Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Ελαιόλαδο και βιταμίνη Ε: Δύο αχώριστοι σύμμαχοι!

H βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη και συναντιέται σε πολλά τρόφιμα, όπως δημητριακά, αυγά, ελαιόλαδα και λαχανικά.

Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού και συνήθως χρησιμοποιείται για την πρόληψη και θεραπεία των καρδιακών παθήσεων. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση προσλαμβάνοντας διάφορες μορφές καρκίνου.

Πιστεύεται επίσης ότι είναι χρήσιμη στη θεραπεία της νόσου Alzheimer και άλλων σχετικών με το νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 1169/2011 σχετικά με τις χορηγούμενες πληροφορίες στους καταναλωτές για την διατροφική αξία των τροφίμων, υπάρχει μια ημερήσια δόση αναφοράς για τη βιταμίνη Ε ίση με 12 mg. Ως κανόνας για να αποφασιστεί αν ένα τρόφιμο περιέχει σημαντική ποσότητα της βιταμίνης Ε ορίστηκε το 15% της ημερήσιας δόσης αναφοράς ανά 100 g, δηλαδή 1.8 mg/100 g.

Από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, στο οποίο η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε ξεπερνάει τα 2.0 mg/100 g. Μία διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο έχει άμεση επίδραση στην υγεία, αφού το ποσοστό πολυφαινολών είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ιδιάιτερη συσχέτιση με την περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε έχει η αίσθηση της γεύσης. Πικρή γεύση στο ελαιόλαδο σημαίνει την ύπαρξη υψηλής περιεκτικότητας πολυφαινολών και βιταμίνης Ε και επομένως αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης. Μην ξεχνάτε να αγοράζετε πρϊόντα ελαιολάδου χαμηλής οξύτητας (<0.8 % ελαϊκό οξύ), που να ανήκουν στην κατηγορία εξαιρετικά παρθένου.Μπορείτε εύκολα να μετρήσετε την ποσότητα βιταμίνης Ε με ανάλυση ελαιολάδου.

Συμβουλεύει ο Δρ.Ι.Ν.Πασιάς.

Ο Πασιάς Ιωάννης είναι διδάκτορας του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με δεκαπέντε δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και είναι συγγραφέας σε επιστημονικά βιβλία.

Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης και Αναλύσεων – www.yperaksia.gr

Exit mobile version