Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Ερώτηση Κ. Παπακώστα για τους δανειολήπτες δανείων σε ελβετικό φράγκο

Ερώτηση, για την προστασία δανειοληπτών δανείων σε ελβετικό φράγκο, κατέθεσε προς το Υπουργείο Οικονομικών, η βουλευτής ΝΔ Β’ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα.

Η βουλευτής επισημαίνει στο κείμενο της Ερώτησης, πως Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έλαβαν δάνεια το διάστημα 2006-2009 πιστεύοντας στην δυναμική και στην σταθερότητα της ΕΕ, υπέστησαν μεγάλη ζημιά από την μονομερή ενέργεια της Τράπεζας της Ελβετίας, η οποία προχώρησε στην ραγδαία ανατίμηση του Ελβετικού Φράγκου. Το άληκτο κεφάλαιο των δανείων τους αυξήθηκε σημαντικά, όπως και τα ποσά των δόσεών τους, ως συνέπεια.

Τον Ιανουάριο του 2015 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε αναγγείλει την ρύθμιση του ζητήματος αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση, ενώ και το ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε πως θα εξέταζε την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης.

Η Κατερίνα Παπακώστα υπογραμμίζει, πως δύο χρόνια αργότερα, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμμία ενέργεια, με αποτέλεσμα οι 70.000 δανειολήπτες να αναμένουν κάποια ρύθμιση. Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στις 16/3/2017 στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας 980/142, η οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνει τους οφειλέτες που έχουν συνάψει δανειακή σύμβαση σε Ελβετικό Φράγκο .

Η βουλευτής ρωτά αν θα ρυθμιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε βάρος 70.000 δανειοληπτών, με δεδομένη την μονομέρεια της ενέργειας της Τράπεζας της Ελβετίας σε βάρος τους. Ρωτά, επιπλέον, πως σκοπεύει η Κυβέρνηση να προστατέψει τους εν λόγω δανειολήπτες και για ποιό λόγο δεν προστατεύονται στην ήδη κατατεθείσα τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών.

ΠΗΓΗ zougla.gr

Exit mobile version