Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Γιος αρχιταμία του Ερντογάν στο τουρκικό ΥΠΕΞ: Συντονίζει μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό κατά των αντιπάλων του καθεστώτος

Ένας πολιτικός πράκτορας που προέρχεται από μια οικογένεια που διαχειρίζεται ένα μυστικό ταμείο για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… προσγειώθηκε στη δεύτερη θέση στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών,

το οποίο έχει ήδη γίνει κομβικό σημείο για μυστικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στο εξωτερικό από τους ισλαμιστές κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο γράφει στον ιστότοπο Nordic Monitor o Abdullah Bozkurt από τη Στοκχόλμη

Ο Γιασίν Εκρεμ Σερίμ, ένας 37χρονος άνδρας που δεν έχει υπηρετήσει ποτέ σε καμία διπλωματική θέση, διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών από τον πρόεδρο Ερντογάν στις 16 Οκτωβρίου 2022, αφού είχε υπηρετήσει σε διάφορες συμβουλευτικές θέσεις στην κυβέρνηση χάρη στον πατέρα του, Maksut Serim, ο οποίος είναι επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

Ο Μακσούτ, που ονομάστηκε «μυστικός φύλακας» του Ερντογάν, είχε διαχειριστεί ένα μυστικό ταμείο διαθέσιμο για προσωπική χρήση του Ερντογάν για χρόνια. Το ταμείο, που προορίζεται για τον γενικό προϋπολογισμό, είναι αυστηρά κρυμμένο μυστικό και χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μυστικών επιχειρήσεων στην Τουρκία και στο εξωτερικό υπό τις διαταγές του Ερντογάν.

Δεν υπάρχει έλεγχος ή λογιστική για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα και η χάρτινη διαδρομή για τις δαπάνες καταστρέφεται μετά από έλεγχο από μια τριμελή επιτροπή με επικεφαλής τον Maksut.

Χρησιμοποιώντας την επιρροή του πατέρα του στην κυβέρνηση, ο Γιασίν έλαβε για πρώτη φορά συμβουλευτική θέση το 2010 από τον υφυπουργό και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Τουρκίας για την ΕΕ Egemen Bağış.

Η πρόσληψή του αποτέλεσε αντικείμενο καταγγελιών για νεποτισμό στο κοινοβούλιο εκείνη την εποχή και τον Ιούνιο του 2010 υποβλήθηκε γραπτή ερώτηση για το εάν η επιρροή του πατέρα του είχε παίξει ρόλο στην πρόσληψή του. Ο Bağış δεν ανέφερε εάν προσλήφθηκε λόγω του πατέρα του ή όχι, αλλά απλώς είπε ότι τα διαπιστευτήρια του Yasin τον προσέφεραν για τη θέση συμβούλου.

Ξεπλένοντας χρήματα του Ιράν

Ο Bağış αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2013 μετά από μια αποκάλυψη που αποκάλυψε ότι είχε βοηθήσει κρυφά το ιρανικό καθεστώς να ξεπλύνει χρήματα χρησιμοποιώντας τουρκικές κρατικές τράπεζες και είχε δεχθεί εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες από έναν πράκτορα του καθεστώτος μουλά ονόματι Reza Zarrab, αλλά ο Yasin παρέμεινε στη δουλειά.

Αργότερα συνέχισε να εργάζεται για την κυβέρνηση σε διάφορες θέσεις στα γραφεία του Πρωθυπουργού και της Προεδρίας μέχρι το 2016, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στενός συνεργάτης του Μπαγίσ, τον έκανε προσωπικό του σύμβουλο. Δύο χρόνια αργότερα προήχθη σε θέση επιτελάρχη στο υπουργείο.

Η… βόλτα στον ΟΗΕ

Εκτός από μια τρίμηνη θητεία σε συμβουλευτική θέση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2012, δεν έχει υπηρετήσει ποτέ σε καμία διπλωματική θέση στο εξωτερικό, κάτι που είναι αρκετά ασυνήθιστο για την εξωτερική υπηρεσία στην Τουρκία.

Στο προφίλ του στο LinkedIn, περιέγραψε τη σύντομη αποστολή ως «συμμετοχή [σε] προσωρινές συνεδριάσεις πριν από [την] 67η εναρκτήρια σύνοδο της [Γενικής Συνέλευσης] και συμμετοχή [σε] συνεδριάσεις για να κατανοήσει [τους] κανόνες [και] τις διαδικασίες της [ Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.»

Το μακρύ χέρι του Ερντογάν

Ο Yasin Ekrem Serim εμφανίζεται στα κεντρικά γραφεία της UID (Ένωση Διεθνών Δημοκρατών), το μακρύ χέρι του Ερντογάν στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γερμανία στις 21 Ιανουαρίου 2023,

Βρισκόταν στην πραγματικότητα στη Νέα Υόρκη για να λάβει πιστοποιητικό από ένα πρόγραμμα που διεξήχθη από το Κέντρο Παγκόσμιων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ήθελε να τελειοποιήσει το βιογραφικό του με ένα γρήγορο πρόγραμμα σπουδών που είχε κανονίσει ο πατέρας του.

Η Σύμβαση της Βιέννης

Ο διορισμός του ως υφυπουργού Εξωτερικών θεωρείται πολιτική κίνηση από τον Ερντογάν και τον κολλητό του Τσαβούσογλου, οι οποίοι μετέτρεψαν το υπουργείο Εξωτερικών σε υπηρεσία πληροφοριών για την άσκηση κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό κατά παράβαση της Σύμβασης της Βιέννης που ρυθμίζει τη συμπεριφορά των διπλωματικών και προξενικών υπηρεσιών.

Με τα χρόνια, το Nordic Monitor δημοσίευσε πολυάριθμα μυστικά έγγραφα που αποκάλυψαν πώς οι τουρκικές πρεσβείες και τα προξενεία εκτελούν επιθετικά εργασίες συλλογής πληροφοριών και κατασκοπείας υπό διπλωματική κάλυψη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ερντογάν, δόθηκε επίσης εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να αναπτύξει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό προκειμένου να τα αναπτύξει για την προώθηση των πολιτικών στόχων του κυβερνώντος ΑΚΡ όταν χρειαστεί. Περισσότεροι πράκτορες από την τουρκική υπηρεσία κατασκοπείας MIT ανατέθηκαν να υπηρετήσουν στο εξωτερικό υπό την κάλυψη της προξενικής ή της πρεσβείας.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ερντογάν την τελευταία δεκαετία έλαβε χώρα μια αλλαγή παραδείγματος για την ανάπτυξη έκτακτων περιστατικών με σκοπό την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των κυβερνήσεων υποδοχής.

Πογκρόμ διπλωματών

Για να μεταμορφώσει την υπηρεσία του εξωτερικού και να αναγκάσει το προσωπικό της να κάνει τη βρώμικη δουλειά του προέδρου, η κυβέρνηση Ερντογάν εκκαθάρισε σχεδόν το 30 τοις εκατό όλων των διπλωματών καριέρας, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβευτών υψηλού προφίλ από το υπουργείο το 2016 και το 2017.

Πολλοί από αυτούς φυλακίστηκαν με ψευδείς κατηγορίες, στέλνοντας ένα ανατριχιαστικό μήνυμα σε όλους όσους διστάζουν να συμβαδίσουν με την κοσμοθεωρία του Ερντογάν και τη φιλοδοξία του να εξάγει το πολιτικό Ισλάμ σε άλλες χώρες.

Η «αποστολή»

Η αποστολή του Yasin είναι να επιβλέπει τέτοιες πολιτικές επιχειρήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι άλλοι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών συνεχίζουν να διεξάγουν κυρίως τεχνικές συνομιλίες και να φροντίζουν για τις συνήθεις επιχειρήσεις της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Γιασίν μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που έθρεψε τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας. Το Nordic Monitor δημοσίευσε μυστικές υποκλοπές τον Μάρτιο του 2020 που έδειχναν πώς ο πατέρας του μιλούσε για τη συνωμοσία ότι η Συνθήκη της Λωζάνης θα έληγε σύντομα και ότι η Τουρκία θα ήταν σε θέση να καταλάβει υπόγειους πόρους στο βόρειο Ιράκ.

Η συνθήκη υπογράφηκε στην Ελβετία το 1923 και οριοθετούσε τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αμφισβητήσει σε πολλές περιπτώσεις τη συνθήκη της Λωζάνης, τροφοδοτώντας σκόπιμα τέτοιες συνωμοσίες μεταξύ του τουρκικού λαού. Σε ομιλία που εκφώνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, είπε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν ουσιαστικά μια ήττα για την Τουρκία γιατί «χάρισε» νησιά στην Ελλάδα. «Στη Λωζάνη χαρίσαμε νησιά στην Ελλάδα που ήταν μια κραυγή μακριά. Είναι αυτή η νίκη; Προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν να πιστέψουμε ότι η Λωζάνη ήταν μια νίκη. Εκείνοι που κάθισαν σε αυτό το τραπέζι δεν έκαναν σωστά από την Τουρκία. Τώρα υποφέρουμε τις συνέπειες “, δήλωσε ο Erdoğan.

Τα τελευταία χρόνια, απειλεί δημόσια την Ελλάδα με εισβολή στα ελληνικά νησιά, λέγοντας ότι ο τουρκικός στρατός θα κατέβαινε ξαφνικά στα νησιά μέσα στη νύχτα.

Ο Yasin είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου σε ένα Νεο-Οτοντομανικό Ίδρυμα που ονομάζεται Evlad-ı Οθωμανική Εκπαιδευτική Πολιτισμός και Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από τον πατέρα του στις 10 Νοεμβρίου 2016 στην Κωνσταντινούπολη.

Το Ίδρυμα Evlad-ı οθωμανικού εκπαιδευτικού πολιτισμού και αλληλεγγύης (Οθωμανικός Υιοί Εκπαίδευσης, Πολιτισμός και Φιλανθρωπικό Ίδρυμα), διευθύνεται από τον Yasim Ekrem Serim και τον πατέρα του Maksut.

Από μικρός στη… δουλειά

Μέσα από τον πατέρα του Maksut, ο Yasin γνώριζε πολλές παράνομες επιχειρήσεις, έμαθε για το πώς οργανώθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν κρυφά. Τώρα θα τους χρησιμοποιήσει μέσω της θέσης του αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η σχέση μεταξύ του πατέρα του και του Ερντογάν χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990, όταν ο τότε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ερντογάν ανέπτυξε φιλία με τον Maksut, ο οποίος ήταν διευθυντής του υποκαταστήματος του κρατικού δανειστή Vakıfbank στην περιοχή Valide Sultan της πόλης. Ο Ερντογάν διατηρούσε λογαριασμούς περίπου 30 δημοτικών εταιρειών στην τράπεζα.

Ο Maksut απομακρύνθηκε από τη θέση του από τη διοίκηση της τράπεζας το 1997, όταν μια έρευνα αποκάλυψε ότι είχε υποβάλει πλαστό δίπλωμα με την αίτησή του για πρόσληψη.

Ωστόσο, όταν ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2002 με το νεοσύστατο ΑΚΡ ως μονοκομματική κυβέρνηση, έφερε τον Μακσούτ στην κυβέρνηση και τον διόρισε να διαχειρίζεται το ειδικό ταμείο διακριτικής ευχέρειας του πρωθυπουργού.

Η δαπάνη διακριτικών κεφαλαίων έχει αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της θητείας του Ερντογάν ως προέδρου. Το 2022 οι δαπάνες του slush fund έφτασε στο ανώτατο όριο των 3,4 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Το 2003 οι δαπάνες ήταν μόνο 103 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Ενώ υπηρετούσε ως επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν, ο Maksut κατέχει επίσης μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Halkbank, του τουρκικού κρατικού δανειστή που κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για παραβίαση των αμερικανικών νόμων και κυρώσεων στο Ιράν.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Γιασίν έκανε περιοδεία στην Ευρώπη, συναντώντας διάφορες ισλαμιστικές και εθνικιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID), η οποία λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του Τούρκου προέδρου στην Ευρώπη, ως μέρος μιας εκστρατείας για την κινητοποίηση των Τούρκων να ψηφίσουν υπέρ. Ο Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου, οι οποίες φαίνεται να είναι κρίσιμες για την πολιτική επιβίωση του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

Exit mobile version