Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ! Νέο τσεκούρι στις συντάξεις – Μακελειό φέρνει η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Όλες οι αλλαγές – Πόσο επηρεάζονται οι νέοι συνταξιούχοι – Σφαγή και στις συντάξεις χηρείας – Αναλυτικά παραδείγματα, τα νέα ποσά και πίνακες

Η εγκύκλιος βόμβα του προϋπολογισμού για το 2019 περιλαμβάνει στο ακέραιο μειώσεις συντάξεων 18%. Ταυτόχρονα το 2019 θα φέρει νέες μειώσεις στις συντάξεις εξαιτίας της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Για περίπου 140.000 νέους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13/05/2016 που ισχύει ο νόμος 4387, οι μειώσεις είναι γεγονός και μάλιστα από την 1/1/2019 ένας σημαντικός αριθμός τους θα υποστεί και νέα περικοπή μέσω πλήρους κατάργησης της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν σήμερα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα σενάρια περί αναστολής ή αναβολής των περικοπών στις συντάξεις αφήνει απέξω όλους τους νέους συνταξιούχους για τους οποίους ο Νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζεται κατά γράμμα.

Εκτιμήσεις

Από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 140.000 ασφαλισμένοι και ως το τέλος της χρονιάς ο αριθμός εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τις 200.000 λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας περί 10.000 νέων αιτήσεων που υποβάλλονται κάθε μήνα.

Για όλους τους νέους συνταξιούχους που θα έχουν βγει ως το τέλος του 2018 αλλά και από το 2019 και τα επόμενα έτη δεν υπάρχει καμία μέριμνα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύεθρου Τύπου τα δύο σχέδια που εξετάζει η κυβέρνηση να θέσει στους θεσμούς για τις συντάξεις είναι:

α) Ακύρωση μειώσεων για συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 600 -700 ευρώ

β) Μικρότερο ψαλίδι 10-15% για όλους τους υπόλοιπους

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος ο στόχος για τη δαπάνη των συντάξεων είναι κάτι σαν το «ιερό δισκοπότηρο» στο Υπουργείο Εργασίας καθώς για το 2018 θα πρέπει να κλείσει γύρω στα 28,8 δισ. Ευρώ (για κύριες και επικουρικές) ενώ για το 2019 θα πρέπει να πέσει στα 25,4 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή βγαίνει με δεδομένες τις μειώσεις στο ποσό των 3,3 δισ. Ευρώ που περιλαμβάνει η εγκύκλιος Χουλιαράκη.

Οι μειώσεις αυτές είναι κατά ένα μέρος (περίπου 900 εκατ, ευρώ) από τις νέες συντάξεις, για τις οποίες οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες από το 2019 ενώ η όποια προσωπική διαφορά χορηγείται τώρα καταργείται από τη σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2018, ενώ το μεγαλύτερο ποσό (2,2 δισ. Ευρώ) θα προέλθει από τις περίπου 1,3 εκατ παλιές συντάξεις -προ Κατρούγκαλου- για τις οποίες έχει προβλεφθεί μείωση ως 18%.

Το ποσό των 3,2 δισ. είναι μικτό όπως αναφέρει η εφημερίδα. Με την αφαίρεση του φόρου η καθαρή εξοικονόμηση είναι περίπου 2,5 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο τύπο αυτό που θέλει η τρόικα είναι να μείνουν ως έχουν οι μειώσεις στις νέες συντάξεις και να εφαρμοστεί ο ίδιος κανόνας στις παλιές, από τις οποίες περιμένουν ένα καθαρό ποσό (μετά το φόρο) της τάξης του 1,8 δισ. Ευρώ το οποίο θα είναι μια σταθερή και μόνιμη εξοικονόμηση του ασφαλιστικού από το το 2019 μέχρι και το 2022 τουλάχιστον.

Παραδείγματα αναλυτικά

Σύμφωνα με την εφημερίδα παρά τα σενάρια περί παγώματος των περικοπών, τα στοιχεία και οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι οι μειώσεις είναι κανόνας που τηρείται απαρέγκλιτα και χωρίς καμία αναβολή σε κάθε νέα σύνταξη που βγαίνει μετά από τον νόμο Κατρούγκαλου.

ΠΗΓΗ crashonline.gr
Exit mobile version