Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές απέναντι στις εργαστηριακές εναλλακτικές κρέατος






Οι Αμερικανοί καταναλωτές θεωρούν τα συμβατικά κρέατα πιο νόστιμα και πιο υγιεινά από τις αναδυόμενες εργαστηριακές εναλλακτικές, ακόμα κι αν δεν τις έχουν γευτεί, σύμφωνα με την έκθεση Consumer Food Insights του Μαρτίου, η οποία εκπονήθηκε από το Κέντρο Ανάλυσης Ζήτησης και Βιωσιμότητας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πέρντιου.

Εστιάζοντας στα ευρέως διαδεδομένα κρέατα, οι ερευνητές διαπίστωσαν μεγάλη απόκλιση στην καταναλωτική αντίληψη περί γεύσης και οφελών για την υγεία μεταξύ των συμβατικών και των συνθετικών εκδοχών, με τις πρώτες να συγκεντρώνουν υψηλότερη βαθμολογία και στα δύο σκέλη.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, Joseph Balagtas, καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πέρντιου και διευθυντής του Κέντρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 90% των καταναλωτών είναι πρόθυμο να δοκιμάσει συμβατικά κρέατα όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το χοιρινό. Αντίθετα, στην περίπτωση των κρεάτων που έχουν προκύψει από καλλιέργεια ζωικών ιστών στο εργαστήριο, οι καταναλωτές είναι δεκτικοί σε ποσοστό 60%.

Φόβος για το άγνωστο

«Το ποσοστό των καταναλωτών που είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν τις εργαστηριακές εκδοχές αυτών των κρεάτων είναι περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα. Δεδομένου του γεγονότος ότι το συνθετικό κρέας δεν είναι ευρέως διαθέσιμο, αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τη δυσπιστία των καταναλωτών απέναντι στο άγνωστο […], κάτι που αποτελεί εμπόδιο για κάθε νέο τρόφιμο που επιχειρεί να εισέλθει στην αγορά», εξηγεί ο Balagtas.












Source link

Exit mobile version