Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Μανταρίνια: Η τιμή του καλλιεργητή αυξήθηκε στα 60 σεντς για καλή ποιότητα

Η συγκομιδή μανταρινιών της ποικιλίας Nova πρόκειται να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες και αυτή ήταν μια καλή χρονιά όσον αφορά τις τιμές των καλλιεργητών.

Η συγκομιδή μανταρινιών της ποικιλίας Nova πρόκειται να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες και αυτή ήταν μια καλή χρονιά όσον αφορά τις τιμές των καλλιεργητών.

Αυτό οφείλεται στην καλή ροή ζήτησης και εξαγωγών.

Η επαρχία Αιτωλοακαρνανίας (Δυτική Ελλάδα) άρχισε να συγκομίζει την ποικιλία Ορτάνικ και αυτές τις μέρες η επαρχία Λακωνίας (Πελοπόννησος) συγκομίζει επίσης. Οι πρώτες αποστολές για εξαγωγή έχουν αναχωρήσει, ενώ προς το τέλος του μήνα, οι ροές εξαγωγών αναμένεται να αυξηθούν. 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έπληξαν μανταρίνια σε ορισμένες περιοχές της Λακωνίας. Το πρόβλημα είναι ότι σε αντίθεση με τα πορτοκάλια, μικρές ποσότητες μη εμπορεύσιμων μανταρινιών μεταφέρονται σε χυμό στη χώρα μας. Έτσι, οι καλλιεργητές δεν έχουν καμία διέξοδο για τις μη εμπορεύσιμες ποσότητες. Σύμφωνα με την έκθεση Agrotypos, περίπου 400 – 500 τόνοι μανταρινιών πηγαίνουν για χυμό σε ετήσια βάση.

Όπως δήλωσε ο κ. Πέτρος Μπλέτας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών, η Σπάρτη Πορτοκάλι στην περιοχή της Σκάλας στην επαρχία Λακωνίας, στον Αγρότυπο, αυτή τη στιγμή, η συγκομιδή μανταρινιού Nova έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην περιοχή. Φέτος ήταν πολύ καλή για αυτήν την ποικιλία. Ξεκίνησαν από την τιμή του καλλιεργητή 30 – 32 σεντ και στη συνέχεια λόγω της καλής ζήτησης, η τιμή αυξήθηκε στα 60 σεντ για μανταρίνια καλής ποιότητας. Τις τελευταίες ημέρες, άρχισε η συγκομιδή της ποικιλίας Ortanik. Η τιμή του καλλιεργητή ξεκίνησε από 22 σεντ ανά κιλό, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε στα 18 σε 20 σεντ. Νομίζω ότι είναι μια μέτρια χρονιά για την ποικιλία Ortanik. Για την ποικιλία Nova εξάγεται περίπου το 80% της παραγωγής, ενώ στην ποικιλία Ortanik το 100% εξάγεται.

Τέλος, ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού εσπεριδοειδών του χωριού Στράτος κοντά στην πόλη Αγρίνιο, επεσήμανε στον Αγρότυπο ότι ήταν μια κακή χρονιά για όλα τα εσπεριδοειδή. Φέτος, τα μανταρίνια της Nova είχαν καλύτερη τιμή από τον υπόλοιπο καλλιεργητή. Η Ortanik από την άλλη πλευρά, είχε χαμηλότερες τιμές. Πιο συγκεκριμένα, οι μέσες τιμές του καλλιεργητή ξεκίνησαν από 20 σεντς και αυτή τη σεζόν μειώθηκαν στα 17-18 σεντ ανά κιλό. Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες δεν επηρέασαν την παραγωγή μανταρινιού.

Aκολουθήστε το mirmidones.gr σε facebook  instagram και YouTube

ΠΗΓΗ: www.agrotypos.gr

Exit mobile version