα: «Μία μέρα μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) κατατέθηκε πολυνομοσχέδιο που περιέχει τον Οργανισμό. Η διαβούλευση είχε 556 σχόλια και το νομοσχέδιο 123 άρθρα. Γιατί τέτοια συμπεριφορά στη Θεσσαλία; Δεν δικαιούμαστε κάτι καλύτερο; Δεν φταίνε οι Θεσσαλοί πολίτες που τόσες δεκαετίες το πολιτικό σύστημα δεν φρόντισε να θωρακίσει τη Θεσσαλία με αντιπλημμυρικά έργα που είχαν υποδειχθεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Γιατί έγινε η διαβούλευση; Γιατί μας πετάτε στα μούτρα τόση απαξίωση; Ας πούμε ότι θέλατε έναν άλλον περιφερειάρχη. Ο κόσμος, όμως, τι φταίει;»

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Κουρέτας θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τον ΟΔΥΘ, ένα ζήτημα που αναμένεται να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, κυρίως ως προς τη διαχείριση του νερού από ιδιώτες.

Κοινό θεσσαλικό πλαίσιο

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Δημήτρης Ντογκούλης

Σχετικά με την πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Δημήτρης Ντογκούλης, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «έστω και την ύστατη στιγμή, η Θεσσαλία πρέπει να διαμορφώσει ένα κοινό πλαίσιο θέσεων και αρχών και να το αποστείλει άμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι βασικές διαφορές σχετικά με το σχέδιο που κατέθεσε η ολλανδική εταιρεία, όπως φαίνεται, είναι ελάχιστες, αλλά σημαντικές. Και εκεί θα πρέπει να στραφεί η διαβούλευση και η συζήτηση». Για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο κ. Ντογκούλης σημειώνει: «Λέμε “ναι” στη συγκρότησή του, αλλά “όχι” στον στενό πυρήνα που θα τον απαρτίζει. Δεν μπορεί να απουσιάζουν από τον Οργανισμό υγιείς οικονομικά ΤΟΕΒ και η περιφέρεια, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και πόρους για να δράσουν άμεσα, διότι μέχρι να βρει τα πατήματά του ο ΟΔΥΘ δεν αποκλείεται ένας νέος Daniel να έρθει και να ισοπεδώσει τα πάντα».

Για τον Αχελώο, αναφέρει: «Εδώ και τώρα άμεση μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο. Το ζητούν και οι Ολλανδοί. Καλή η στάγδην άρδευση, αλλά, αυτήν τη στιγμή, με αυτήν τη μορφή αρδεύεται το 60% με 70% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Θεσσαλία. Κι όμως, δεν έχουμε νερό. Συνεπώς, δεν είναι μείζον ζήτημα η χρήση του νερού, αλλά η ίδια η ύπαρξή του».

Βαμβάκι

Τέλος, σχετικά με το βαμβάκι, σημειώνει: «Δεν χρειάζεται να γίνει ιδιαίτερη συζήτηση, καθώς όλοι συμφωνούν στην αναγκαιότητα στήριξης της καλλιέργειας του ‘‘λευκού χρυσού’’, ακόμη και οι Ολλανδοί. Απλά, στο σχέδιό τους αναφέρουν ότι, με τον σημερινό άναρχο τρόπο που ποτίζουμε, η καλλιέργεια θα περιοριστεί αναγκαστικά σε 6-7 χρόνια, ελλείψει νερού. Άρα, πρέπει να γίνουν αλλαγές. Κι αυτές πρέπει να συναποφασιστούν και από τους Θεσσαλούς, που τους αφορούν άμεσα».





Source link

Exit mobile version