Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Χρήστος Κρίγκας : Η διαφορά του μερίσματος από το “κοινωνικό” μέρισμα

Η διαφορά του μερίσματος από το “κοινωνικό” μέρισμα.

Μέρισμα, κατά τις αντιλήψεις του εμπορικού δικαίου, είναι η διανομή κέρδους από μια ανώνυμη εταιρεία στους μετόχους της με απόφαση γενικής συνέλευσής της.(Σε όλους τους μετόχους της εταιρείας γιατί κατά την διανομή δεν γίνεται διάκριση.)
Τα μερίσματα δίνουν ένα κίνητρο στους επενδυτές (βλ.κανονικά όλους όσους μετέχουν στην οικονομική δραστηριότητα) να αποκτούν μετοχές μιας εταιρείας.
Προυπόθεση βασική είναι τα κέρδη πρίν διανεμηθούν να εξετάζεται αν θα πρέπει να επανεπενδυθούν στην εταιρεία.(Μήπως έπρεπε να γίνουν έργα υποδομής ,και να προσληφθούν στην εταιρεία άνεργα μέλη της κοινωνίας).
Τέλος σε μια εταιρεία δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μέτοχοι υπάρχουν μέτοχοι που δικαιούνται βάσει απόφασης μέρισμα η όχι.
Στο δια ταύτα,
η οικονομική οντότητα κατά τα ΕΛΠ, η ελληνική επιχείρηση δεν έχει καμία συμμετοχή στην τακτική γενική συνέλευση με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην λαμβάνει μέρισμα, ούτε κάν να αποφασίζει πως αυτό θα κατανεμηθεί στους λοιπούς εταίρους…
Σαν ενεργό μέλος αυτής της οικονομικής δραστηριότητας θα υπερασπίζομαι την ελληνική επιχείρηματικότητα και την οικονομική μεγέθυνση γιατί μόνο έτσι μπορείς στηρίξεις τις θεμελιακές έννοιες μέρισμα και συνταξιοδοτικό.
Τίποτα άλλο…

 

Exit mobile version