Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Αγία Μαρίνα Στυλίδας : Στα “σκαριά” μεγάλη επένδυση στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας – εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Μια πολύ μεγάλη επένδυση η οποία θα δώσει σημαντική πνοη στην περιοχή μας εφόσον τελεσφορήσει, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του lamianow.gr, στα σκαριά για την περιοχή του Μαλιακού Κόλπου και πιο συγκεκριμένα στην Αγία Μαρίνα του Δήμου Στυλίδας .

Οι πρώτες πληροφορίες -σύμφωνα με τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί- μιλούν για εταιρεία που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας έτοιμη να ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να επενδύσει.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν στο lamianow.gr πώς αναμένεται να ανοίξουν πάνω από 300 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή ενώ η επένδυση που θα γίνει αφορά ιχθυογενετικες μονάδες, σταθμούς, συσκευαστήρια, μηχανήματα, τεχνολογία, νέα σκάφη συλλογής ψαριών, πιστοποίηση και εκσυγχρονισμό.

Οι οποίες επαφές μάλιστα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς και δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις και μέχρι το τέλος του 2023.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Ρεκόρ δεκαετίας σε πωλήσεις και επενδύσεις

Παρά τις προκλήσεις, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια καταγράφει ρεκόρ δεκαετίας σε πωλήσεις και επενδύσεις.

Σύμφωνα με το Πολυετές Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη των Ιχθυοκαλλιεργειών (ΠΕΣΣΑΥ), ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου εκτιμάται σε 5,5% την περίοδο 2017-2023 και την επόμενη επταετία αναμένεται να φτάσει η μέση ετήσια ανάπτυξη στο 7%.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι ο κλάδος από το 2021 σημειώνει νέα δυναμική. Προβλέπεται δε ετήσια αύξηση της παραγωγής 3% έως το 2025 και 5% μεταξύ 2025 και 2030.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού το 2022 ενισχύθηκε τουλάχιστον κατά 2%, ξεπερνώντας τους 127.000 τόνους. Προηγήθηκε αύξηση 7,3% σε όγκο παραγωγής και 10% στην αξία πωλήσεων το 2021.

Λαβράκι και τσιπούρα είναι δύο είδη που αποτελούν το 96% της ελληνικής παραγωγής, με άλλα είδη, όπως κρανιός και βραχύπτερο φαγκρί, να εκτρέφονται σε μικρότερες ποσότητες, αποτελώντας μόλις το 4% της παραγωγής. Πάντως η παραγωγή αυτών των ειδών αυξάνεται, για να ικανοποιηθούν οι νέες καταναλωτικές τάσεις, με τις εκτιμήσεις για το 2022 να αναφέρουν ότι η παραγωγή τους αυξήθηκε κατά 10%, ξεπερνώντας τους 6.300 τόνους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει μερίδιο περίπου 60% στην παραγωγή ιχθυοκαλλιεργειών λαβρακιού και τσιπούρας της ΕΕ-27, που ανήλθε σε 210.231 τόνους το 2021, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η μεσογειακή υδατοκαλλιέργεια το 2021 ανήλθε σε 628.034 τόνους (εκ των οποίων 325.429 τόνοι τσιπούρας και 302.615 τόνοι λαβρακιού), με αύξηση 8,4% σε σχέση με το 2020 και με την Ελλάδα να βρίσκεται στις δύο πρώτες χώρες παραγωγής ψαριών μεσογειακής υδατοκαλλιέργειας, με μερίδιο 25% της παραγωγής τους διεθνώς.

Η διάρθρωση και το αποτύπωμα στην απασχόληση

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται 73 εταιρείες με 283 μονάδες, με χωροθετημένο σε τρεις περιφέρειες σχεδόν το 78% των μονάδων.

Πρόκειται για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Αιγαίου, όπου αντιστοιχεί το 87% των μισθωμένων εκτάσεων και εκτρέφεται σχεδόν το 82% της ελληνικής παραγωγής.

Ο κλάδος απασχολεί πάνω από 4.230 άτομα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΟΠΥ η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια (ψάρια και μύδια) δημιουργεί το 85% των άμεσων θέσεων εργασίας. Ένα 5% είναι οι άμεσες θέσεις εργασίας σε υφάλμυρα νερά, ενώ το υπόλοιπο 10% αντιστοιχεί στην καλλιέργεια εσωτερικών υδάτων.

Συνυπολογίζοντας τις έμμεσες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από τις υποστηρικτικές υπηρεσίες του κλάδου, όπως παρασκευαστήρια ιχθυοτροφών, εξοπλισμός, ιχθυοκιβώτια, εξοπλισμός, εκτιμάται ότι οι απασχολούμενοι στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών ξεπερνούν τους 12.000

ΠΗΓΗ: lamianow.gr

Exit mobile version