Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Ευρω-στοπ στις ενισχύσεις 90.000 αγροτών

 

 

αρχείο λήψης (1)

Κακά είναι τα μαντάτα που έρχονται από τις Βρυξέλλες για χιλιάδες Έλληνες αγρότες… καθώς περίπου 90.000 παραγωγοί κινδυνεύουν να μην εισπράξουν τη βασική ενίσχυση.
Η αιτία; Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι εν λόγω παραγωγοί, αν και δικαιούνται τη βασική ενίσχυση, δεν πρόκειται να την εισπράξουν, καθώς είναι μικρότερη των 250 ευρώ και εξ αυτού ο σχετικός κανονισμός της Ε.Ε. δεν επιτρέπει την καταβολή της.

Το τι μέλλει γενέσθαι μοιάζει να είναι θέμα… αριθμητικής. Συγκεκριμένα, εφόσον οι δικαιούχοι παραγωγοί συμπληρώσουν τα 250 ευρώ ως δικαιούμενη ενίσχυση (είτε με την καταβολή του «πρασινίσματος», είτε και με την χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων) θα εισπράξουν στο ακέραιο τα χρήματά τους. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε όπως προαναφέρθηκε βάσει της κοινοτικής ντιρεκτίβας οι παραγωγοί δεν θα εισπράξουν ενίσχυση, όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην… ουρά για το ταμείο περιμένουν και περίπου 22.000 αγρότες για τους οποίους βρίσκεται σε εξέλιξη αφενός ο έλεγχος των αιτημάτων μεταβολών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, αφετέρου ο έλεγχος για τον «ενεργό γεωργό» από το υπουργείο Οικονομικών. Όσοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να τους συμπεριλάβει στην πληρωμή και θα τους ενημερώσει σχετικά με την ολοκλήρωση των ελέγχων, οπότε θα πάρουν τότε τα χρήματα που δικαιούνται.

Υπενθυμίζεται ότι το 90% της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης έλαβαν την περασμένη Δευτέρα συνολικά 564.000 αγρότες από το σύνολο των 676.000 παραγωγών για τους οποίους εκδόθηκαν προσωρινά δικαιώματα.

Αναφορικά με τις μειώσεις που είδαν αρκετοί παραγωγοί στα ποσά που πιστώθηκαν, διευκρινίζεται κατ’ αρχάς ότι ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ είναι κατά 15% μικρότερος έναντι της «παλαιάς».

 

ΠΗΓΗ tromaktiko.gr

 

Exit mobile version