Συμφωνία αναγέννησης και δημιουργίας – Η Κεντροαριστερά περνά στην αντεπίθεση

Τη συμφωνία για συμπόρευση υπό την «ομπρέλα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σφράγισαν Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου στη 45λεπτη συνάντησή τους στη Βουλή, σήμερα το μεσημέρι. Τόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είχαν συνομιλήσει απευθείας αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, αποφασίζοντας να ανακοινώσουν την εξέλιξη αυτή, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη συγκρότηση του ενιαίου και ισχυρού πόλου της Κεντροαριστεράς.

Οι δυο τους, όπως το TheCaller.gr σας είχε ενημερώσει έγκαιρα, ουδέποτε συζήτησαν περί «επιστροφής Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ», αλλα περί συμβολής του στο εγχείρημα της «μεγάλης παράταξης» της Κεντροαριστεράς, μέσα από την ένταξή του ΚΙΔΗΣΟ στο φορέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της κοινής πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο ή ακόμη και τις κάλπες – εάν υπάρξει τέτοια εξέλιξη άμεσα. Αυτό φάνηκε και από την κοινή δήλωση Γεννηματά-Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση, από την οποία προκύπτει με σαφήνεις ότι το ΚΙΔΗΣΟ διατηρεί την οργανωτική του αυτοτέλεια, στα πρότυπα της συμμετοχής και της ΔΗΜΑΡ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το ενδιαφέρον στρέφεται έτσι στη μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου, με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, στην οποία θα δώσουν το παρών όχι μόνο νυν και πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στελέχη από όμορους πολιτικούς χώρους, στηρίζοντας εμπράκτως το εγχείρημα. Στόχος, άλλωστε, όλων των πλευρών είναι οι συγκεκριμένες κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής προσέγγισης Γεννηματά-Παπανδρέου, να λειτουργήσουν προσθετικά και όχι αφαιρετικά και να δημιουργήσουν τη δυναμική συσπείρωσης γύρω από αυτόν τον πόλο της Κεντροαριστεράς, σε ένα ούτως ή άλλως ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαρκώς αναδιατάσσεται.

Κοινός τόπος στις συζητήσεις μεταξύ στελεχών είναι πλέον ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το ιδρυτικό συνέδριο, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά έτσι και η εκλογή αρχηγού, η οποία θα γίνει από τη βάση.

Η κοινή δήλωση Γεννηματά-Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.

Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δηλαδή απαιτείται να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους.

Μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αφενός, όπως και να ωθήσει σε συνέργειες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση, αφετέρου.

Με αφετηρία τις σκέψεις αυτές για τη χώρα και τους πολίτες, εκφράζουμε την κοινή μας βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις.

Το ΚΙΝΗΜΑ θα συμβάλλει με τη δική του ιδιαίτερη φωνή στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της ενωμένης προοδευτικής παράταξης για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.

Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευθούν σύντομα, αφού προηγουμένως συζητηθούν στα πολιτικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

 

πηγη:http://thecaller.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.