Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Καραμήτας Θανάσης: “Πρόκληση για εμένα είναι, να είμαι όσο πιό αληθινός σ’ αυτό που κάνω. Αυτό είναι και το πιστεύω μου”

“Είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο, εκτός από εξαιρέσεις, να ζήσει κάποιος στην Ελλάδα από την τέχνη… Όμως ο ρόλος της τέχνης στο Δημόσιο χώρο είναι καθοριστικός και θα ήθελα μεγαλύτερες παρεμβάσεις όχι μόνο με ζωγραφική αλλά και με θέατρο, μουσική κτλ”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Εκτός από κάποιες νεανικές απόπειρες, συστηματικά με απασχόλησε η ζωγραφική στα φοιτητικά μου χρόνια. Έτυχε στην οικοδομή που κατοικούσα να βρίσκεται το εργαστήρι ενός ζωγράφου του Δημήτρη Βεργίδη με τον οποίο γίναμε και φίλοι. Έτσι η ζωγραφική  έγινε η δεύτερη (ή μήπως η πρώτη) αγάπη μετά τα Μαθηματικά. Αργότερα φοίτησα και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης.

Aκολουθήστε το mirmidones.gr σε facebook  instagram και YouTube

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Πιστεύω πιό πολύ στο προσωπικό ύφος και όχι υποχρεωτικά σε κάποιο ρεύμα. Εξάλλου οι όροι καθιερώνονται μετά τις δημιουργίες.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Η έμπνευση μπορεί να προέλθει από ο,τιδήποτε. Με ενδιαφέρει π.χ. η ανθρώπινη μορφή όπως “είναι” και όχι όπως “φαίνεται”. Επίσης το τοπίο σαν χώρος μετασχηματίζοντας τα χαρακτηριστικά του. Συχνα βλέπω και πρός τη μυθολογία ….

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Σίγουρα υπάρχουν πρωτοπόροι Έλληνες και ξένοι που έχουν επηρεάσει το έργο μου. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς. Προσπαθώ όμως να μην υποκύπτω στην πρόκληση της αντιγραφής και να διαφοροποιούμαι.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η πρόκληση είναι να είμαι όσο πιό αληθινός σ’ αυτό που κάνω. Αυτό είναι και το πιστεύω μου.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο εκτός από εξαιρέσεις να ζήσει κάποιος στην Ελλάδα από την τέχνη. Προσωπικά αισθάνομαι τυχερός γιατί δεν έχω τέτοια απαίτηση άρα μπορώ να μη συμβιβάζομαι. Όμως ο ρόλος της τέχνης στο Δημόσιο χώρο είναι καθοριστικός και θα ήθελα μεγαλύτερες παρεμβάσεις όχι μόνο με ζωγραφική αλλά και με θέατρο μουσική κτλ.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να δημιουργώ όσο πιο πολύ γίνεται. Είναι ευχή και επιθυμία.

Exit mobile version