Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Ε-65: Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες στο τμήμα «Λαμία – Ξυνιάδα»

Άμεσα, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του νότιου τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (E65), Λαμία – Ξυνιάδα, μετά από το «πράσινο φως» που έδωσε η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του έργου με 306 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.

Όπως υπενθυμίζει το υπουργείο Υποδομών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε πως απεφάνθη ότι η δημόσια χρηματοδότηση που χορηγείται για την κατασκευή του νότιου τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Ε65 είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ε.Ε.  στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, βασιζόμενη στο ακόλουθο σκεπτικό:

Το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα, το οποίο θα διαχειρίζεται η εταιρεία παραχώρησης «Κεντρική Οδός Α.Ε.», είναι μήκους 32,27 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει πέντε κόμβους, έναν Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), μία σήραγγα 2.983 μέτρων και οκτώ γέφυρες. 

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα  Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό.

Τα δύο αυτά τμήματα θα ενωθούν με τον κεντρικό τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα μήκους 79 χιλιομέτρων το οποίο έχει δοθεί στην κυκλοφορία από το 2017.

Στην πλήρη ανάπτυξη του ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65)  θα εκτείνεται σε μήκος 175 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ολοκλήρωση του συνόλου του Ε65, θα συμβάλλει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Κεντρικής Ελλάδος και θα αναβαθμίσει την σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την προσπελασιμότητα προς την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, δίδοντας έτσι την δυνατότητα ενίσχυσης του τουρισμού και της εμπορευματικής διακίνησης σε μια περιοχή με δυνατότητες περαιτέρω  οικονομικής μεγέθυνσης.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, «θα συμβάλει στην μείωση του ποσοστού ανεργίας και στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος», ενώ «η ολοκλήρωσή του Ε65 θα επιφέρει  ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική καθώς θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας – που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη – με το λιμάνι του Βόλου».

Όπως σημειώνει το υπουργείο Υποδομών, με την ολοκλήρωση των έργων το ταξίδι από Λαμία έως την  Εγνατία Οδό,  θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ η διαδρομή Τρίκαλα – Αθήνα περίπου 3 ώρες.

www.naftemporiki.gr

Exit mobile version