Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Ευνοϊκή εξέλιξη για τα Unit Linked

Συμπιέζονται κι άλλο τα επιτόκια καταθέσεων -Ευνοϊκή η εξέλιξη για τα Unit Linked

του Χρήστου Γαβαλά 

Μεγάλο κέρδος στα επενδυτικής υφής ασφαλιστικά προϊόντα για συντάξεις ή για εφάπαξ, στα γνωστά δηλαδή unit linked αναμένεται να επιφέρει η περαιτέρω συμπίεση στα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών.

Ήδη, από τα τέλη Απριλίου η Alpha Bank έκανε γνωστό ότι από την 1η Ιουλίου 2021 μειώνει τα επιτόκια καταθέσεων συγκεκριμένων λογαριασμών κατά μία μονάδα βάσης (0,01%) μεσοσταθμικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, για ποσά έως 30.000 ευρώ στα προγράμματα ανοιχτής ζήτησης το επιτόκιο της Τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 0%.

Αντίστοιχες αλλαγές για τις 8 Ιουνίου είχε προαναγγείλει και η Τράπεζα Πειραιώς, με αναπροσαρμογές επιτοκίων επιλεγμένων καταθετικών λογαριασμών και μεσοσταθμική μείωσή τους κατά 0,021% (2,1 μονάδες βάσης).

Αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζουν και οι άλλοι όμιλοι.

Επί της ουσίας, τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτηρίου στις ελληνικές τράπεζες έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες και τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ενδεικτικά, μια προθεσμιακή κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ έχει μέσο επιτόκιο από 0,06% έως 0,1%, δηλαδή ο καταθέτης αποκομίζει όφελος από 60 έως 100 ευρώ!

Συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλογη και η κατακόρυφη μείωση που παρατηρείται στην κατηγορία αυτή των προθεσμιακών υπολοίπων, τα οποία έχουν υποχωρήσει κατά 10 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, όταν και είχαν καταγράψει ιστορικά υψηλά.

Πλέον όμως, η επίτευξη μιας ικανοποιητικής απόδοσης εξαρτάται εν πολλοίς από την στροφή προς άλλες μορφές επενδύσεων ή αποταμιεύσεων, με τις τράπεζες να προτείνουν ήδη στους πελάτες τους λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να τους αποφέρουν μεγαλύτερο όφελος, χωρίς να διακινδυνεύει σε αντίστοιχα μεγάλο βαθμό το κεφάλαιό τους.

Κάτι τέτοιο φέρνει στην επιφάνεια τα μακροχρόνια αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα εφάπαξ ή τακτικών καταβολών, που μπορεί να είναι συνδυασμένα και με ασφάλιση ζωής.

Τα προϊόντα αυτά είχαν βρεθεί στο ανώτατο σημείο τους πριν την ελληνική κρίση του 2009 ενώ… βυθίστηκαν το 2015 όταν είχαν εμφανιστεί τα capital controls, τα οποία και είχαν βάλει απαγορευτικό ουσιαστικά στην μετακίνηση κεφαλαίων από παλαιούς λογαριασμούς προς τα νέα προϊόντα.

Η άρση των capital controls όμως τα ώθησαν να τραβήξουν εκ νέου την ανιούσα, η οποία και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΠΗΓΗ: www.underwriter.gr

Exit mobile version