Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Δοκιμάζει την άνοδο και στις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Óôéãìéüôõðá áðü ôï ×ñçìáôéóôÞñéï Áèçíþí, ÄåõôÝñá 19/3/2018. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να δοκιμάζουν τις αντοχές στις 800 μονάδες, χωρίς όμως να διαπερνούν το ψυχολογικό όριο με αποφασιστικότητα, καθώς δεν λείπουν και οι κινήσεις κατοχύρωσης των χθεσινών κερδών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,78% στις 802,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.911,36 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,82% στις 475,71 μονάδες.

Αφού διαπέρασε χτες τα επίπεδα των 780 μονάδων, η ανάβαση προς την επόμενη αντίσταση των 810 μονάδων ήταν ανοιχτή σήμερα για τον γενικό δείκτη. Εκεί όμως θα δείξει εάν η αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλά των 726 μονάδων θα έχει συνέχεια, ή θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για βραχυπρόθεσμα κέρδη. Ωστόσο, αυτή τη φορά έχει αρωγό τον FTSE 25, ο οποίος μετά τη διάσπαση των 1.870 μονάδων έχει αλλάξει προς το θετικό την εικόνα της αγοράς, με το δρόμο προς την κίνηση προς τις 1.930 μονάδες να είναι ανοιχτός.

Και μπορεί όλα τα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας να δείχνουν ότι το lockdown σε κρίσιμες περιοχές, όπως η Αττική, να βαίνει προς παράταση, όμως η αγορά δείχνει ότι μπορεί ήπια και σταθερά να ακολουθήσει, έστω και ετεροχρονισμένα, το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών. Άλλωστε, σταδιακά η κατάσταση με τον εμβολιασμό του πληθυσμού εξομαλύνεται, εξέλιξη που προμηνύει και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Μία ακόμη παράμετρο που θέτει σήμερα ο Δημ. Τρίγγας της Beta Securities, είναι η επικείμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του FTSE στις 19 Φεβρουαρίου, όταν και αναμένονται σημαντικές ροές στο ΧΑ. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της χώρας, διαφαίνεται να βρίσκεται σε σημαντικό discount τόσο σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές (emerging) όσο και τις advanced emerging, όπου μας έχει κατατάξει ο οίκος FTSE Russell.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν χωράει αμφιβολία ότι η ένταξη μιας μετοχής στον δείκτη FTSE Emerging θα φέρει σημαντικές ροές κεφαλαίων προ την εκάστοτε μετοχή. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση της στάθμισης η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την τελευταία αναθεώρηση ενδέχεται να επιφέρει περιορισμένες εκροές την τελευταία ημέρα (19 Μαρτίου) πριν από την εφαρμογή των ενδεχόμενων αλλαγών, καθώς η χώρα μας είχε ποσοστιαία μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς συνεχίζει την εντυπωσιακή ανάκαμψή της, με κέρδη 5,50%, με τον Μυτιληναίο να ακολουθεί με +3,28% και τις Aegean και ΔΕΗ με κέρδη 2,58% και 2,22%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, ΕΘνική, ΟΤΕ, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Σαράντης, Λάμδα, Alpha Bank, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΛΠ και Coca Cola. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Φουρλής, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ, με την Τέρνα Ενεργειακή να σημειώνει απώλειες 1,10%.

Aκολουθήστε το mirmidones.gr σε facebook  instagram και YouTube

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Exit mobile version