Ισπανία: Τι θα ισχύει πλέον για την επιμέλεια κατοικίδιων μετά από διαζύγιο


Την ευημερία ενός κατοικίδιου στην περίπτωση που ένα ζευγάρι πάρει διαζύγιο ή χωρίσει,θ α λαμβάνουν στο εξής υπόψη οι ισπανικές Αρχές, σε συνέχεια της αλλαγής του νομικού πλαισίου που ενισχύει το επιχείρημα ζευγαριών που αιτούνται από κοινού επιμέλεια των ζώων τους.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια αυτής της Γαλλίας όσο και της Πορτογαλίας και υποχρεώνει τους δικαστές να αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια ως ζώα με συναισθήματα και όχι ως αντικείμενα που είναι ιδιοκτησία του ενός εκ των δύο συμβίων. Η τάση είχε αρχίσει να διαμορφώνεται πριν από την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου.

«Τα ζώα αποτελούν μέρος της οικογένειας και όταν αυτή αποφασίσει πως θα χωρίσει, η τύχη τους πρέπει να καθορίζεται με την ίδια σπουδαιότητα όπως για κάθε άλλο μέλος της οικογένειας», δήλωσε η 42χρονη δικηγόρος Λόλα Γκαρθία.

Επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο, δικαστής της Μαδρίτης αποφάσισε να δώσει από κοινού την επιμέλεια ενός σκύλου σε ένα ανύπαντρο ζευγάρι. Αμφότεροι οι δύο διεκδικούσαν νομικά την αποκλειστική επιμέλεια του τετράποδου, μετά τον χωρισμό τους.

Από δω και πέρα, απολαμβάνουν τη συντροφιά του εκ περιτροπής, για έναν μήνα ο καθένας, ενώ και οι δύο είναι νομικά υπεύθυνοι για το κατοικίδιο.

Η Γκαρθία, της οποίας το δικηγορικό γραφείο, ανέλαβε την υπόθεση, θεωρεί πως η μεταρρύθμιση αποτελεί ένα τεράστιο πρώτο βήμα σε μία σειρά επερχόμενων νομικών αλλαγών αναφορικά με τις σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα.

Σημειώνεται ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων είναι υψηλή στην Ισπανία και η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, μεταξύ αυτών την απαγόρευση άγριων ζώων σε τσίρκο και της διακοπής της πώλησης κατοικίδιων σε καταστήματα.

Πάντως, η χώρα παραμένει διχασμένη σε ό,τι αφορά στην παράδοση των ταυρομαχιών, ζήτημα που θεωρείται απίθανο να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον.

Έως τώρα, ένας δικηγόρος που ζητούσε την από κοινού επιμέλεια ενός κατοικίδιου, έπρεπε να αποδείξει ότι αποκτήθηκε ενώ το ζευγάρι ήταν μαζί, ενώ όποιο μέλος μιας οικογένειας είχε καταχωρήσει το κατοικίδιο είχε αυτομάτως πλεονέκτημα.

Στο εξής, ο δικαστής καλείται να αποφασίσει πού θα είναι καλύτερα το κατοικίδιο, με κύριο κριτήριο την ευημερία του ζώου, εξήγησε η Γκαρθία.

Έτσι, όποιος από το ζευγάρι μπορεί να επιδείξει οικονομική φερεγγυότητα ή έχει αναλάβει ήδη την επιμέλεια παιδιών, έχει περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει επίσης την επιμέλεια των κατοικίδιων, καθώς υπάρχει ένας ιδιαίτερος συναισθηματικός δεσμός μεταξύ των παιδιών και των ζώων, συμπλήρωσε η δικηγόρος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.