Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Απαγορευτική κάθε σκέψη για έξοδο στις αγορές

Τουλάχιστον ως «τρέλα» μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το να αποπειραθεί τώρα η χώρα μας να εκδώσει ομόλογα για να αντλήσει χρήμα από τις αγορές και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της.

Με την απόδοση του 10ετούς να κινείται σήμερα πάνω από τα επίπεδα του 4,60% το κόστος δανεισμού μιας χώρας θεωρείται απαγορευτικό.

Μάλιστα, η τάση είναι ανοδική κι αυτό είναι το χειρότερο όλων. Δεν έχει τόσο σημασία εάν σπάσει το όριο του 5%, αλλά ότι αντί τα επιτόκια δανεισμού να αποκλιμακώνονται, ακολουθούν την αντίστροφη πορεία.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που βρισκόταν όταν συμφωνήθηκε το τελευταίο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για το πόσο η χώρα μπορεί να αποδεσμευτεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών ως μία καλή ευκαιρία τοποθέτησης.

Διότι αυτό που φρόντισαν οι αγορές να “υπενθυμίσουν” στην Ελλάδα μετά την έξοδο της από τα μνημόνια είναι ότι δεν αποτελεί επ’ουδενί επενδυτική επιλογή, την ώρα που οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε κρίση.

Με την απόδοση του δεκαετούς στο 4,62% σήμερα, τα επίπεδα δεν είναι ικανά για να οδηγήσουν τον ΟΔΔΗΧ να κάνει οποιαδήποτε έκδοση. Επίσης, η απόδοση του 5ετούς κινείται στο 3,68%, αυξημένη κατά 4,1% σε σχέση με χθες.

Η εικόνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει μόλις λίγες ώρες μετά τη δήλωση του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benot Coeuré, ο οποίος σύστησε στην Ελλάδα υπομονή και σύνεση κατά την αξιολόγηση της πρόσβασης στις αγορές.

Τους τελευταίους μήνες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παρέμειναν υψηλές και ευμετάβλητες, αντιδρώντας στις διεθνείς και ευρωπαϊκές πιέσεις ακόμη και μετά την έγκριση μέτρων για το χρέος από το Eurogroup τον Ιούνιο και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.

Ίσως το σημαντικότερο, η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζεται στη συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην αποφυγή των υπαναχωρήσεων σε σχέση με προηγούμενες βελτιώσεις, ανέφερε ο Coeuré.

Κάτω από τις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 700 μονάδες, και σε επίπεδα που είχε να δει από τον Απρίλιο του 2017, βυθίστηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιδίδονται στο τέλος σε ένα ακόμη κρεσέντο, σπάζοντας κάθε ενδυσυνεδριακή άμυνα που επιχειρήθηκε.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,99% στις 696,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 696,09 μονάδων και 714,48 μον. (+0,60%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,43%, στις 1.823,11 μονάδες, ενώ στο -1,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.195,72 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,56% στις 637,08 μονάδες.

Οι 700 μονάδες χάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, αφού το τραπεζικό sell-off, το οποίο ήδη μετρά πέντε ημέρες, έχει “σπάσει” οποιαδήποτε άμυνα επιχειρήθηκε να βγει.

Η αγορά εισέρχεται πλέον σε δύσκολα μονοπάτια, από τα οποία θα καταφέρει να βγει μόνο εάν υπάρξει κάποια υπερ-θετική εξέλιξη που να αμφισβητήσει τις αρνητικές προοπτικές που έχουν διαγραφεί.

Η αίσθηση στην αγορά, μετά και τη σημερινή εικόνα, είναι άκρως απογοητευτική, με τα desk να αναμένουν τώρα ένα αρνητικό σενάριο που ουδείς γνωρίζει πως μπορεί να σταματήσει.

Πάντως, τα επίπεδα κάτω από τις 700 μονάδες είχε να τα δει το ΧΑ από τον Απρίλιο του 2017.

Exit mobile version