Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Εντός της ημέρας κληρώνει για τα 25 ευρώ το στρέμμα κορωνοενίσχυση βάμβακος

Σε τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματισθεί για τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός και εκπρόσωποι των 22 αγροτικών συλλόγων από περιοχές με ενδιαφέρον για τη βαμβακοκαλλιέργεια, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την ειδική ενίσχυση του συσπόρου βάμβακος, λόγω των πιέσεων που υπήρξαν στην αγορά μετά τα μέτρα για τον κορωνοϊό και της σοβαρής απώλειας εισοδήματος που κατέγραψαν οι παραγωγοί το προϊόντος.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό να έχει ολοκληρώσει τις αναζητήσεις για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και να κινείται μεθοδικά προς την κατεύθυνση της κάλυψης μέρους των απωλειών που είχαν Έλληνες βαμβακοκαλλιεργητές. Όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το Agronews, η επεξεργασία των στοιχείων οδηγεί σε έκτακτη ειδική ενίσχυση της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μισά περίπου από το ποσό που δόθηκε για το ελαιόλαδο (ελαιοποιήσιμες ελιές) και αντιστοιχεί σε 25 ευρώ το στρέμμα περίπου.

Aκολουθήστε το mirmidones.gr σε facebook  instagram και YouTube

Υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά ότι μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν ενέσκηψε το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη και τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπισή της οι διεθνείς τιμές στα χρηματιστήρια βάμβακος υποχώρησαν περισσότερο από 50%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αναστάτωση στη διεθνή αγορά να είναι τεράστια και να ανασταλούν κυριολεκτικά όλες οι προπωλήσεις των εκκοκκιστηρίων από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Αυτό επηρέασε καταλυτικά τις προσφορές των εγχώριων εκκοκιστών για το σύσπορο βαμβάκι (παραγωγή 2020) και να επιβαρύνει σημαντικά (15-20%) το εισόδημα των παραγωγών.

Παρά τις όποιες απόπειρες να κρατηθούν χαµηλά οι προσδοκίες των βαµβακοκαλλιεργητών αναφορικά µε την ειδική ενίσχυση του βαµβακιού, αυτή θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη. Σημειωτέον ότι η καλλιεργούµενη µε βαµβάκι έκταση τον περασµένο χρόνο έφτασε τα 2,77 εκατοµµύρια στρέµµατα.

Η ελληνική βαµβακοκαλλιέργεια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγµα προϊόντος στο οποίο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ευρωπαϊκή βιοµηχανία εισροών επενδύουν τεράστια ποσά, µιας και αποτελεί τον µόνο εκπρόσωπο της παραγωγής στον ευρωπαϊκό χώρο, η εθνική αρχή το βλέπει μονίμως µε κάποια καχυποψία.

Σηµειωτέον ότι το ελληνικό βαµβάκι εξασφαλίζει κάθε χρόνο στη χώρα πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε συνάλλαγµα, συγκαταλέγεται, µαζί µε το σκληρό σιτάρι, στους κύριους εκπροσώπους των µεγάλων καλλιεργειών, αντιπροσωπεύει 45.000 παραγωγούς και στηρίζει ισάριθµες θέσεις εργασίας σε σχετιζόµενους κλάδους.

Η περιφρόνηση την οποία έχει δείξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση στο αίτηµα των βαµβακοκαλλιεργητών για ειδική στήριξη του προϊόντος, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επέβαλε στην αγορά η πανδηµία, είναι αντιπροσωπευτική του «συµπλεγµατικού» τρόπου, µε τον οποίο η κεντρική διοίκηση αντιµετωπίζει ένα εθνικό προϊόν κρίσιµης σηµασίας και µε ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Υπενθυµίζεται ότι οι διεθνείς τιµές του βάµβακος υποχώρησαν έως και 50% µε το πρώτο κύµα της πανδηµίας, δηµιουργώντας τεράστια αναστάτωση σε όλο το φάσµα της αγοράς. Κλωστήρια διέκοψαν τη λειτουργία τους, καταστήµατα ενδυµάτων έκλεισαν, φορτώσεις καθυστέρησαν, προπωλήσεις πήγαν πίσω, ακόμα και η ομαλή υποστήριξη της καλλιεργητικής προσπάθειας υπονομεύθηκε από τις αντίξοες συνθήκες.

Αποδέκτης όλων αυτών οι τιµές παραγωγού. Τι άλλο έπρεπε να έχει γίνει για να τεκµηριωθεί αίτηµα ενίσχυσης των βαµβακοκαλλιεργητών από την αρµόδια αρχή;

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Exit mobile version