Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Δήμος Δομοκού 2023: Πώς να καταστρέψετε ένα μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς!

Είναι πολλά τα μνημεία και οι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώροι  στον Δήμο Δομοκού , οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι.
Στη δυτική πλευρά του Δομοκού , δίπλα στη βρύση Χαμάμ, βρίσκεται χρόνια εγκαταλελειμμένο στο έλεος του χρόνου και του καιρού, το κτίριο των Οθωμανικών (Τούρκικων) λουτρών (Χαμάμ) του Δομοκού.
Πρόκειται για πέτρινο κτίριο με κεραμοσκεπή και ημικυκλικές θολωτές στέγες και τρούλους.
Το 2018 πάρθηκαν ορισμένα μέτρα με σκοπό την Εξωτερική Αντιστήριξη και Προστασία του Οθωμανικού Λουτρού, δυστυχώς δεν ήταν  αρκετά.
Η αδιαφορία  όλων των απερχόμενων δημοτικών αρχών,  της νυν δημοτική αρχής και του Λαογραφικού Ομίλου κατάστρεψαν ένα κτήριο που θα μπορούσε  να αποτελεί στολίδι κοσμώντας ολόκληρο το Δομοκό.
Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν η αδιαφορία γίνεται αισθητή πλέον στο κτίριο.
Η κεραμοσκεπή έχει καταρρεύσει, τα χορτάρια έχουν ζώσει το κτίριο και οι υπεύθυνοι ζεσταίνουν ευλαβικά τις θέσεις τους για τις ερχόμενες εκλογές  και   τρέχουν να μαζέψουν τα “καλά χαρτιά”  όπως  χαρακτηρίζουν τους υποψηφίους για τους συνδυασμούς τους  αδιαφορώντας για την επικείμενη καταστροφή αυτού  του μνημείου τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Εδώ και 45 χρόνια  ένα ιστορικό κτήριο έχει αφεθεί  στην μοίρα του! 
Γιατί κύριοι τόση αδιαφορία;
Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να παίζετε και να καταστρέφετε την ιστορία του τόπου μας;
Ένεκα προεκλογικής περιόδου τάζετε λαγούς με πετραχήλια και με βεβαιότητα προσπαθείτε να πείσετε ότι νοιάζεστε για το καλό του τόπου.
Μάλλον ερμηνεύετε διαφορετικά το καλό για έναν τόπο.
Για παράδειγμα καλό σε έναν τόπο όπως ο Δομοκός θα ήταν, πέραν των άλλων, η σωστή συντήρηση και αξιοποίηση του μνημείου, ανταυτού παρουσιάζετε για δήθεν καλό την πλήρη εγκατάλειψη τόσο του μνημείου, όσο και ολόκληρου του Δήμου.
Ποιο είναι για εσάς το καλό του τόπου η εγκατάλειψη ,η απαξίωση και η αδιαφορία για τον τόπο που κάποιοι επιλέξαμε να ζήσουμε,  γιατί αρκετοί από εσάς παρόλο που είστε  δημοτικοί σύμβουλοι  στο Δήμο Δομοκού διαμένετε σε άλλο δήμο
Είναι δύσκολο κανείς να αναλάβει τις ευθύνες του και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για Δημοτική Αρχή.
Από την άλλη είναι και εύκολο να πει κάποιος ”Δεν φταίμε εμείς αλλά οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, Εμείς κάνουμε, Εμείς προσπαθούμε, Εμείς ΘΑ κάνουμε… ” και άλλα τέτοια συνηθισμένα.
Βέβαια αν το σκεφτούμε καλύτερα μάλλον φταίει το μνημείο που χτίστηκε εδώ!
Που να ήξερε κι αυτό ότι κανείς δεν θα είναι άξιος να το προστατέψει!
Έχουμε κάνει αναφορές για το συγκεκριμένο θέμα από το 2017

Γράφει  Άρτεμης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version