Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

«Άλλος» Τσίπρας, «άλλος» Τσακαλώτος, την ερχόμενη εβδομάδα τα σπουδαία για τη διαπραγμάτευση

Παρά την προσπάθειά του να καλύψει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και να δείξει ότι δεν υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις Μαξίμου και οικονομικού επιτελείου, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σε εμφανώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον υπουργό Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για τη διαπραγμάτευση, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», επέμεινε στο δόγμα «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», ενώ μόλις χθες ο κ. Τσακαλώτος είπε ευθέως πως «κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν» από τα μέτρα που έρχονται. Μάλιστα, εξέφρασε την ενόχλησή του για την κριτική που δέχθηκε ότι ήταν διαπραγματευτική τακτική το «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», όταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών είχε χρησιμοποιήσει αυτήν την έκφραση.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε εξάλλου να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαπραγμάτευση, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στον κ. Τσακαλώτο και στην ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την ερχόμενη Τρίτη. Αντιθέτως, στοχοποίησε τη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας στο σημείο αυτό τις ίδιες ακριβώς εκφράσεις που είχε χρησιμοποιήσει στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για «ένα καθοριστικό βήμα κατ’ αρχήν συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές» και όχι για ολοκληρωμένο deal, παρότι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου και να επιτευχθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τον «έντιμο συμβιβασμό» που επιδίωξε εξ αρχής. Παράλληλα, επιτέθηκε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι οι παράλογες απαιτήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα επί δεκαετία».

Ενδιαφέρον ήταν το σημείο στο οποίο ο πρωθυπουργός έκανε την αυτοκριτική του και της κυβέρνησής του για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ. Παραδέχθηκε συγκεκριμένα ότι υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις υπέρογκες επιβαρύνσεις, για τις οποίες δεν είναι χαρούμενος – όπως είπε – αλλά επέμεινε ότι με το νέο σύστημα ελαφρύνεται η πλειονότητα των επαγγελματιών και των εμπόρων. Αντιθέτως, για τους νέους φόρους, επέρριψε τις ευθύνες αποκλειστικά στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αρνούμενος ότι… η δική του κυβέρνηση «φούσκωσε» τα φορολογικά βάρη.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Τράπεζας τη Ελλάδος, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να μειώσει άμεσα τους φόρους και να ολοκληρώσει το ίδιο άμεσα την αξιολόγηση, ώστε να επανεκκινήσει η «μηχανή» της οικονομίας. Ζήτησε επίσης επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και «άδειασε» για μία ακόμη φορά τους «δραχμιστές», λέγοντας ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

πηγη:http://thecaller.gr

Exit mobile version