Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Τι έρχεται για τους εκτός ρυθμίσεων οφειλέτες των Ταμείων

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Με δύο “ταχύτητες” θα αντιμετωπίσουν τα ταμεία τους οφειλέτες τους, οι οποίες βρίσκονται εκτός ρυθμίσεων.

Στην πρώτη ”ταχύτητα” ανήκουν οι οφειλέτες εκείνοι οι οποίοι ανήκουν σε κλάδους οι οποίοι έμειναν ή παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγος ή ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους. Αυτοί δεν κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Στη δεύτερη ”ταχύτητα” ανήκουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι κινδυνεύουν από τα μέτρα αυτά.

Τι θα ισχύσει για τους κλειστούς και πληττόμενους
Πιο αναλυτικά, οι εκτός ρυθμίσεων οφειλέτες των κλειστών και πληττόμενων κλάδων θα συνεχίσουν να μην απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως, άλλωστε ισχύει από το Μάρτιο του 2020, οπότε “πάγωσαν” οι κατασχέσεις.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη, η τελευταία επίσημη παράταση του ”παγώματος” των κατασχέσεων έληξε στις 5 Απριλίου, δηλαδή την ίδια μέρα που επαναλειτούργησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι ίδιες πηγές, όμως, καθιστούν σαφές πως, παρά το γεγονός ότι δεν έχει, για την ώρα, ανανεωθεί, με υπουργική απόφαση όπως προηγούμενα, η παράταση του σχετικού ”παγώματος”, οι επιχειρήσεις των κλειστών και πληττόμενων κλάδων δεν κινδυνεύουν από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τι θα ισχύσει για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Στη δεύτερη ”ταχύτητα” των ταμείων σε σχέση με την αντιμετώπιση των εκτός ρυθμίσεων οφειλετών, ανήκουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο λόγος για εκείνους, οι οποίοι όχι μόνο χρωστούσαν και πριν το ξέσπασμα της κορονο-κρίσης, αλλά, ουδέποτε, έδειξαν καμία έμπρακτη διάθεση σταδιακής εξόφλησης των οφειλών, είτε μέσω ρύθμισης, είτε μέσω ”έναντι” καταβολών.

Απέναντι σ΄αυτούς, τα ταμεία, δεν θα δείξουν την ίδια ανεκτική στάση, κάτι που σημαίνει πως θα προχωρήσουν σε βάρος τους διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Σε εκκρεμότητα το επιχειρησιακό σχέδιο
Σε σχέση με τη διαμόρφωση ενός συνολικού πλάνου δράσης είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έως τώρα, τα ταμεία και πιο συγκεκριμένα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) λόγω της συνέχισης των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, δεν ήταν σε θέση να διαμορφώσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αύξηση των εισπράξεων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων.

Σημειώνεται πως το 2020 δεν εκδόθηκε, λόγω του lockdown, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, κανένα επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ το ίδιο έχει συμβεί έως τώρα και φέτος (σ.σ. το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ εκδίδεται κάθε χρόνο έως το Φεβρουάριο). Την ίδια ώρα, τα έσοδα του ΚΕΑΟ πέρσι ήταν περίπου κατά 1/3 λιγότερα σε σχέση με τις προβλέψεις, ιδίως λόγω της μείωσης των εσόδων εκτός ρυθμίσεων, δηλαδή τις κατασχέσεις και τις καταβολές ”έναντι” οφειλής. Αντίθετα, τα έσοδα από ρυθμίσεις άντεξαν, παρουσιάζοντας πολύ μικρή μείωση.

Όσον αφορά τα χρέη των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (γύρω στα 300-400 εκατ. ευρώ), έχουν λάβει παράταση πληρωμής έως τέλος Δεκεμβρίου του 2021 ή εναλλακτικά μπορούν να πληρωθούν σε έως 48 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ένα επιπλέον χρέος γύρω στο 1 δισ. ευρώ το 2020 (από νέες απλήρωτες εισφορές ιδίως μετά το πρώτο lockdown), το οποίο “αυγάτισε” σταδιακά και φέτος, λόγω των νέων lockdown, αποτελεί ”βαρίδι” για τα έσοδα των ταμείων αλλά και τις επιχειρήσεις, καθώς βρίσκεται εκτός oποιασδήποτε ρύθμισης.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

 

Exit mobile version